Τετάρτη 7 Μαρτίου 2012

"ΚΟΥΡΕΥΟΝΤΑΙ" ΔΑΝΕΙΑ 6,9 ΔΙΣ ΕΥΡΩ ΜΕ ΕΓΓΥΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΣΕ 3 ΔΕΚΟ

Ρεπορτάζ : Ελένη Κομίνη
(από την Ημερησία)
«Κουρεύονται» τελικώς, ύστερα από τη θύελλα αντιδράσεων που προκλήθηκε, τα δάνεια ύψους 6,9 δισ. ευρώ που χορηγήθηκαν προς τρεις ΔΕΚΟ και εξαιρέθηκαν -την προηγούμενη εβδομάδα με...
απόφαση Υπουργικού Συμβουλίου- από τις ρήτρες συλλογικής δράσης, οι οποίες ενδέχεται να.....
ενεργοποιηθούν στο πλαίσιο του PSI+. Παράλληλα, διευκρινίστηκε από το υπουργείο Οικονομικών ότι όλες οι ελληνικές τράπεζες που κατέχουν ομόλογα του ελληνικού δημοσίου, θα συμμετάσχουν πλήρως και εθελοντικά στο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων με «κούρεμα» 74,2% στην καθαρή παρούσα αξία.
Συνάντηση με Βενιζέλο

«Οι διοικήσεις των έξι μεγαλύτερων ελληνικών τραπεζών επισκέφθηκαν τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών κ. Ευάγγελο Βενιζέλο και τον ενημέρωσαν ότι είτε αποφάσισαν ήδη είτε θα εισηγηθούν αύριο και μεθαύριο στα διοικητικά συμβούλιά τους την πλήρη εθελοντική αποδοχή της προσφοράς του ελληνικού δημοσίου», αναφέρει η επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών. Ωστόσο, σύμφωνα με πηγές, η απόφαση αυτή θα γίνει σε εθελοντική βάση, καθώς δεν πρόκειται να υπάρξει πρόσθετη πράξη απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου, όπως αυτό είχε αρχικά γίνει, για την εξαίρεσή τους. Το υπουργείο, όσον αφορά την απόφαση εξαίρεσης, επικαλέστηκε νομικούς λόγους για τους οποίους προέβη σ' αυτήν.
Οι τίτλοι σε δάνεια προς ΔΕΚΟ που έχουν την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, είναι συνολικής αξίας 6,9 δισ. ευρώ και αφορούν την εταιρεία Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ), τον ΟΣΕ και τον ΟΑΣΑ και έχουν χορηγήσει οι τράπεζες: Alpha Bank (2,2 δισ. ευρώ), Εθνική (1,1 δισ. ευρώ), Eurobank (333 εκατ. ευρώ), Πειραιώς (200 εκατ. ευρώ). Τα υπόλοιπα περίπου 3,1 δισ. ευρώ χορήγησαν η Εμπορική, η γερμανική LBW, η ΑΤΕbank και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.
Δημοσιεύματα στον ελληνικό Τύπο τόνιζαν ότι η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου να εξαιρεθούν οι συγκεκριμένοι τίτλοι που αφορούν στις προαναφερόμενες ΔΕΚΟ, προκάλεσε εντονότατες αντιδράσεις τόσο στον πολιτικό χώρο όσο και στον τραπεζικό.
Κόστος 4 δισ.
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης έκανε λόγο για ανεξήγητη εξαίρεση ομολόγων από το «κούρεμα» που θα στοιχίσει στο Δημόσιο 4 δισ. ευρώ, σε ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή. Ο ίδιος επικαλέστηκε δημοσίευμα, σύμφωνα με το οποίο εξαιρούνται ομόλογα από το «κούρεμα» για να ωφεληθούν οι τράπεζες και όχι τα φυσικά πρόσωπα ή τα ασφαλιστικά ταμεία.
Ο κ. Παπαδημούλης έθεσε το ερώτημα «γιατί η κυβέρνηση αφού μπήκε στη λογική των εξαιρέσεων, δεν συμπεριέλαβε στην εξαίρεση από το 'κούρεμα' τους ιδιώτες αποταμιευτές αλλά και τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων», καθώς επίσης και «ποιες τράπεζες ευνοούνται από την προνομιακή αυτή μεταχείριση και πόσο κοστίζει στο δημόσιο χρέος η κίνηση αυτή».
Όσον αφορά την εν λόγω διαμάχη, η? «ταμπακέρα» βρίσκεται στο συνολικό ύψος του «λογαριασμού» των κεφαλαιακών αναγκών που θα προκύψει για κάθε τράπεζα.
Από το σύνολο των αναγκών, θα υπολογιστεί και το 10% της υποχρεωτικής συμμετοχής των ιδιωτών μετόχων, η οποία είναι αναγκαία, προκειμένου οι ελληνικές τράπεζες να αντλήσουν κεφάλαια από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας με την έκδοση κοινών μετοχών με αναστολή του δικαιώματος ψήφου και να μην κρατικοποιηθούν.
Εγερση αξιώσεων
Παράγοντες της αγοράς και βουλευτές έκαναν λόγο για διακριτή μεταχείριση, η οποία θα μπορούσε να βάλει σε κίνδυνο το χρηματοδοτικό πρόγραμμα της Ελλάδας. Οι ίδιοι παράγοντες ανέφεραν ότι η ενδεχόμενη εξαίρεση κάποιων τραπεζών θα μπορούσε να προκαλέσει ανάλογη αξίωση από ασφαλιστικά ταμεία, τους εργαζόμενους που έχουν απολυθεί από την Ολυμπιακή Αεροπορία, τις φαρμακευτικές εταιρείες, τα φυσικά πρόσωπα και λοιπούς κατόχους. Αυτό το ενδεχόμενο ενείχε και τον κίνδυνο να δημιουργήσουν νομικά κωλύματα, τα οποία με τη σειρά τους θα οδηγούσαν σε επικίνδυνες για το PSI+ και τη δανειακή σύμβαση, καθυστερήσεις.
Διακριτική μεταχείριση
Παράγοντες της αγοράς και βουλευτές έκαναν λόγο για διακριτή μεταχείριση, η οποία θα μπορούσε να βάλει σε κίνδυνο το χρηματοδοτικό πρόγραμμα της Ελλάδας.
Οι ίδιοι παράγοντες ανέφεραν ότι η ενδεχόμενη εξαίρεση κάποιων τραπεζών θα μπορούσε να προκαλέσει ανάλογη αξίωση από ασφαλιστικά ταμεία, τους εργαζόμενους που έχουν απολυθεί από την Ολυμπια-κή, τις φαρμακευτικές εταιρείες, τα φυσικά πρόσωπα και λοιπούς κατόχους
Τα δάανεια σε ΕΑΣ, ΟΣΕ και ΟΑΣΑ
Οι τίτλοι σε δάνεια προς ΔΕΚΟ που έχουν την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου είναι συνολικής αξίας 6,9 δισ. ευρώ και αφορούν την ΕΑΣ, τον ΟΣΕ και τον ΟΑΣΑ και έχουν χορηγήσει οι τράπεζες:
Alpha Bank: (2,2 δισ. ευρώ)
Εθνική: (1,1 δισ. ευρώ)
Eurobank: (333 εκατ. ευρώ)
Πειραιώς: (200 εκατ. ευρώ).
Τα υπόλοιπα περίπου 3,1 δισ. ευρώ χορήγησαν η Εμπορική, η γερμανική LBW, η ΑΤΕbank και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

/fimotro.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου