Η Ελλάδα τους διώχνει και η Γερμανία τους δέχεται. Φεύγουν όλοι....και όσοι δεν φεύγουν, δεν είναι γιατί δεν θέλουν...αλλά γιατί δεν μπορούν λόγω υποχρεώσεων ή άλλων συνθηκών....Η Ελλάδα για μια φορά ακόμα ΔΙΩΧΝΕΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ!!!..Τα πιο λαμπρά μυαλά της Ελλάδας συνωστίζονται τον τελευταίο καιρό σε φροντιστήρια γερμανικών. Σε ορισμένες περιπτώσεις η αύξηση των γιατρών που παρακολουθούν εντατικά μαθήματα σε σχέση με πέρυσι ξεπερνάει ακόμα και το 500%!
Είναι έτοιμοι να τα αφήσουν όλα πίσω τους και να μεταναστεύσουν... Η ανεργία, η πολυετής αναμονή για την ιατρική ειδικότητα και οι χαμηλοί μισθοί δημιουργούν ένα νέο κύμα μετανάστευσης διαφορετικό από εκείνο των δεκαετιών του '50 και του '60.
Στην Ελλάδα του 2011 οι επιστήμονες της Υγείας προετοιμάζουν την «έξοδό» τους αναζητώντας μια καλύτερη επαγγελματική τύχη στη Γερμανία, που έτσι κι αλλιώς έχει ανάγκη από ιατρικό προσωπικό. Κάθονται ξανά στα θρανία παρακολουθώντας εντατικά τμήματα εκμάθησης της γερμανικής γλώσσας, με απώτερο στόχο να γίνουν νέοι... γκασταρμπάιτερ.
Δεν είναι τυχαία άλλωστε η ραγδαία αύξηση των ενήλικων μαθητών και ειδικότερα των γιατρών, που καταγράφεται στα φροντιστήρια Γερμανικών, η οποία ξεκίνησε από πέρυσι και έχει κορυφωθεί τους τελευταίους μήνες, με την έναρξη των μαθημάτων.
Αυξανόμενη ζήτηση
«Τη φετινή χρονιά οι γιατροί που μαθαίνουν γερμανικά φτάνουν τους 40, ενώ πέρυσι τα αντίστοιχα τμήματα παρακολουθούσαν έξι με οκτώ άτομα περίπου. Διαπιστώνουμε δηλαδή μια αύξηση άνω του 500% στο δικό μας φροντιστήριο», λέει στο «Εθνος της Κυριακής» ο Δημήτρης Γκρίτζαλης, υπεύθυνος Ανάπτυξης του «Γερμανικού Γλωσσικού Κέντρου». Η συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση για μαθήματα της γερμανικής γλώσσας προκύπτει από τις δυσκολίες που δημιούργησε η οικονομική κρίση. Οι Ελληνες γιατροί -κυρίως εκείνοι που έχουν τελειώσει τις σπουδές τους και περιμένουν την ειδικότητα- λόγω της οικονομικής κατάστασης των οικογενειών τους δεν έχουν την πολυτέλεια να περιμένουν στη λίστα αναμονής.
Είναι απαραίτητο πια να βγουν γρήγορα στην αγορά εργασίας. Οσοι πάλι έχουν ολοκληρώσει την ειδικότητα, πάνε στη Γερμανία, αναζητώντας καλύτερες οικονομικές απολαβές.
«Οι σπουδαστές μας είναι κυρίως απογοητευμένοι γιατί έχουν δουλέψει σκληρά για να εισαχθούν στην Ιατρική Σχολή. Δεν φαντάζονταν ποτέ ότι μια μέρα το όνειρό τους θα γκρεμιζόταν και ότι τελικά θα χρειαστεί να μεταναστεύσουν για να κερδίσουν τα προς το ζην», προσθέτει ο κ. Δημήτρης Γκρίτζαλης.
«Το 80% των σπουδαστών μας είναι αρχάριοι. Μέσα σε 10 μήνες έχουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν καλή γνώση της γλώσσας, επίπεδο Β2 -είναι το ελάχιστο που ζητείται σαν γνώση είτε για ειδίκευση είτε για εργασία- να παρακολουθήσουν έναν μήνα το μάθημα της ιατρικής ορολογίας και στη συνέχεια είναι έτοιμοι να εργαστούν εκεί ή να κάνουν την ειδικότητα. Το φροντιστήριό μας έχει φροντίσει ώστε, πέρα των μαθημάτων, να παρέχεται πλήρης υποστήριξη στη σύσταση του φακέλου που θα σταλεί στις κλινικές της Γερμανίας», αναφέρει ο υπεύθυνος Ανάπτυξης του φροντιστηρίου.
Σύμφωνα με στοιχεία του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών ένας στους τέσσερις γιατρούς μαστίζεται από την ανεργία και την υποαπασχόληση. Πρόβλημα αντιμετωπίζουν κατά βάση οι εξειδικευμένοι γιατροί και κυρίως οι χειρουργικές, παθολογικές και εργαστηριακές ειδικότητες.
«Παλαιότερα οι γιατροί μάθαιναν γερμανικά για να κάνουν το μεταπτυχιακό τους στη Γερμανία και να επιστρέψουν στην Ελλάδα. Σήμερα οι περισσότεροι που παρακολουθούν τα τμήματα ενηλίκων ενδιαφέρονται να εργαστούν και να παραμείνουν στη Γερμανία. Στο φροντιστήριο τα τελευταία 2 χρόνια παρατηρείται μια αύξηση στις εγγραφές ενηλίκων, που τώρα πια αγγίζει το 35%», αναφέρει ο Κλάους Μίλερ-Μπατσαλιάς, ιδιοκτήτης του φροντιστηρίου «Muller».
Το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι ενήλικοι σπουδαστές της γερμανικής γλώσσας είναι ο χρόνος. «Κάποιος που δεν γνωρίζει καθόλου τη γλώσσα είναι σε θέση παρακολουθώντας ταχύρυθμα τμήματα, δύο φορές την εβδομάδα από δύο ώρες, μέσα σε δύο χρόνια να φύγει», προσθέτει ο ιδιοκτήτης του φροντιστηρίου.
ΣΠΥΡΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΠΟΥΛΟΣ, ΦΟΙΤΗΤΗς ΙΑΤΡΙΚΗΣ
«Η μετανάστευση γίνεται αναγκαστική αν δεν υπάρχουν άλλες επιλογές»
Ο 22χρονος φοιτητής Ιατρικής Σπύρος Οικονομόπουλος ξεκίνησε τα μαθήματα γερμανικών την περασμένη χρονιά και συνεχίζει για το επόμενο πτυχίο επιπέδου Β2. Αν και βρίσκεται στο πέμπτο έτος της Ιατρικής Σχολής, σκέφτεται πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο να κάνει στο εξωτερικό την ειδικότητά του. «Ακόμη δεν έχω πάρει την τελική μου απόφαση. Ομως δεν γνωρίζω πόσο καιρό θα χρειαστώ στην Ελλάδα για να πάρω την ειδικότητα. Με τις αλλαγές που γίνονται κανείς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει τι θα συμβεί. Ισως γίνουν χειρότερα τα πράγματα. Είχα παρακολουθήσει μαθήματα της γερμανικής γλώσσας για περίπου τρία χρόνια όταν ήμουν μαθητής Γυμνασίου. Αποφάσισα να τα συνεχίσω για να υπάρχει εναλλακτική λύση σε περίπτωση που οι καταστάσεις δεν είναι ευνοϊκές στην Ελλάδα».
Ο νεαρός φοιτητής εξηγεί ότι η πρώτη του επιλογή είναι μέχρι στιγμής η χώρα μας. «Δεν θα ήθελα να προτείνω τη μετανάτευση, αλλά αν δεν υπάρχουν επιλογές γίνεται αναγκαστική. Απλά θέλησα να έχω περισσότερες επιλογές και μέσα σε αυτές είναι και η Γερμανία. Επίσης θα μπορούσα να πάω στην Αγγλία αφού γνωρίζω καλά Αγγλικά.
Ακόμη δεν έχω καταλήξει, παραμένω διστακτικός. Η αλήθεια είναι ότι στους φοιτητές της Ιατρικής υπήρχε πάντα το ενδεχόμενο της μετανάστευσης. Τώρα όμως το σκεφτόμαστε πιο συχνά», καταλήγει ο 22χρονος φοιτητής Σπύρος Οικονομόπουλος.
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΑΓΓΕΛΗ, ΨΥΧΙΑΤΡΟΣ
«Στη Γερμανία κάνω ειδικότητα ακριβώς σε αυτό που σπούδασα»
«Η υποδοχή ήταν πολύ καλή, οι μισθοί είναι μεγαλύτεροι, στα σούπερ μάρκετ πολλά προϊόντα είναι πιο φθηνά και η ποιότητα ζωής είναι υψηλότερη με βάση τον οικονομικό παράγοντα». Με λίγες λέξεις η γιατρός κ. Κατερίνα Αγγέλη περιγράφει τη ζωή στη Γερμανία όπου τους τελευταίους 8 μήνες εργάζεται ως ψυχίατρος σε δημόσια κλινική.
Η κρίση και η ανεργία είναι μόνο η μία πτυχή του θέματος. «Υπήρχε μεγάλη αναμονή για ειδικότητα, αλλαγές στη νομοθεσία και στον ιδιωτικό τομέα, αμοιβές - χαρτζιλίκι. Τώρα τα πράγματα δυσκόλεψαν κι άλλο».
Στο «κόκκινο» η ανεργία
Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών σε πρόσφατη ημερίδα κτύπησε ηχηρό καμπανάκι καθώς καθημερινά δύο γιατροί φεύγουν στο εξωτερικό αναζητώντας εργασία. Συνολικά το 2010, ήταν 539 οι γιατροί που αναγκάστηκαν να ζητήσουν δουλειά εκτός συνόρων, ενώ αντίστοιχα φέτος ανήλθαν σε 627 περιπτώσεις με το ενδιαφέρον να αυξάνεται κατακόρυφα τους τελευταίους μήνες. Οπως σημειώνει ο ΙΣΑ, η ανεργία το 2011 ξεπέρασε το 12,69%, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό το 2010 ήταν 11,55%. Περισσότεροι από 3.241 γιατροί είναι άνεργοι σε σύνολο 25.521.
«Τελείωσα πέρσι τον Νοέμβριο και λίγο αργότερα άλλαξε ο νόμος. Δεν νομίζω να έρθει η σειρά μου για ειδικότητα πριν περάσουν κάποια χρόνια. Δοκίμασα στον ιδιωτικό τομέα, έδινα βιογραφικά και εισέπραττα συνεχείς αναβολές.
Μέσω γνωστού μια άλλη κλινική απάντησε ότι ίσως αναλάμβανα να κρατώ ιστορικό... Χωρίς πλήρη απασχόληση, κάποιο χαρτζιλίκι. Εδώ κάνω ειδικότητα ακριβώς σε αυτό που σπούδασα», αφηγείται η κ. Κατερίνα Αγγέλη. Η κλινική που εργάζεται κοντά Ντίσελντορφ είναι αμιγώς ψυχιατρική και νευρολογική και υπάγεται σε ένα δημόσιο φορέα που λειτουργεί 13 κλινικές στη Ρηνανία Βεστφαλία.
Η επιλογή της έγινε τον περασμένο Απρίλιο όταν ήρθαν στην Αθήνα εκπρόσωποι από γερμανικά νοσοκομεία, μέσω του προγράμματος Eures για να συζητήσουν με γιατρούς που επιθυμούσαν να εργαστούν εκεί. Λίγους μήνες μετά η κ. Αγγέλη ήταν η ίδια εκπρόσωπος της κλινικής της για να ενημερώσει άλλους Ελληνες γιατρούς. Στην ημερίδα που έγινε τον Νοέμβριο εμφανίστηκαν 150 ιατροί στην Αθήνα και 120 στη Θεσσαλονίκη.
«Είμαι ευχαριστημένη εργασιακά, επιστημονικά και οικονομικά», λέει η νεαρή γιατρός. «Κάνω τρεις ημερήσιες εφημερίες και τρεις νυκτερινές μέχρι να καλυφθεί η έλλειψη ιατρών. Οσο για το ενοίκιο σε σπίτι 48 τ.μ. και μαζί με τα κοινόχρηστα αντιστοιχεί μόνο στο 1/6 του μισθού».
ΔΩΡΑ ΤΣΕΛΙΟΥ, ΝΕΥΡΟΛΟΓΟΣ
«Ζεις άνετα και οι απολαβές είναι ικανοποιητικές»
Η νευρολόγος κ. Δώρα Τσέλιου μετά την αποφοίτηση από την Ιατρική Ιωαννίνων διαπίστωσε ότι το εξωτερικό ήταν η καλύτερη λύση. «Τελείωσα το 2009 και η θέση στον Ευαγγελισμό ανοίγει το 2016... Από τις αρχές Δεκεμβρίου η κ. Τσέλιου εργάζεται σε κλινική. Θα κάνει έναν χρόνο ειδικότητα ψυχιατρικής και εν συνέχεια 4 χρόνια νευρολογία.
«Στην Ελλάδα η ειδικότητα είναι πολύπλοκη. Μέσα στο 2010 ο νόμος άλλαξε 3 φορές. Δεν υπάρχει σταθερότητα και δεν εμπνέει εμπιστοσύνη. Επέλεξα τη Γερμανία δεδομένου ότι γνώριζα τη γλώσσα. Είχα λάβει μέρος σε εκδήλωση του Eures και μίλησα με εκπροσώπους από 5 κλινικές.
Ειδικότητες με ζήτηση
Εκει το σύστημα δίνει την ευκαιρία να επισκεφτείς το νοσοκομείο, για δύο εβδομάδες, να δεις πώς εργάζονται και να σε αξιολογήσουν. Μετά θα αποφασίσεις. Το διάστημα αυτό παρέχουν φιλοξενία, στέγη και διατροφή. Ανάμεσα στις ειδικότητες που ζητούν είναι παθολόγοι, αναισθησιολόγοι αλλά και ειδικευμένοι χειρουργοί». Το πρόγραμμά της περιλαμβάνει 40 ώρες εργασίας την εβδομάδα.
«Εργάζομαι στο Τμήμα Επειγόντων που σημαίνει να δρας άμεσα και να βλέπεις το αποτέλεσμα. Είμαι πολύ ευχαριστημένη. Η ζωή είναι πιο ήσυχη, οργανωμένη», λέει η κ. Τσέλιου. «Βέβαια δεν είναι το ίδιο ευχάριστη με την Ελλάδα. Ολα κλείνουν νωρίς, δεν υπάρχουν ταβερνάκια ή καφέ. Ομως οι απολαβές είναι ικανοποιητικές, ζεις άνετα και αποταμιεύεις κάτι. Υστερα απλά με την κάρτα του εργαζομένου από την κλινική έχεις πρόσβαση σε κονσέρτα ή μουσεία. Εκείνο που με εντυπωσιάζει είναι ότι εδώ όλοι τρέχουν... Ολο το προσωπικό, επιμελητές, ο διευθυντής, είναι έτοιμοι να βοηθήσουν».
Γ. ΠΑΤΟΥΛΗΣ
«Σε αδιέξοδο οι νέοι γιατροί»
«Οι νέοι ειδικευμένοι γιατροί βρίσκονται σε αδιέξοδο καθώς το ΕΣΥ δεν προκηρύσσει πλέον θέσεις εργασίας, το ΙΚΑ δεν προσλαμβάνει γιατρούς εν όψει του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας ΕΟΠΥΥ και το Πανεπιστήμιο αποτελεί ουτοπία μετά το καινούργιο νομοθετικό του πλαίσιο», ανέφερε ενδεικτικά ο πρόεδρος του ΙΣΑ (Iατρικός Σύλλογος Αθηνών) κ. Γιώργος Πατούλης. «Το χειρότερο είναι ότι ο ΟΠΑΔ, η μόνη επαγγελματική επιλογή που είχε απομείνει στον νέο γιατρό, κλείνει και αυτός την πόρτα μετά την απαγόρευση σύναψης συμβάσεων που εφάρμοσε από την άνοιξη του 2011».
Γ. ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗΣ - ΚΛ. ΓΕΝΙΤΣΑΡΙΩΤΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου