Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2012

«Τυπώνει» κι άλλο χρήμα ο Μπερνάνκε


Και κρατά μηδενικά τα επιτόκια ως το 2015
 
Σε μια νέα «επιθετική» κίνηση ενίσχυσης της αμερικανικής οικονομίας προχώρησε η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ.

Όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Federal Reserve Μπεν Μπερνάνκε, η τράπεζα υιοθετεί άμεσα ένα....... νέο επιθετικό πρόγραμμα ανοικτών αγορών ομολόγων και χρεογράφων με εγγυήσεις ενυπόθηκα δάνεια που σήμερα βρίσκονται στην κατοχή εμπορικών τραπεζών της χώρας, μέχρι του ποσού των 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων ανά μήνα, κάθε μήνα και μέχρι νεωτέρας!

Παράλληλα η Fed διατήρησε αμετάβλητο στο 0% με 0,25% το βασικό επιτόκιο του δολαρίου και παράλληλα επανέλαβε πως θα κρατήσει τα επιτόκια στα σημερινά μηδενικά επίπεδα «τουλάχιστον μέχρι τα μέσα του 2015».

Η απόφαση αυτή της τράπεζας, καίτοι αναμενόμενη από τις αγορές, δεν παύει να προκαλεί θετικές αντιδράσεις και να επιβεβαιώνει ότι η αμερικανική κεντρική τράπεζα είναι απόλυτα ταγμένη στην αντιμετώπιση της κρίσης με τρόπο «πειστικό» και άμεσο.

Επί της ουσίας ο Μπεν Μπερνάνκε τυπώνει χρήμα και λειτουργεί την Fed ως ένα είδος bad bank για να στηρίξει τον τραπεζικό κλάδο και την χρηματοπιστωτική αγορά στις ΗΠΑ.

Η τελική απόφαση ελήφθη με ψήφους 10 προς 1 (αντιτάχθηκε μόνον ο πρόεδρος της ομοσπονδιακής τράπεζας του Ρίτσμοντ - Richmond Fed – κ. Jeffrey Lacker) και πέραν του QE3 προβλέπει την συνέχιση το προγράμματος «Operation Twist»,  το οποίο συνίσταται στις ανταλλαγές βραχυπρόθεσμων χρεογράφων με πιο μακροπρόθεσμες και στην επαναπένδυση των εσόδων από τις εκάστοτε λήξεις ομολόγων. Με δυο λόγια η κεντρική τράπεζα «αγοράζει» βραχυπρόθεσμης λήξης εκδόσεις με αντάλλαγμα νέα χρεόγραφα, μακρύτερης ωρίμανσης και όσα κεφάλαια αποκομίζει στην αποπληρωμή κάθε έκδοσης τα επανεπενδύει-επιστρέφει στην αγορά. Με τον τρόπο αυτό υπολογίζεται πως κάθε μήνα «προσθέτει» συνολικά 85 δισ. δολάρια στην οικονομία.

Η αμερικανική αγορά υποδέχθηκε θετικά τις ανακοινώσεις Μπερνάνκε με τον Dow να κινείται στις 13.408 μονάδες και στο +0,56%, τον Nasdaq στις 3.133 και στο +0,60% και τον S&P 500 στις 1.445 μονάδες, με άνοδο της τάξης του 0,59%.

Οι ευρωπαϊκές αγορές είχαν ολοκληρώσει τις συνεδριάσεις τους όταν έγιναν οι εξαγγελίες Μπερνάνκε και πλην του βρετανικού FTSE 100 που τερμάτισε με άνοδο 0,66%, όλες οι άλλες έκλεισαν με πτώση: DAX -0,46%, CAC 40 -1,18%, FTSE MIB -1,07% και IBEX 35 -0,70%.

«Τσίμπησε» και ο χρυσός, στα 1.751 δολάρια η ουγγιά με κέρδη 0,94% αλλά και το αργό, στα 97,31 δολάρια το βαρέλι και στο +0,25%.

Τέλος, το δολάριο δέχεται – όπως ήταν αναμενόμενο – πιέσεις με αποτέλεσμα το ευρώ να κινείται στα 1,29.
 
http://www.protothema.gr/economy/article/?aid=222995

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου