Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2013

Ερωτηματικά ΣΥΡΙΖΑ - συνδικαλιστών για Γ. Μέργο, ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ και ΔΕΗ


Οργή προκαλεί η καταγγελία 16 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για τις ζημιές 37 εκατ. ευρώ που υπέστη η ΔΕΗ από την υπόθεση του ΑΗΣ Ρόδου- Ερωτηματικά από συνδικαλιστές και συνταξιούχους της ΔΕΗ για την παρουσία του κ. Γ. Μέργου στη ΔΕΗ αλλά και στην ανάδοχο κατασκευαστική
Του Λουκιανού Κάλλιμπαν


Ερωτηματικά προκαλεί σε .....βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και σε συνδικαλιστές της ΔΕΗ η αποκάλυψη ότι....

ο σημερινός γ.γ. Οικονομικών κ. Γιώργος Μέργος συμμετείχε στη διοίκηση της μητρικής επιχείρησης και των θυγατρικών της από το 2005 έως και την εποχή που ήρθε στην επιφάνεια η υπόθεση με τον ΑΗΣ Ρόδου.


Όπως δημοσιεύσαμε και χθες, λίγο καιρό αφ’ ότου ο κ. Γιώργος Μέργος μετακινήθηκε από το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ στη θυγατρική «ΔΕΗ Ανανεώσιμες» επιδείχθηκε ιδιαίτερη σπουδή από την τότε διοίκηση της εταιρείας να κατασκευαστεί μονάδα παραγωγής ρεύματος στη Ρόδο ακόμα και σε οικόπεδο που δεν είχε αγοραστεί!


Οι διαδικασίες και οι διαγωνισμοί προχώρησαν ανεδείχθη ανάδοχος κατασκευαστική η ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ του κ. Γεώργιου Περιστέρη (στο διοικητικό συμβούλιο της οποίας συμμετείχε ο κ. Μέργος με σύμβαση ύψους 150 χιλιάδων ευρώ μεικτώς ετησίως). Δεκαέξι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έχουν ζητήσει από τους οικονομικούς εισαγγελείς κ.κ. Γρηγόρη Πεπόνη και Σπύρο Μουζακίτη να ερευνήσουν την υπόθεση.


Σημειώνουν ότι αν και το έργο δεν έγινε, η επιλογή της κατασκευαστικής κόστισε στη δημόσια επιχείρηση 37 εκατομμύρια ευρώ για πληρωμές και αποζημιώσεις. Παράλληλα, ο σημερινός γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών εγκαλείται από στελέχη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΔΕΗ διότι:
Δεν τοποθετήθηκε για ένα έργο που δεν έπρεπε να προχωρήσει αφού υπήρχαν ύποπτες παραλείψεις όπως αυτή του οικοπέδου.
Δεν αντέδρασε στη χρηματοδότηση ενός έργου που θα προκαλούσε ζημιά σε εταιρεία δημοσίου χαρακτήρα που προσφέρει υπηρεσίες Κοινής Ωφελείας, την ώρα που η Ελλάδα αντιμετωπίζει το φάσμα της χρεοκοπίας.
Δεν κατήγγειλε επιζήμιες μεθοδεύσεις εις βάρος της ΔΕΗ από τις οποίες απειλήθηκε η ρευστότητα της επιχείρησης ενώ αναζητήθηκε ρευστό με αυξήσεις στα τιμολόγια των καταναλωτών και των επιχειρήσεων.
Δεν επέδειξε τη στοιχειώδη δεοντολογία συμμετέχοντας στη διοίκηση της ΓΕΚ – ΤΕΡΝΑ, την οποία κατήγγειλε ο κ. Γιάννης Τσαρούχας (ως εκπρόσωπος των εργαζομένων της ΔΕΗ στη διοίκησή της) για μεθοδεύσεις τόσο κατά την δημοπράτηση του έργου όσο και την αναιτιολόγητη υπερτιμολογημένη ανάθεσή του σ’ αυτή.
Σημειώνουμε ότι ο κ. Γιώργος Μέργος παραιτήθηκε από την κατασκευαστική εταιρεία στις 5 Ιουλίου 2012. Λίγες μέρες πριν, στις 18 Ιουνίου 2012, έληγε η σύμβαση που είχε συνάψει ο κ. Μέργος με τη «ΔΕΗ Ανανεώσιμες Α.Ε.». Στις 13 Ιουλίου 2012, ο κ. Γιάννης Στουρνάρας τον τοποθέτησε στη θέση του γ.γ. στο υπουργείο όπου προΐσταται καθώς και στη διοίκηση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.


Με μισοκακόμοιρο ύφος μάλιστα, ο γενικός γραμματέας απάντησε στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Δημήτρη Παπαδημούλη όταν τον έψεξε ότι λαμβάνει εισοδήματα από τρεις πηγές, λέγοντας: «Η μοναδική αμοιβή μου από τον Ιούλιο του 2012 είναι ο μισθός του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Οικονομικών και η αποζημίωση ως ο εκπρόσωπος του υπουργείου στο γενικό συμβούλιο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, όπως ο νόμος ορίζει, και όπως άλλωστε και ο προκάτοχός μου Γενικός Γραμματέας του υπουργείου ελάμβανε».


Με 5.000 ευρώ καθαρή αμοιβή συν την αποζημίωση για το ΤΧΣ και δείχνει να παραπονιέται ο κ. Μέργος ενώ βρίσκει αρκετά τα 586 ευρώ μεικτά για τον κατώτατο μισθό του εξαθλιωμένου Έλληνα. Αυτό το ήθος και το φιλότιμο ζήτησε ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς από τους Έλληνες πολίτες άραγε;


Ασύλληπτη θρασύτητα


Σύμφωνα με πληροφορίες, συνδικαλιστές και συνταξιούχοι της ΔΕΗ διαθέτουν ολόκληρο φάκελο με λανθασμένες και «περίεργες» (όπως τις χαρακτηρίζουν) αποφάσεις που έχουν ληφθεί ζημιώνοντας την επιχείρηση με σκοπό να ενημερώσουν βουλευτές.


Για παράδειγμα στην υπόθεση της Ρόδου, περί την οποία ο κ. Μέργος λέγεται ότι διαψεύδει κάθε εμπλοκή, υπάρχουν ορισμένα μελανά σημεία που καλούνται να εξετάσουν οι οικονομικοί εισαγγελείς κ.κ. Πεπόνης και Μουζακίτης. Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε με το γραφείο του πάντως δεν υπήρχε απάντηση ως την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές.


Όσον αφορά στον ΑΗΣ Ρόδου, η ΔΕΗ τον έχει εντάξει στο στρατηγικό σχεδιασμό της κι έχει επιλέξει τον Πίσω Κάμπο στο νότιο τμήμα του νησιού για την εγκατάστασή του. Σύμφωνα με τη μελέτη εκπονήθηκε προϋπολογισμός ύψους 120 εκατ. ευρώ και δρομολογήθηκαν οι διαδικασίες «με επιμονή από στελέχη της τότε διοίκησης», όπως καταγγέλλεται στο “Newsbomb.gr”.


Ως ανάδοχος προτιμήθηκε η ΓΕΚ – ΤΕΡΝΑ παρότι είχε ακριβότερη προσφορά κατά 52% από τον αρχικό προϋπολογισμό αλλά και από φιλανδική εταιρεία που είχε ενδιαφερθεί για το έργο. Όλα είχαν σχεδιαστεί αλλά δεν αγοράστηκε οικόπεδο για τις παράκτιες εγκαταστάσεις που προβλέπονταν, όπως έχει παραδεχθεί και ο κ. Ζερβός σύμφωνα με εισήγησή του στο διοικητικό συμβούλιο.
Παραλογισμός;
Απιστία έναντι του δημοσίου συμφέροντος;
Προκλητική ασυδωσία;
Εγκληματική ανεπάρκεια;


Η έρευνα της Δικαιοσύνης πρέπει να απαντήσει και επιτέλους ας παραιτηθούν ορισμένοι καρεκλοκένταυροι του Δημοσίου, οι οποίοι με το «θάρρος της γνώμης τους» αποκαλύπτουν πόσο επικίνδυνη είναι η παρουσία τους στο δημόσιο βίο. Όσο παραμένουν, τόσο ελλοχεύει κίνδυνος διασάλευσης της έννομης τάξης.


Διαβάστε επίσης:
Με «υπογραφή» ο φάκελος με τη σφαίρα που στάλθηκε στον Μέργο
Ο Μέργος και η ζημιά 37 εκατ. ευρώ στη ΔΕΗ



Read more: http://www.newsbomb.gr/politikh/story/282661/erotimatika-syriza---syndikaliston-gia-g-mergo--gek-terna-kai-dei#ixzz2Lp0iJJ72

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου