Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2013

Παραιτήθηκε η κυβέρνηση στη Βουλγαρία μετά τις διαδηλώσεις


Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ απέστειλε σήμερα στο βουλγαρικό κοινοβούλιο επιστολή, με την οποία ανακοίνωσε επίσημα την παραίτηση της κυβέρνησης της οποίας ηγείται.

"Θα εκτελέσουμε τα καθήκοντά μας έως την εκλογή νέας κυβέρνησης και θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου να διασφαλίσουμε μία συνέχεια" αναφέρεται χαρακτηριστικά στην......
επιστολή, την οποία διάβασε ενώπιον της ολομέλειας του βουλγαρικού κοινοβουλίου η πρόεδρος του σώματος Τσέτσκα Τσάτσεβα.

Πρώτο "βήμα" ύστερα από αυτή την εξέλιξη είναι η διεξαγωγή ψηφοφορίας την Πέμπτη, στη Βουλή επί της παραίτησης της κυβέρνησης Μπορίσοφ.

Την πρόθεση της κυβέρνησής του να παραιτηθεί ανακοίνωσε νωρίτερα το πρωί της Τετάρτης ο Μπορίσοφ, από το βήμα της Βουλής, στην οποία επρόκειτο να διεξαχθεί ψηφοφορία σχετικά με την παραίτηση, προ ημερών, του υπουργού Οικονομικών Συμεών Ντιάνκοφ.

Ο βούλγαρος πρωθυπουργός και όλα τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου έδωσαν το "παρών" στη συνεδρίαση, από την οποία απουσίαζαν τα μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας του αριστερού Συνασπισμού για τη Βουλγαρία, που είχαν αποφασίσει να μποϊκοτάρουν τις εργασίες του κοινοβουλίου έως τα τέλη της τρέχουσας εβδομάδας.

Ο Μπορίσοφ έκανε δεκτή την παραίτηση του Ντιάνκοφ, ενώ το το κοινοβούλιο δεν συζήτησε και δεν ενέκρινε την παραίτησή του λόγω της παραίτησης κυβέρνησης.

"Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Συμεών Ντιάνκοφ υπέβαλε την παραίτησή του κι εγώ τη δέχτηκα. Η σχετική απόφασή μου δεν έχει αλλάξει" αναφέρεται σε γραπτή δήλωση του.

Το μεσημέρι, έγινε δεκτή από τον Μπορίσοφ η παραίτηση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομικών Συμεών Ντιάνκοφ.

"Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Συμεών Ντιάνκοφ υπέβαλε την παραίτησή του κι εγώ τη δέχτηκα. Η σχετική απόφασή μου δεν έχει αλλάξει" αναφέρεται σε γραπτή δήλωση του κ. Μπορίσοφ, την οποία έδωσε στη δημοσιότητα η υπηρεσία Τύπου της κυβέρνησης, με αφορμή τις σημερινές δηλώσεις του κ. Ντιάνκοφ ότι ο ίδιος παραμένει στο αξίωμά του έως ότου αντικατασταθεί από τη Βουλή.

Αφού διευκρινίζει ότι το κοινοβούλιο δεν συζήτησε και δεν ενέκρινε την παραίτηση του κ. Ντιάνκοφ εξαιτίας της παραίτησης ολόκληρης της κυβέρνησης, ο κ. Μπορίσοφ διευκρίνισε ακόμη πως, σε περίπτωση που το GERB κερδίσει τις επικείμενες βουλευτικές εκλογές, "ο Συμεών Ντιάνκοφ δεν θα είναι μέλος της επόμενης κυβέρνησης της Βουλγαρίας".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου