Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2013

Τα 24 ψέματα Μαρκογιαννάκη στην επιτροπή Siemens

Ο Χρήστος Μαρκογιαννάκης, ο πρόεδρος της προανακριτικής επιτροπής για τη Λίστα Λαγκάρντ και πρώην υπουργός, είναι ένας πιστός Χριστιανός Ορθόδοξος. Συνεπώς είναι πιθανό να μη γνωρίζει πως ο Βούδας σε μία από τις διδαχές του αναφέρει πως τρία πράγματα δε μπορούν να κρυφτούν για πολύ καιρό: ο ήλιος, το φεγγάρι και η αλήθεια…Για παράδειγμα, δεν ήταν δυνατό να αποσιωπηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα εισαγγελικό πόρισμα σύμφωνα με το ......
οποίο ο κ. Μαρκογιαννάκης υπόγραψε φωτογραφικές συμβάσεις για τη μίσθωση πυροσβεστικών ελικοπτέρων. Η Ελλάδα εμφανίζεται να έχει νοικιάσει ελικόπτερα με 20.000 ευρώ για κάθε ώρα πτήσης, όταν την ίδια περίοδο η Κύπρος νοίκιαζε ελικόπτερα με 7.500 ευρώ την ώρα και οι ΗΠΑ με μόλις 4.500 ευρώ. Οι σχετικές δικογραφίες διαβιβάστηκαν στη Βουλή, αν και τα αδικήματα έχουν παραγραφεί με βάση το νόμο περί ευθύνης υπουργών.
Στο μεταξύ, έχει τεράστιο ενδιαφέρον το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για τη Siemens, στο οποίο ο κ. Μαρκογιαννάκης κατηγορείτο για την παραλαβή του μη ολοκληρωμένου συστήματος ασφαλείας C4I, εξέλιξη που εξυπηρέτησε τη γερμανική πολυεθνική. Είναι παράδοξο, εξάλλου, το ότι το ΠΑΣΟΚ δεν είχε κανένα πρόβλημα να ζητά, τον Ιανουάριο του 2011, την παραπομπή σε προανακριτική επιτροπή του πρώην υπουργού για το σκάνδαλο και τον Ιανουάριο του 2013 να μην ενίσταται στο διορισμό του στην θέση του προέδρου της προανακριτικής επιτροπής για τη Λίστα Λαγκάρντ.
Το ακόμα πιο «τρελό», μάλιστα, είναι πως βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, ο Παναγιώτης Ρήγας, ο οποίος είναι μέλος της επιτροπής που αναζητά τυχόν ποινικές ευθύνες του πρώην υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Παπακωνσταντίνου, είχε διατελέσει μέλος και της επιτροπής για τη Siemens. Σε πρόσφατη επικοινωνία του www.koutipandoras.gr μαζί του είχε δικαιολογηθεί πως δεν θυμόταν αν είχε εξετάσει τον κ. Μαρκογιαννάκη στην επιτροπή για τη Siemens, πως είχε αποχωρήσει κατά τη σύνταξη του πορίσματος, πως κάθε υπόθεση πρέπει να κρίνεται αυτοτελώς και πως δεν ολοκληρώθηκε ποτέ η έρευνα σε βάρος του πρώην υπουργού ώστε να καταστεί ύποπτος.
Το συμπέρασμα, ωστόσο, της επιτροπής υπήρξε καταπέλτης για τον πρώην υπουργό: «O κ. Χρήστος Μαρκογιαννάκης με τις πράξεις και παραλείψεις του, ως Υπουργός, δεν διαχειρίστηκε σωστά και με επιμέλεια τη δημόσια περιουσία, η οποία του ήταν εμπιστευμένη, καθ’ όσον η εταιρεία SAIC και Siemens ωφελήθηκαν οικονομικά από τη συμπεριφορά του και συγκεκριμένα από πληρωμές προς αυτές και από την αποδέσμευση εγγυητικών επιστολών τους καλής εκτέλεσης με αντίστοιχη ζημία της περιουσίας του Δημοσίου»…
Τα ψέματα Μαρκογιαννάκη, σύμφωνα με την επιτροπή
To www.koutipandoras.gr παραθέτει αποσπάσματα του πορίσματος που «καίνε» τον κ. Μαρκογιαννάκη, από τη στιγμή που του χρεώνουν ψέματα στην κατάθεσή του στην εξεταστική επιτροπή, στις 26 Απριλίου 2010.
Ψέμα Νο1: «Ανακριβώς καταθέτει ότι το σύστημα C4I απερρίφθη το 2005 μετά από 6μηνη διαδικασία».
Ψέμα Νο2: «Αναληθώς, εξάλλου, κατέθεσε ο τότε Υφυπουργός ότι οι Τεχνικοί Σύμβουλοι της BOARTES δεν είχαν υποβάλει εκθέσεις για την πορεία του έργου».
Ψέμα Νο3: «Σε αντίθεση με την μαρτυρία του πρώην Υφυπουργού ο τότε Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος ήταν αυτός που προσέφυγε στο Ελεγκτικό Συνέδριο και όχι οι δικηγόροι της SAIC».
Ψέμα Νο4: «Η κατάθεση του τότε Υφυπουργού, ότι το 2004 υπογράφτηκε μνημόνιο για την προσωρινή παραλαβή του C4I, επειδή στη δοκιμή του συστήματος στις αρχές Ιουλίου διαπιστώθηκε “ότι μπορούσε να προσφέρει σημαντικά πράγματα στην κατάσταση που βρισκόταν εκείνη την στιγμή”, είναι ανεπαρκής και εν μέρει ανακριβής».
Ψέμα Νο5: «Ο τότε Υφυπουργός κατέθεσε αναληθώς ότι το ΚΥΣΕΑ κάλυψε όλες τις αλλαγές που είχαν γίνει στη σύμβαση».
Ψέμα Νο6: «Στην κατάθεσή του ο κ. Χρήστος Μαρκογιαννάκης απέκρυψε ότι με την 4η τροποποίηση της σύμβασης νομιμοποίησε την απ’ ευθείας ανάθεση έργου ύψους 7.100.000 ευρώ στη ΔΙΕΚΑΤ και το ενέταξε ως επιπλέον υποσύστημα στο C4I».
Ψέμα Νο7: «Αναληθώς επίσης κατέθεσε ότι η SAIC επέμενε να γίνει η Γενική Δοκιμή την 01.10.2004».
Ψέμα Νο8: «Ανακριβώς κατέθεσε ο τότε Υφυπουργός ότι τον Απρίλιο του 2005 διεμήνυσε στην SAIC ότι το ελληνικό Δημόσιο δεν μπορεί να παραλάβει το σύστημα C4I».
Ψέμα Νο9: «Ο ίδιος κατέθεσε ανακρίβειες σχετικά με το κλίμα που επικρατούσε στις διαπραγματεύσεις για την τροποποίηση της σύμβασης».
Ψέμα Νο10: «Ο κ. Χρήστος Μαρκογιαννάκης απέκρυψε την αλήθεια σχετικά με τα Υποσυστήματα που παρέλαβε ως αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών το 2009, δηλώνοντας ότι “δεν είχε ερέθισμα” για το γεγονός ότι αυτά δεν λειτουργούσαν.
Ψέμα Νο11: «Ο τότε Υπουργός κατέθεσε αναληθή γεγονότα σχετικά με το χρόνο εγγύησης του C4I που καλυπτόταν από την 5η τροποποιητική δεδομένου ότι η εγγύηση του εξοπλισμού C4I είχε λήξει την 30.10.2006, δηλαδή πριν την υπογραφή της 5ης τροποποίησης και η συντήρηση-υποστήριξη όλων των Υποσυστημάτων C4I και του TETRA έληξε στις 30.09.2009 με εξαίρεση κάποια υποσυστήματα του CDSS για τα οποία υπήρχε διετής εγγύηση από την ημερομηνία παραλαβής τους».
Ψέμα Νο12: «Επίσης κατέθεσε ανακριβή στοιχεία και σε ότι αφορά την παραλαβή και τη λειτουργία των Υποσυστημάτων AVL και CDSS».
Ψέμα Νο13: «Σχετικά με τη λειτουργία του CDSS στο ΕΚΑΒ o κ. Χρήστος Μαρκογιαννάκης αποδέχθηκε την επιχειρηματολογία της SAIC ότι το CDSS θα μπορούσε να λειτουργήσει θαυμάσια, αλλά δεν το λειτουργεί κανένας υπάλληλος του ΕΚΑΒ από ευθυνοφοβία. Η αλληλογραφία όμως με το ΕΚΑΒ αποδεικνύει, ότι παρόλο που το προσωπικό έχει εκπαιδευθεί, το CDSS δεν λειτουργεί».
Ψέμα Νο14: «O τότε υπουργός κατέθεσε περαιτέρω ανακρίβειες σχετικά με την λειτουργικότητα των Υποσυστημάτων και τη διαλειτουργικότητα του όλου συστήματος C4I την οποία και υπεραμύνθηκε».
Ψέμα Νο15: «Ο τότε Υπουργός κατέθεσε ανακριβή στοιχεία σχετικά και με την επιμέρους διαλειτουργικότητα των Υποσυστημάτων, τη συντήρηση και την εγγύησή τους».
Ψέμα Νο16: «Η ερμηνεία που ο κ. Χρήστος Μαρκογιαννάκης έδωσε σχετικά με τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων με την SAIC για τον επανασχεδιασμό των Υποσυστημάτων 1 έως 7 (CDSS), ότι δηλαδή το Δημόσιο απέρριπτε τις προτάσεις της, δεν επιβεβαιώνεται από τα πραγματικά περιστατικά».
Ψέμα Νο17: «Ο κ. Χρήστος Μαρκογιαννάκης έδωσε ανακριβείς πληροφορίες σχετικά με την διαπραγμάτευση της απευθείας ανάθεσης της αναβάθμισης ΓΑΔΑ στην ΔΙΕΚΑΤ».
Ψέμα Νο18: «Ο τότε Υφυπουργός κατέθεσε ανακριβή στοιχεία προκειμένου να αιτιολογήσει την απόφασή του για προσωρινή παραλαβή του C4I και τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων με την εταιρεία».
Ψέμα Νο19: «Ο κ. Χρήστος Μαρκογιαννάκης στην επιστολή που έστειλε στον τότε Υπουργό του κ. Γιώργο Βουλγαράκη στις 23.6.2004 ανέφερε ψευδώς ότι η Άσκηση IET-3 απέτυχε σε 4-5 επουσιώδεις στόχους που αποτελούσαν, κατά τη SAIC, το 2-3% του όλου συστήματος, και δεν επηρέαζαν την λειτουργικότητά του».
Ψέμα Νο20: «Ο τότε Υφυπουργός κατέθεσε ψευδώς, ότι δεν ετέθη ποτέ θέμα έκπτωσης της SAIC από τη σύμβαση».
Ψέμα Νο21: «Ακατανόητη είναι η μαρτυρία του κ. Χρήστου Μαρκογιαννάκη σχετικά με την έλλειψη εμπιστοσύνης που είχε στην εταιρεία BOARTES διότι- όπως αναφέρει- δεν είχε κανέναν λόγο “να μην έχει υπόνοιες ότι μεταξύ BOARTES και SAIC υπήρχε κάποιο παιχνίδι”. Αντίθετα, όπως προκύπτει από τα σχετικά έγγραφα, η BOARTES είχε γνωμοδοτήσει πάντα ενάντια στα συμφέροντα της εταιρείας».
Ψέμα Νο22: «Η κατάθεση του κ. Χρήστου Μαρκογιαννάκη αναφορικά με την παραλαβή του C4I περιέχει ανακρίβειες και αντιφάσεις. Αντίθετα με όσα κατέθεσε ο πρώην Υπουργός, η Επιτροπή Παραλαβής δεν ενεργούσε αυτοβούλως».
Ψέμα Νο23: «Ανακριβώς αναφέρει ο τέως Υπουργός ότι σύμφωνα με τη σύμβαση η διαδικασία παραλαβής δεν ολοκληρώθηκε επειδή δεν είχε ολοκληρωθεί η εκπαίδευση και οι χρήστες δεν είχαν αποκτήσει βεβαίωση εκπαίδευσης για τη λειτουργία των Υποσυστημάτων».
Ψέμα Νο24: «Ο τότε Υπουργός απέκρυψε στην κατάθεσή του την αλήθεια σχετικά με τη διαλειτουργικότητα του C4I και την παραλαβή των Υποσυστημάτων 1-7».

http://www.koutipandoras.gr/33487/%CF%84%CE%B1-24-%CF%88%CE%AD%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B1-%CE%BC%CE%B1%CF%81%CE%BA%CE%BF%CE%B3%CE%B9%CE%B1%CE%BD%CE%BD%CE%AC%CE%BA%CE%B7-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B5%CF%80%CE%B9%CF%84%CF%81%CE%BF%CF%80.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου