Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2013

Το (απόλυτο) ηθικό κώλυμα για τον Χρ. Μαρκογιαννάκη!



Εμπλοκή με τον πρόεδρο της Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης Χρήστο Μαρκογιαννάκη προκάλεσε η κατάθεση του δημοσιογράφου Γιάννη Ντάσκα. Σύμφωνα με αυτή, προέκυψε ότι ο κ. Μαρκογιαννάκης έχει αναλάβει ως δικηγόρος την υπεράσπιση εφοριακού η οποία κατηγορείται για....
εμπλοκή σε κύκλωμα διαφθοράς, μέλη του οποίου (όχι πάντως η εντολέας του κ. Μαρκογιαννάκη) βρέθηκαν στη «λίστα Λαγκάρντ» με καταθέσεις στην HSBC.

Πρόκειται για υπόθεση κυκλώματος εφοριακών της συμπρωτεύουσας, οι οποίοι βαρύνονται με κατηγορίες για απόδοση ΦΠΑ σε εταιρία «φάντασμα», με τα ποσά να καταλήγουν εν τέλει στις καταθέσεις των υπαλλήλων.

Απαντώντας για το θέμα, το οποίο πάντως δεν «σήκωσε» κανένα από τα υπόλοιπα μέλη της Επιτροπής, ο κ. Μαρκογιαννάκης υποστήριξε ότι η εντολέας του όχι μόνον δεν έχει καμία σχέση με τη «λίστα Λαγκάρντ» και με το κύκλωμα, αλλά, όταν αντιλήφθηκε τι συνέβαινε, «κατοχύρωσε την υπηρεσία» και γι’ αυτό το λόγο προφανώς κάποιοι θέλησαν να την εμπλέξουν, επειδή τους χάλασε τη δουλειά. Σύμφωνα επίσης με τον πρόεδρο της Επιτροπής, για την εντολέα του υπάρχουν τρεις καταδικαστικές αλλά και τρεις αθωωτικές αποφάσεις, ενώ συνολικά κατηγορείται για τις 19 υπογραφές που έβαλε ως προϊσταμένη της ΔΟΥ για την απόδοση του ΦΠΑ.

Ο κ. Μαρκογιαννάκης δήλωσε ότι ανέλαβε την υπεράσπισή της κυρίως γιατί η εντολέας του είχε ήδη αθωωθεί ομόφωνα από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους και από τα υπηρεσιακά συμβούλια, αλλά κυρίως για το ότι, ενώ στους άλλους κατηγορούμενους εφοριακούς βρέθηκαν εκατομμύρια ευρώ, στην πελάτισσά του βρέθηκαν μόλις 20.000 ευρώ.

Το θέμα της πάντως εκκρεμεί στο Εφετείο, ενώ ερωτηθείς για το αν προκύπτει ηθικό ασυμβίβαστο με τη θέση του προέδρου στην Προκαταρκτική, ο κ. Μαρκογιαννάκης υποστήριξε ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα, αφού η εντολέας του δεν έχει την παραμικρή σχέση με τη «λίστα Λαγκάρντ».

Καταλήγοντας ο κ. Μαρκογιαννάκης είπε ότι ακόμα δεν έχει παραστεί σε καμία δίκη της κατηγορουμένης, ενώ τόνισε ότι «ο δικηγόρος υπερασπίζεται ανθρώπους και όχι πράξεις», επισημαίνοντας ότι «είναι ρατσισμός να στερείς από κάποιον το δικαίωμα να έχει δικηγόρο, διότι υπάρχει το τεκμήριο αθωότητας». «Οταν μάλιστα διαγνώσεις ότι κάποιος είναι θύμα, κάνεις ό,τι μπορείς» ανέφερε, δηλώνοντας βέβαιος ότι η πελάτισσά του «θα αθωωθεί».

Από την άλλη πλευρά, όμως, διατυπώνεται ο αντίλογος ότι το ηθικό ασυμβίβαστο δεν έχει σχέση με την ποινική ουσία της υπόθεσης αλλά με την πολιτική στάση του ιδίου του κ. Μαρκογιαννάκη.

Από τη στιγμή που διαπίστωσε την οποιαδήποτε, έστω και έμμεση, σχέση με το θέμα της «λίστας Λαγκάρντ», όφειλε, όπως σημειώνεται, είτε να μην είχε δεχτεί να συμμετάσχει στην Προανακριτική Επιτροπή (και μάλιστα ως πρόεδρός της!) είτε να μην αναλάβει τη συγκεκριμένη ποινική υπόθεση, δίνοντας λαβή για τα σχόλια και τις εις βάρος του επικρίσεις.

http://www.dimokratianews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου