Απαντώντας στα αμερικανικά σχέδια για την ανάπτυξη αντιπυραυλικής ασπίδας στο έδαφος της Ευρώπης, η Ρωσία πραγματοποίησε τη Δευτέρα δοκιμαστική εκτόξευση ενός νέου πυραύλου αναχαίτισης μικρού βεληνεκούς, και επιπλέον ανακοίνωσε τα σχέδιά της για την κατασκευή ενός «τερατώδους» διηπειρωτικού πυραύλου με μάζα 100 τόνους.
«Η απόφαση έχει ληφθεί για τη δημιουργία ενός νέου, βαρέος πυραυλικού συστήματος υγρών καυσίμων, βασισμένου σε σιλό» δήλωσε, σύμφωνα με την εφημερίδα Pravda, ο αρχηγός της Διοίκησης Στρατιωτικών Πυραύλων Σεργκέι Καρακάεφ.
Το νέο πυραυλικό σύστημα «θα διαθέτει αυξημένες δυνατότητες υπέρβασης του μελλοντικού συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας των ΗΠΑ» τόνισε......
Το νέο πυραυλικό σύστημα «θα διαθέτει αυξημένες δυνατότητες υπέρβασης του μελλοντικού συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας των ΗΠΑ» τόνισε......
Ο νέος πύραυλος φέρεται να αναπτύσσεται ως αντικαταστάτης του διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου Voevoda, ο οποίος μπορεί να μεταφέρει πυρηνικές κεφαλές και είναι γνωστός στo ΝΑΤΟ ως «Σατανάς».
Σε μια παράλληλη εξέλιξη, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δημοσιοποίησε βίντεο με τη δοκιμή ενός νέου αμυντικού πυραύλου μικρού βεληνεκούς από πεδίο βολών στο Καζακστάν.
Τα σχέδια για την ανάπτυξη του νέου «Σατανά» έρχονται λίγες εβδομάδες μετά τις προειδοποιήσεις της ρωσικής κυβέρνησης για την αμερικανική αντιπυραυλική ασπίδα στην Ευρώπη.
Οι διαπραγματεύσεις Ρωσίας-ΗΠΑ έχουν φθάσει σε αδιέξοδο, καθώς οι ΗΠΑ αρνούνται να παράσχουν δώσουν νομικά δεσμευτικές εγγυήσεις ότι το σύστημα δεν πρόκειται να στοχεύσει τη στρατηγική άμυνα της Ρωσίας κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες.
Ο πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε ότι, αν οι ΗΠΑ υλοποιήσουν το σύστημα, η Ρωσία θα εξετάσει το ενδεχόμενο να αποχωρήσει από τη Συνθήκη START για τον πυρηνικό αφοπλισμό και επιπλέον θα αναπτύξουν επιθετικά πυραυλικά συστήματα στο Καλίνινγκραντ και άλλες περιοχές, τα οποία θα βάλουν στο στόχαστρο τις εγκαταστάσεις της αντιπυραυλικής ασπίδας στην Ευρώπη.
«Η Ρωσία δεν αντιτίθεται στο σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας των ΗΠΑ. Αντιτίθεται στη δημιουργία της δημιουργίας ενός αντιπυραυλικού συστήματος που θα στρεφόταν άμεσα εναντίον της Ρωσίας προκειμένου να μειώσει τις δυνατότητες των πυρηνικών δυνάμεων της Ρωσίας» είπε ο αρχηγός Διοίκησης Στρατιωτικών Πυραύλων.
Σύμφωνα με την Pravda, η Διοίκηση διαθέτει σήμερα 350 πυραυλικές εγκαταστάσεις που χωρίζονται σε έξι τύπους. Οι τρεις από αυτούς περιλαμβάνουν πυραύλους που εκτοξεύονται από σιλό, ενώ οι άλλοι τρεις αφορούν πυραύλους με αυτοκινούμενους εκτοξευτήρες.
Όπως είπε ο Σεργκέι Καρακάεφ, οι νέοι ρωσικοί διηπειρωτικοί πύραυλοι Yars, Topol-M και Bulava θα είναι απρόσβλητοι από την αμερικανική αντιπυραυλική ασπίδα, καθώς φτάνουν την τελική τους ταχύτητα σε ιδιαίτερα μικρό χρονικό διάστημα, περιορίζοντας έτσι τη δυνατότητα αναχαίτισης στην ευαίσθητη φάση της επιτάχυνσης.
Πηγή: Kosmotras
Πηγή: www.athina984.gr
Πηγή:www.capital.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου