Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2011

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ: Στα 730.000 στέμματα οι ενεργειακές καλλιέργειες στην Ελλάδα








Στα 730.000 στέμματα οι ενεργειακές καλλιέργειες στην Ελλάδα
Μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2012 εκτιμάται ότι θα προωθηθούν σταδιακά οι απαιτούμενες νομοθετικές και άλλες διαδικασίες, που θα ανοίξουν τον δρόμο για την παραγωγή και διάθεση βιοαιθανόλης στην Ελλάδα, παρά την αναταραχή -λόγω της κρίσης- στο πολιτικό και οικονομικό σκηνικό της χώρας μας, όπως υποστηρίζει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δρ μηχανολόγος μηχανικός, Κώστας Κωνσταντίνου, συντονιστής του Περιφερειακού Ενεργειακού Κέντρου Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΚΚΜ)/ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΕ. .....

Σύμφωνα με τον δρα Κωνσταντίνου, ο λόγος για την ταχεία προώθηση των ρυθμίσεων έχει να κάνει με τις δεσμεύσεις, που έχει αναλάβει η Ελλάδα, «για την αντικατάσταση τουλάχιστον του 10% των συμβατικών καυσίμων μεταφορών με βιοκαύσιμα» μέχρι το 2020, ο οποίος δεν μπορεί -κατά τον ίδιο- να καλυφθεί μόνο με βιοντίζελ.

Στο πλαίσιο αυτό, επισημαίνει ο δρ Κωνσταντίνου, σύντομα αναμένεται να ολοκληρωθεί και το έργο της ομάδας εργασίας, που συστάθηκε τον Αύγουστο του 2011, με απόφαση του γενικού γραμματέα Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, με αντικείμενο την εισαγωγή και προώθηση της βιοαιθανόλης στην ελληνική επικράτεια (η οποία επρόκειτο να παραδώσει τη γνωμοδότησή της για το ρυθμιστικό πλαίσιο μέχρι το τέλος του περασμένου Νοεμβρίου).

Κατά τον δρα Κωνσταντίνου, το γλυκό σόργο αποτελεί μία από τις καλύτερες επιλογές για την παραγωγή βιοαιθανόλης στην Ελλάδα, δεδομένου ότι μπορεί να καλλιεργηθεί και σε μη γόνιμες περιοχές, ενώ δεν χρειάζεται πολύ νερό, σε αντίθεση με το καλαμπόκι (από το οποίο επίσης παράγεται βιοαιθανόλη). Ο δρ Κωνσταντίνου υπενθύμισε ακόμη ότι την περίοδο 2000-2006 η παραγωγή βιοαιθανόλης στις ΗΠΑ αυξήθηκε κατά περίπου 300% κι αυτή τη στιγμή λειτουργούν 218 εργοστάσια.

Αντίθετα, στην Ελλάδα, όπου η ετήσια κατανάλωση βενζίνης ανήλθε σε 4.381.000 χιλιόλιτρα για το 2010, η διάθεση βιοαιθανόλης ήταν στο ...0%, ενώ το ίδιο έτος, καταναλώθηκαν 2.027.620 χιλιόλιτρα πετρελαίου για μεταφορές, με τις ποσότητες βιοντίζελ που διατέθηκαν να διαμορφώνονται στα 132.000 χιλιόλιτρα, όπως επισήμανε ο γενικός διευθυντής της ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΕ, Ιάκωβος Σαρηγιάννης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου