Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2011

Blackrock: Θετικές εντυπώσεις από τον τριπλό έλεγχο στις 18 τράπεζες

<b>Blackrock:</b> Θετικές εντυπώσεις από τον τριπλό έλεγχο στις 18 τράπεζες

Τα στελέχη της BlackRock, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ανέτρεψαν την κακή εικόνα που τους είχε δημιουργηθεί για τις ελληνικές τράπεζες.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι οι διοικήσεις των τραπεζών κέρδισαν τις εντυπώσεις από την επαγγελματική τους στάση απέναντι στην BlackRock και κατάφεραν να «πείσουν» τα στελέχη της ότι ο κλάδος είναι σε καλύτερη κατάσταση από τον αντίστοιχο ιρλανδικό......

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, η Τράπεζα της Ελλάδος, έως το τέλος Ιανουαρίου, θα ανακοινώσει το ύψος των κεφαλαίων που θα πρέπει κάθε τράπεζα ξεχωριστά να εγγράφει ως προβλέψεις ετησίως, για τα επόμενα 3 έτη. Το πόρισμα της διαγνωστικής μελέτης των δανειακών χαρτοφυλακίων από την BlackRock, αν και θα έπρεπε να έχει παραδοθεί στην Τράπεζα της Ελλάδος για την τελική επεξεργασία, πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει καθυστερήσει λίγο, αλλά θα έχει ολοκληρωθεί και αποσταλεί στην ΤτΕ έως το τέλος του έτους.
Πέντε πυλώνες
Ο έλεγχος της BlackRock στηρίζεται σε πέντε πυλώνες, ενώ ιδιαίτερη έμφαση από το διεθνή οίκο δίνεται στις εξασφαλίσεις που κατέχουν οι τράπεζες για τα δάνεια που έχουν χορηγήσει. Ο πρώτος πυλώνας αφορά την πρώτη φάση και σχετίζεται με τα στοιχεία που έδωσαν οι τράπεζες από τις βάσεις δεδομένων που διατηρούν τις λεπτομέρειες κάθε δανείου, για όλες τις κατηγορίες δανείων (στεγαστικά, καταναλωτικά και εταιρικά). Σε δεύτερη φάση, ελεγκτικές εταιρείες ορκωτών λογιστών, ήλεγξαν, αν τα στοιχεία που παραδόθηκαν από τις 18 τράπεζες στην BlackRock, ήταν πραγματικά. Οι ελεγκτικές εταιρείες ζήτησαν και έλαβαν δείγματα δανείων, προκειμένου να διαπιστωθεί αν οι τράπεζες παρέδωσαν τα σωστά στοιχεία από τις γνήσιες βάσεις δεδομένων.
Ο τρίτος έλεγχος αφορούσε την επαναξιολόγηση των δανείων, όσον αφορά το αν τηρήθηκαν τα πιστωτικά κριτήρια που υπήρχαν εκείνη τη χρονική περίοδο που δόθηκαν τα δάνεια.
Ο έλεγχος διενεργήθηκε από άλλες εταιρείες και ζητήθηκαν δάνεια ως δείγματα που αφορούσαν διαφορετικές χρονικές περιόδους προκειμένου να διαπιστωθεί η τήρηση των κανόνων, αλλά και η αξιοπιστία της διοίκησης της τράπεζας.
Ακίνητα
Επαναξιολογήθηκαν και τα ακίνητα που κατέχει η κάθε τράπεζα ως εξασφάλιση για τα δάνεια που έχει χορηγήσει.
Η BlackRock ελέγχει αν συμφωνεί η αξία που έχει εγγράψει κάθε τράπεζα το ακίνητο, με την τρέχουσα εμπορική αξία, προκειμένου να μπορέσει να αναγνωρίσει τη συνολική, αληθινή «κάλυψη» που έχει η τράπεζα από κάθε δάνειο.
Τα σενάρια που θα χρησιμοποιηθούν θα λαμβάνουν υπόψη μακροοικονομικές παραδοχές, κυρίως όσον αφορά το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν, το μέγεθος της ανεργίας, αλλά και τις τιμές των ακινήτων, για τα επόμενα τρία έτη.
Τις παραδοχές αυτές τις έχει κάνει η ΤτΕ και τις έχει αποστείλει στην BlackRock, αλλά παρά το γεγονός ότι στην περίπτωση της Ιρλανδίας η κεντρική τράπεζα της χώρας έδωσε τις παραδοχές αυτές στις ιρλανδικές τράπεζες, η ΤτΕ δεν τις έχει γνωστοποιήσει στις ελληνικές τράπεζες.
Στα 37,65 δισ. τα «κόκκινα» δάνεια στο τέλος του έτους
Aνω του 15% αναμένεται να «κλείσουν» οι καθυστερήσεις στο τέλος του 2011, που σημαίνει ότι το σύνολο των «κόκκινων» δανείων θα ανέλθει σε 37,65 δισ. ευρώ.
Οι συνολικές οφειλές των επιχειρήσεων και νοικοκυριών προς τις τράπεζες στο τέλος του Σεπτεμβρίου του τρέχοντος έτους, διαμορφώθηκαν στα 251,1 δισ. ευρώ. Παράλληλα στο εννεάμηνο οι καθυστερήσεις έφτασαν στο 13,5% με τις «κόκκινες» οφειλές να ξεπερνούν τα 33,88 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, οι καθυστερήσεις στα καταναλωτικά δάνεια και τις πιστωτικές κάρτες θα αγγίξουν το 30% στο τέλος του χρόνου, που σημαίνει ότι θα «χτυπήσουν» δάνεια που ξεπερνούν τα 10 δισ. ευρώ, με τις συνολικές οφειλές να διαμορφώνονται στα 33,38 δισ. ευρώ. Στα στεγαστικά δάνεια στο εξάμηνο οι καθυστερήσεις ήταν 11,9% και αναμένεται να φτάσουν στο 13%. Με τα υπόλοιπα της κατηγορίας στα 78,9 δισ. ευρώ, αναμένεται οι «κόκκινες» οφειλές να ξεπεράσουν τα 10,2 δισ. ευρώ.
Οι καθυστερήσεις τώρα στα επιχειρηματικά δάνεια είναι δύσκολο να ανιχνευθούν. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος στο εξάμηνο 2011 διαμορφώθηκαν στο 11,2%, με τα υπόλοιπα της επιχειρηματικής πίστης στα 114 δισ. ευρώ. Δηλαδή, ήδη τα «κόκκινα» επιχειρηματικά είναι της τάξης 12,76 δισ. ευρώ. Εκτιμάται ότι οι καθυστερήσεις της κατηγορίας θα ξεπεράσουν το 12% στο σύνολο του έτους (ήτοι 13,68 δισ. ευρώ τα «κόκκινα»). Τα τραπεζικά στελέχη παραδέχονται ότι σήμερα το 20% με 22% των επιχειρηματικών δανείων βρίσκονται σε κάποια μορφή ρύθμισης, με το 11% να είναι στο «κόκκινο» και στο άλλο 11% δίνεται μία τελευταία ευκαιρία πριν βρεθεί στο «κόκκινο».
Εξασφαλίσεις
Ιδιαίτερη έμφαση από το διεθνή οίκο δίνεται στις εξασφαλίσεις που κατέχουν οι τράπεζες για τα δάνεια που έχουν χορηγήσει. Ο πρώτος πυλώνας αφορά την πρώτη φάση και σχετίζεται με τα στοιχεία που έδωσαν οι τράπεζες από τις βάσεις δεδομένων που διατηρούν τις λεπτομέρειες κάθε δανείου.
«Κάλυψη»
Η BlackRock ελέγχει αν συμφωνεί η αξία που έχει εγγράψει κάθε τράπεζα στο ακίνητο με την τρέχουσα εμπορική αξία, προκειμένου να μπορέσει να αναγνωρίσει τη συνολική, αληθινή «κάλυψη» που έχει η τράπεζα από κάθε δάνειο.
Ρυθμίσεις
Τα τραπεζικά στελέχη παραδέχονται ότι σήμερα το 20% με 22% των επιχειρηματικών δανείων βρίσκονται σε κάποια μορφή ρύθμισης, με το 11% να είναι στο «κόκκινο» και στο άλλο 11% δίνεται μία τελευταία ευκαιρία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου