Γεωτρύπανα σε 10 με 15 θαλάσσια «οικόπεδα» νότια της Κρήτης και στο Ιόνιο Πέλαγος θα πέσουν μέσα στο 2012 προκειμένου να ερευνηθεί η ύπαρξη κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Η κυβέρνηση γκαζώνει... στο θέμα των υδρογονανθράκων και μάλιστα διεθνείς εταιρείες εξόρυξης πετρελαίου έχουν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον για τις περιοχές νότια της Κρήτης......
Αυτά ανακοίνωσε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννης Μανιάτης κατά τη διάρκεια ομιλίας του στη Βουλή στο πλαίσιο της συζήτησης για τον προϋπολογισμό.Οπως είπε, ήδη και στην Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων δημοσιεύτηκε η πρόσκληση της ελληνικής κυβέρνησης για τη διενέργεια σεισμικών ερευνών στην ευρύτερη περιοχή του Ιονίου Πελάγους και νότια της Κρήτης «με στόχο μέσα στο 2012 να προχωρήσουμε σε διεθνή Γύρο Παραχωρήσεων, με περίπου 10 - 15 οικόπεδα (blocks)».
Μάλιστα ο κ. Μανιάτης έσπευσε να πει πως στον σχετικό χάρτη που δημοσιεύεται και καλούνται οι εταιρείες να συμμετάσχουν «περιλαμβάνονται τα όρια της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης». Συμπλήρωσε ότι και με την τελευταία νομοθετική ρύθμιση που έκανε το ΥΠΕΚΑ κατοχυρώνονται τα εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα.
Ο υφυπουργός αναφέρθηκε επίσης και στην προκήρυξη των τριών διεθνών διαγωνισμών εκμετάλλευσης και εξόρυξης υδρογονανθράκων στον Πατραϊκό Κόλπο, τα Ιωάννινα και το Κατάκολο. Δηλώνει με βεβαιότητα πως σε αυτές τις περιοχές όπως και ανοιχτά της Κέρκυρας στις περιοχές «Αχιλλέας» και «Πύρρος» υπάρχουν βεβαιωμένα κοιτάσματα πετρελαίου 300 με 500 εκατ. βαρέλια.
Αυτά μπορούν να δώσουν για τα επόμενα 20 με 25 χρόνια στο Δημόσιο έσοδα 15 με 20 δισ. δολάρια (με τιμές βαρελιού 80 έως 100 δολάρια). Ο κ. Μανιάτης πρότεινε μάλιστα πως τα έσοδα από τις εξορύξεις πετρελαίου μπορούν να αξιοποιηθούν σύμφωνα με το παράδειγμα της Νορβηγίας. Εκεί έχει δημιουργηθεί ένα μεγάλο ασφαλιστικό ταμείο (Fund) που αποτελεί εχέγγυο για τη βιωσιμότητα του συνταξιοδοτικού συστήματος της χώρας για πολλές δεκαετίες.
Ορυκτός πλούτος αξίας 28 δισ. ευρώ
Ο «κρυμμένος» θησαυρός της χώρας
Στην αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου αξίας 28 δισ. ευρώ που βρίσκεται στο υπέδαφος της χώρας προχωρά η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ. Χρυσός, χαλκός, μόλυβδος, ψευδάργυρος, άργυρος, αντιμονίτης και άλλα μέταλλα αποτελούν τον κρυμμένο θησαυρό της χώρας.
Οπως έκανε γνωστό ο υφυπουργός Γιάννης Μανιάτης, τις επόμενες μέρες προκηρύσσεται ο διαγωνισμός για τον μεταλλευτικό χώρο της περιοχής Βάθης - Γερακαρίου στον νομό Κιλκίς, με βέβαια απολήψιμα αποθέματα 1,5 δισ. ευρώ και αναμενόμενα αποθέματα αξίας 7 δισ. ευρώ.
Επίσης, σε δημόσια διαβούλευση έχει τεθεί και το πλαίσιο της προκήρυξης διενέργειας διεθνών πλειοδοτικών διαγωνισμών των δημόσιων μεταλλευτικών χώρων στις περιοχές Πολυκάστρου - Σκρα στο Κιλκίς και του Καλλυντηρίου στη Ροδόπη. Η συνολική αξία των βέβαιων αποθεμάτων είναι 1 δισ. ευρώ και των αναμενόμενων στα 3 δισ. ευρώ. Δηλαδή στα μεταλλεία Βάθης - Γερακαρίου, Πολυκάστρου - Σκρα και Καλλυντηρίου τα βέβαια αποθέματα είναι 2,5 δισ. ευρώ και τα αναμενόμενα 10 δισ. ευρώ.
Ο κ. Μανιάτης θέλοντας επίσης να δώσει έμφαση στη σημασία της αξιοποίησης του ορυκτού πλούτου για την ελληνική οικονομία τόνισε ότι στην ευρύτερη περιοχή του Λαυρίου έχουν εντοπιστεί 366 διαφορετικά ορυκτά που την κατατάσσουν στην τέταρτη θέση παγκοσμίως, ενώ μόνο στη Χαλκιδική τα κοιτάσματα είναι αξίας άνω των 12 δισ. ευρώ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου