Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2011

ΕΡΤ: Αγνωστο τι ξηµερώνει στην Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση


Αγνωστο τι ξηµερώνει στην ΕΡΤ

Οι διαδικασίες αναδιάρθρωσης έχουν «παγώσει», το πρόγραµµα αδύναµο και άνευρο - αναµένεται η εγκύκλιος για το ενιαίο µισθολόγιο
Αγκάθια, αλλαγές που «πάγωσαν» και εγκρίσεις που δόθηκαν με φόντο το Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ



Σε καθεστώς απόλυτης σύγχυσης έχει περιέλθει για µία ακόµη φορά η δηµόσια ραδιοτηλεόραση, αφού οι πολιτικές εξελίξεις βάζουν φρένο στην εφαρµογή των αλλαγών που είχαν δροµολογηθεί από την προηγούµενη κυβέρνηση. Τι ξηµερώνει .....η επόµενη ηµέρα σε έναν οργανισµό στον οποίο τα τελευταία δύο χρόνια τα σχέδια αναδιάρθρωσης διαδέχονται το ένα το άλλο, δηµιουργώντας ένα καθεστώς διαρκούς αβεβαιότητας και υπολειτουργίας, είναι άδηλο.

Την ίδια στιγµή οι σχέσεις εργαζοµένων και διοίκησης παραµένουν τεταµένες µε αποτέλεσµα την περασµένη Τρίτη, 15 Νοεµβρίου, να ακυρωθεί η συνεδρίαση του ∆Σ της εταιρείας ύστερα από παρέµβαση των συνδικαλιστών, οι οποίοι ζήτησαν εντόνως να αποσυρθεί από την ηµερήσια διάταξη το ζήτηµα της µείωσης του µετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας. Τον περασµένο Αύγουστο, παρουσιάζοντας το τελευταίο πακέτο παρεµβάσεων στην ΕΡΤ, ο πρώην υπουργός Επικρατείας κ. Ηλ. Μόσιαλος είχε αναφέρει ότι θα υπάρξει µείωση µετοχικού κεφαλαίου της ΕΡΤ «ώστε το 2012 να παρουσιάσει κερδοφορία και να αποδώσει φόρους στο Ελληνικό ∆ηµόσιο».

Η διοίκηση αρνήθηκε να αποσύρει το θέµα και ακύρωσε τη συνεδρίαση του ∆Σ. Ο πρόεδρος της ΕΡΤ κ. Αθ. Παπαγεωργίου επισηµαίνει ότι η µείωση του µετοχικού κεφαλαίου περιλαµβάνεται στο business plan της εταιρείας από το 2010 και ως εκ τούτου προηγείται των εξαγγελιών του κ. Μόσιαλου. Σηµειώνει ότι η µείωση θα βοηθήσει στο να αναβαθµιστεί η εικόνα της ΕΡΤ από ζηµιογόνος σε κερδοφόρα επιχείρηση. Τονίζει δε ότι «το ∆Σ της ΕΡΤ δεν πρόκειται να αποδεχτεί και να επιτρέψει σε καµία περίπτωση να καθορίζεται η ηµερήσια διάταξη του συµβουλίου από µη θεσµικά όργανα, γεγονός που αποτελεί θεσµική παρεκτροπή και προσβολή για την αξιοπρέπεια των µελών του».


Χαµένοι στις αρµοδιότητες
Οπως σηµειώνουν στελέχη της διοίκησης, δεν έχουν ενηµερωθεί ακόµη για το ποιος από τη νέα κυβέρνηση θα αναλάβει να τρέξει τα ζητήµατα που αφορούν την ΕΡΤ. Σύµφωνα µε τη νοµοθεσία, η δηµόσια ραδιοτηλεόραση ανήκει στις αρµοδιότητες του υπουργού Επικρατείας, αλλά ακόµη δεν έχει ξεκαθαριστεί αν τα ζητήµατα αυτά θα τα αναλάβει ο κ. Γ. Σταυρόπουλος ή οι αρµοδιότητες θα περάσουν στον κυβερνητικό εκπρόσωπο, αν και εφόσον αυτός επιλεγεί. Μάλιστα, µέσα στα τελευταία δύο χρόνια η δηµόσια ραδιοτηλεόραση έχει ανατεθεί στον κ. Π. Γερουλάνο, στον κ. Τ. Χυτήρη, στον κ. Μόσιαλο και µένει να δούµε ποιος θα αναλάβει στη συνέχεια.

Ενα από τα µεγάλα αγκάθια που αντιµετωπίζει αυτή τη στιγµή η διοίκηση της ΕΡΤ είναι η εφαρµογή του ενιαίου µισθολογίου, καθώς δεν έχει αποσταλεί ακόµη η εγκύκλιος που θα ρυθµίζει τις λεπτοµέρειες για τις ∆ΕΚΟ και ως εκ τούτου ουδείς γνωρίζει ως ποιο ποσοστό θα «κουρευτούν» οι αµοιβές όσων εργάζονται στην επιχείρηση. Ολες οι διαδικασίες προς την κατεύθυνση αυτή έχουν παγώσει προς το παρόν και ουδείς γνωρίζει πότε και µε ποιον τρόπο θα δροµολογηθούν εκ νέου.

Λήγουν οι συµβάσεις
Σε λίγες ηµέρες θα αρχίσουν να λήγουν οι πρώτες συµβάσεις και, όπως αναφέρουν εκπρόσωποι της διοίκησης, απαιτείται Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Οικονοµικών και Επικρατείας που θα ορίζει τη µη ανανέωση του 50% εξ αυτών. Σύµφωνα µε πληροφορίες, υπάρχουν σκέψεις να µειωθεί έτι περαιτέρω ο αριθµός των συµβασιούχων µε σκοπό να παραµείνουν µόνο οι «απολύτως απαραίτητοι».

Οι δηµοσιογράφοι που απασχολούνται στις υπηρεσίες της ΕΡΤ αναµένουν να δουν πώς θα εξελιχθεί το ζήτηµα της µετατροπής τους σε δηµοσίους υπαλλήλους, στο οποίο αντιδρούν – και δικαιολογηµένα – τα δηµοσιογραφικά συνδικαλιστικά όργανα. Το κλείσιµο της ΕΤ1 έχει και αυτό προσωρινά παραπεµφθεί στις ελληνικές καλένδες. Η σχετική τροπολογία δεν έχει κατατεθεί στη Βουλή και τώρα που ο κ. Μόσιαλος δεν είναι πλέον αρµόδιος, είναι αβέβαιο αν κάποιος άλλος θα θέλει να πάρει την απόφαση να είναι ο άνθρωπος που θα γυρίσει το κλειδί στο λουκέτο που θα µπει σε ένα από τα κανάλια της δηµόσιας τηλεόρασης.

Σύµφωνα µε πληροφορίες, υπάρχουν ήδη κάποιες πιέσεις από τα κόµµατα που συµµετέχουν στη νέα κυβέρνηση να τοποθετήσουν δικούς τους ανθρώπους κυρίως στη διεύθυνση ειδήσεων και στο δορυφορικό πρόγραµµα, δεδοµένου ότι η δηµόσια τηλεόραση παίζει βασικό ρόλο στη διαµόρφωση της κοινής γνώµης.
Αδύναµο πρόγραµµα
Μία από τις µεγαλύτερες αδυναµίες της ΕΡΤ συνεχίζει να είναι το αδύναµο και άνευρο πρόγραµµά της. Η διοίκηση της εταιρείας ποντάρει και πάλι στα ίδια χαρτιά και ανανεώνει εκποµπές που προβάλλονται εδώ και πολύ καιρό από τις δηµόσιες συχνότητες. Χαρακτηριστικό παράδειγµα αποτελεί η πρόσφατη έγκριση για ανανέωση 38 επεισοδίων της εκποµπής «Στην υγειά µας» (κόστος επεισοδίου 37.141 ευρώ). Επίσης ενέκρινε µεταξύ άλλων νέα επεισόδια για τις εκποµπές «Εχει γούστο», «Στα άκρα», «Ταξιδεύοντας µε τη Μάγια» και «Μονόγραµµα».

ΜΑΧΗ ΤΗΛΕΘΕΑΣΗΣ
Δυνατή ενημέρωση
Ο τομέας στον οποίο η δημόσια τηλεόραση έδειξε τις δυνατότητές της και τη δύναμή της το τελευταίο διάστημα ήταν η ενημέρωση, με τα δελτία και τις ενημερωτικές εκπομπές της ΝΕΤ να καταγράφουν υψηλά ποσοστά τηλεθέασης. Σε μια εποχή κατά την οποία οι εξελίξεις χαρακτηρίζονται ιστορικές, ήταν πολλοί οι τηλεθεατές που κατέφυγαν στη δημόσια τηλεόραση για μια πιο ψύχραιμη και σοβαρή πληροφόρηση.

Τόσο το κεντρικό βραδινό δελτίο όσο και το απογευματινό, με συνεχή ροή πληροφοριών και ανταποκρίσεων από όλα τα «μέτωπα», κατάφεραν να κερδίσουν όχι μόνο στη μάχη της τηλεθέασης, αλλά και των εντυπώσεων. Είναι χαρακτηριστικό ότι την κρίσιμη περίοδο από τις 3 ως τις 11 Νοεμβρίου το δελτίο ειδήσεων της ΝΕΤ συγκέντρωσε μέσο όρο τηλεθέασης 7,8% ξεπερνώντας οριακά τις ειδήσεις του Σκάι που σημείωσαν την ίδια περίοδο 7,5%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου