Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2011

Τα πολλά φάρμακα αυξάνουν τον κίνδυνο σεξουαλικών προβλημάτων στους άντρες

Όσα περισσότερα φάρμακα παίρνει ένας άνδρας, τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος σεξουαλικών προβλημάτων.

Οι άνδρες που παίρνουν πολλά φάρμακα, κινδυνεύουν περισσότερο να εμφανίσουν σεξουαλικά προβλήματα, σύμφωνα με μία νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, που διαπίστωσε ότι όσο αυξάνεται η λήψη των φαρμάκων, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος στυτικής δυσλειτουργίας......Οι ερευνητές, με επικεφαλής την ουρολόγο δρα Νταϊάνα Λοντόνιο του Ιατρικού Κέντρου Κάϊζερ Περμανέντε του Λος 'Αντζελες, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο βρετανικό περιοδικό ουρολογίας «British Journal of Urology International», συμπέραναν ότι όσοι παίρνουν μέσα στη μέρα πάνω από δέκα φάρμακα, είναι 1,6 φορές πιο πιθανό να έχουν προβλήματα στύσης σε σχέση με όσους παίρνουν καθημερινά λιγότερα από δύο φάρμακα. Η διαπίστωση αυτή ισχύει ακόμα και αν απομονωθούν άλλοι παράγοντες που συμβάλλουν στη στυτική δυσλειτουργία, όπως η προχωρημένη ηλικία, η παχυσαρκία, ο διαβήτης, το κάπνισμα κ.α.
Οι ερευνητές συστήνουν στους γιατρούς, όταν αντιμετωπίζουν ασθενείς με τέτοιου είδους σεξουαλικά προβλήματα, να εξετάζουν τον αριθμό των φαρμάκων που παίρνουν συνολικά και να προσπαθούν να τον μειώσουν, αν είναι ιατρικά δυνατό. Σε αρκετές περιπτώσεις, όπως επισημαίνουν, μερικές τυπικές αλλαγές στο στιλ ζωής, όπως η αλλαγή διατροφής και η συχνότερη σωματική άσκηση, μπορούν να αντικαταστήσουν τα φάρμακα και έτσι να μειώσουν τον κίνδυνο στυτικών προβλημάτων.
Η έρευνα συμπεριέλαβε πάνω από 37.700 άνδρες ηλικίας 46 - 69 ετών. Από αυτούς, περίπου τρεις στους δέκα (ποσοστό 29%) βρέθηκαν να έχουν μέτρια έως σοβαρά προβλήματα στύσης. Τα φάρμακα που, κατά τους ερευνητές, φαίνεται να συσχετίζονται περισσότερο με τη συγκεκριμένη σεξουαλική δυσλειτουργία, είναι αυτά που αφορούν την υψηλή πίεση του αίματος, τα αντικαταθλιπτικά και τα αγχολυτικά, καθώς και αυτά που μεταβάλλουν το επίπεδο της ορμόνης τεστοστερόνης στον οργανισμό.
Περίπου το 60% των ασθενών του δείγματος έπαιρναν περισσότερα από τρία φάρμακα και το 25% τουλάχιστον δέκα, είτε συνταγογραφημένα από γιατρούς, είτε όχι. Όσο πιο πολλά και διαφορετικά φάρμακα έπαιρνε κανείς, τόσο φαινόταν να αυξάνεται η σοβαρότητα των σεξουαλικών προβλημάτων. Οι ερευνητές δεν είναι σίγουροι για ποιο λόγο και μέσω ποιού βιολογικού μηχανισμού συμβαίνει αυτό, αλλά θεωρούν πιθανό ότι παίζουν ρόλο οι αλληλεπιδράσεις μεταξύ των διαφορετικών φαρμάκων. Μπορεί επίσης αρκετά από αυτά τα επιμέρους φάρμακα να έχουν μικρές επιπτώσεις στη στυτική λειτουργία, χωρίς κάτι τέτοιο όμως να αναγράφεται στις συνοδευτικές οδηγίες του φαρμάκου, αλλά, αν συνδυαστούν πολλά φάρμακα μαζί, η σεξουαλική επίπτωση είναι πλέον αισθητή.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου