Κυριακή 25 Δεκεμβρίου 2011

ΡΩΣΙΚΗ "ΕΠΙΘΕΣΗ" ΣΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ.....

Οι Ρώσοι χτύπησαν δύο φορέςΟι Ρώσοι χτύπησαν δύο φορές

Μετά την Hellas Power τo fund Worldwide Energy Limited εξαγόρασε και την Energa

Δυναμική είσοδο στην εγχώρια αγορά ηλεκτρισμού επιχειρούν τους τελευταίους μήνες οι ξένοι επενδυτές, καθώς εκτός από τη Silchester International Investors LLP, η οποία κατέχει πλέον το 13,8% της ΔΕΗ, εντύπωση προκαλεί η κίνηση εξαγοράς των δύο.....
μεγαλύτερων ανταγωνιστών της δημόσιας επιχείρησης (Hellas Power και Energa) από το ρωσοαραβικών συμφερόντων Fund Worldwide Energy Limited.
Πρόκειται για μία εταιρεία, για την οποία δεν υπάρχουν πολλά στοιχεία, απλά μόνο ότι εδρεύει στο Ντουμπάι και ότι διαθέτει συμμετοχές σε ενεργειακές εταιρείες στα Βαλκάνια, στον τομέα της εμπορίας και προμήθειας ρεύματος, καθώς και στον τομέα της εκμετάλλευσης ενεργειακών πόρων (λιγνιτωρυχεία). Ως βασικός στόχος του Fund αναφέρεται η περαιτέρω δυναμική διείσδυσή της στην ελληνική αγορά ενέργειας και η δημιουργία της μεγαλύτερης ιδιωτικής εταιρείας ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα.
200.000 πελάτες
Την περασμένη εβδομάδα ο κλάδος εμπορίου λιανικής ηλεκτρικής ενέργειας της Energa (που έχει περίπου 80.000 πελάτες) πέρασε στον έλεγχο της Fund Worldwide Εnergy Limited, με τον πρόεδρο της Energa Νικόλαο Δεκόλη να επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι «οι ιδιωτικές εταιρείες έχουν ανάγκη τόσο από τη στήριξη της πολιτείας και των αρμόδιων φορέων όσο και από επενδυτικά κεφάλαια για να συνεχίσουν τη δυναμική τους ανάπτυξη και πορεία στην αγορά».
Θυμίζουμε ότι πριν από μερικές εβδομάδες ο ιδιοκτήτης της Hellas Power, κ. Βασίλης Μηλιώνης, ήρθε σε συμφωνία με το ίδιο fund για την εξαγορά του συνόλου των μετοχών της εταιρείας, η οποία διαθέτει σήμερα ένα χαρτοφυλάκιο περίπου 120.000 πελατών.
Καθοριστικό ρόλο στην απόφαση του κ. Μηλιώνη να πωλήσει την εταιρεία έπαιξε η επιβολή ΕΦΚ στο φυσικό αέριο της ηλεκτροπαραγωγής, γεγονός που οδήγησε σε αύξηση της χονδρικής τιμής (στην οποία αγοράζουν ρεύμα οι λιανοπωλητές) και κατά συνέπεια έκανε τις εταιρείες προμήθειας να γράφουν μεγάλες ζημιές. Από φορείς της αγοράς, πάντως, εκφράζονται φόβοι μήπως πρόκειται για distress fund, το οποίο επενδύει σε εταιρείες που έχουν οικονομικά προβλήματα και έχει ως στόχο την αποκομιδή κερδών σε σύντομο χρονικό διάστημα, αφήνοντας πίσω του τις όποιες υποχρεώσεις των εξαγορασμένων εταιρειών προς τον ΔΕΣΜΗΕ και τη ΔΕΗ (σήμερα υπολογίζονται σε περίπου 130 εκατ. ευρώ). Σε περίπτωση που οι ανησυχίες αυτές έχουν βάση, τη «μαύρη τρύπα» θα κληθούν να πληρώσουν οι άλλοι «παίκτες» της αγοράς εμπορίας, ενώ οι 200.000 πελάτες τους θα χάσουν τις εγγυήσεις που είχαν καταβάλει.
Σημειώνεται, πάντως, ότι η άτυπη επίσκεψη στελεχών της Fund Worldwide Εnergy Limited στη ΡΑΕ δεν... διέλυσε τις «υποψίες», αντίθετα, σύμφωνα με πληροφορίες, προκάλεσε την αρνητική αντίδραση της ηγεσίας της Αρχής, καθώς δεν προσκομίστηκαν τα απαραίτητα στοιχεία που να αποδεικνύουν τη φερεγγυότητα των νέων επενδυτών.
ΜΑΚΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ
mapostolou@pegasus.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου