Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2011

Μ.Κ.Ο: Το «πάρτι» χρηματοδοτήσεων απο τη Γραμματεία Νέας Γενιάς συνεχίζεται

Την ώρα που η κυβέρνηση «ψαλιδίζει» δραματικά δημόσιες δαπάνες, 21 μη κυβερνητικές οργανώσεις και πολιτιστικοί φορείς επιχορηγήθηκαν με 459.000 ευρώ
Σε μια περίοδο που περικόπτονται κρατικές επιχορηγήσεις σε οργανισμούς του ευρύτερου δημόσιου τομέα και η κυβέρνηση σε συνεννόηση με την τρόικα προχωρά σε μείωση των οργανικών μονάδων σε όλα τα υπουργεία και τις δημόσιες υπηρεσίες, στη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς διατηρείται ακόμα το καθεστώς των επιχορηγήσεων σε ΜΚΟ και πολιτιστικούς φορείς.
Το φαινόμενο δεν παρατηρείται στον βαθμό που επικρατούσε τα προηγούμενα χρόνια, κυρίως επί ....κυβερνήσεως ΝΔ, που γινόταν «πάρτι» με τη χρηματοδότηση γαλάζιων ΜΚΟ. Είναι όμως αξιοσημείωτο το γεγονός ότι από τις 245 αποφάσεις του γενικού γραμματέα, Γ. Λιβανού, οι 21 αφορούν επιχορηγήσεις φορέων ύψους 459.000 ευρώ, μεταξύ των οποίων ο φορέας Locomotiva (40.000 ευρώ) και ο Πανελλήνιος Σύλλογος Οροθετικών (10.000 ευρώ), και 73.000 ευρώ για δραστηριότητες υποστήριξης του προγράμματος που αφορά νέους αγρότες.
Μόνο η Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς και το υπ. Πολιτισμού έχουν εκ του νόμου το δικαίωμα να επιχορηγούν φορείς μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, όπως επιβεβαιώνουν στελέχη της ΓΓΝΓ, και επισημαίνουν ότι μια σειρά από δαπάνες αφορούν υποχρεώσεις κοινοτικών προγραμμάτων. Το ερώτημα είναι με ποιες διαδικασίες γίνονται οι επιχορηγήσεις και αν οι χρηματοδοτήσεις πραγματοποιούνται με διαφάνεια.
Κέντρισε το ενδιαφέρον
Ο Γιάννος Λιβανός τον Ιούλιο του 2007 ήταν από τους πρωτεργάτες της πρώτης συγκέντρωσης διαμαρτυρίας στο Σύνταγμα μετά την πυρκαγιά στον εθνικό δρυμό της Πάρνηθας. Από τη συγκεκριμένη δράση του «κέρδισε» το ενδιαφέρον του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπανδρέου, ο οποίος του πρότεινε να ενταχθεί στα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ και τον όρισε γραμματέα στον Τομέα Περιβάλλοντος. Με τη νίκη του ΠΑΣΟΚ στις βουλευτικές εκλογές του 2009 πέρασε από τη διαδικασία του «opengov» και επιλέχτηκε για να αναλάβει καθήκοντα γενικού γραμματέα Νέας Γενιάς. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι οι περισσότεροι από τους 9 συνεργάτες που διαθέτει στο γραφείο του έχουν επιλεγεί με την ίδια διαδικασία και διαθέτουν «βαριά» βιογραφικά. Γνωρίζοντας τις «γκρίζες σελίδες» της ΓΓΝΓ στο παρελθόν σχετικά με τη χρηματοδότηση οργανώσεων χωρίς κριτήρια και διαφάνεια, υποστηρίζει ότι έχει αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο ελέγχου των φορέων.
Ανοικτές προσκλήσεις
«Δεν συμμετέχουμε πλέον σε προγράμματα για τον ελεύθερο χρόνο των νέων. Δημιουργούμε τα δικά μας προγράμματα με ανοιχτές προσκλήσεις όπου αξιολογούνται οι αιτήσεις και όλα δημοσιοποιούνται στο Διαδίκτυο» σημειώνει.
Ο κ. Λιβανός επισημαίνει ότι πλέον γίνεται έλεγχος απολογισμού φυσικού αντικειμένου στους επιχορηγούμενους φορείς από την οικονομική επιθεώρηση. Τονίζει επίσης ότι η ΓΓΝΓ έχει κάνει στροφή σε προγράμματα για την κατάρτιση νέων αγροτών, τη διασύνδεση σπουδών και αγοράς εργασίας και την καινοτομία στην επιχειρηματικότητα ενώ έχει αναλάβει τον ρόλο του Εθνικού Συντονιστικού Φορέα για το Ετος Εθελοντισμού.
Αν και δεν συνιστούν σκάνδαλο...
Ερωτήματα για υπερβολικά έξοδα κίνησης και υπερωρίες
Ο γενικός γραμματέας Νέας Γενιάς, Γιάννος Λιβανός, ισχυρίζεται ότι έχουν υιοθετηθεί κανόνες διαφάνειας για τη χρηματοδότηση Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων. Αναλύοντας τα ευρήματα της «Διαύγειας» μπορεί κανείς να παρατηρήσει ότι καλύπτονται έξοδα μετακίνησης της κ. Αθ. Φαφούτη, εκπροσώπου της ΜΚΟ «bankit.gr», για 9 ημέρες στο Πεκίνο ως μέλους της ελληνικής αντιπροσωπείας για εκδήλωση με θέμα «Νέοι Αγρότες - Επιχειρηματικότητα - Καινοτομία». Από τη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς ισχυρίζονται ότι η κ. Φαφούτη πήρε μέρος ως ιδιώτης, ενώ με το site «bankit.gr» έχει συμμετάσχει σε προγράμματα καινοτομίας και επιχειρηματικότητας.
Η ίδια, μέσα από τον διαδικτυακό τόπο που έχει δημιουργήσει, συμμετέχει στην παρουσίαση καλλιτεχνών από όλο το φάσμα των τεχνών και χαρακτηρίζει το bankit ως οικογενειακή υπόθεση, αφού στην οκταμελή ιδρυτική ομάδα είναι και οι δύο αδελφές της. Παράλληλα εγκρίθηκαν υπερωρίες για τους μήνες Αύγουστο, Σεπτέμβριο και Οκτώβριο μόνο για τους 9 μετακλητούς υπαλλήλους που εργάζονται στον γενικό γραμματέα σχεδόν στο ανώτατο όριο που προβλέπει ο νόμος, ενώ καταβλήθηκαν τα ποσά μετακίνησης Ελληνα καλλιτέχνη από το Λονδίνο στη Ρώμη μετ' επιστροφής στο πλαίσιο της 15ης Μπιενάλε Νέων καλλιτεχνών.
Οι παραπάνω αναφορές δεν συνιστούν «σκάνδαλο», αλλά όπως σημειώνουν στελέχη οργανώσεων νέων δεν συνάδουν με τις «επιταγές» των καιρών. Δεν είναι λίγα τα κυβερνητικά στελέχη που έχουν καταθέσει και επίσημα την πρόταση να μετατραπεί η Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς σε γενική διεύθυνση ή διεύθυνση του υπ. Παιδείας και Διά Βίου Μάθησης, μειώνοντας με αυτόν τον τρόπο τα κόστη της. Ακόμα και για λόγους συμβολισμού ?αναφέρουν κυβερνητικοί παράγοντες στο «Εθνος»? θα μπορούσε να ονομάζεται το υπουργείο, Παιδείας, Νέας Γενιάς και Διά Βίου Μάθησης.
Η... αναψυχή των ΜΚΟ
Χρηματοδοτήσεις σε ΜΚΟ με αμφίβολα κριτήρια, δαπάνες ταξιδιών στο εξωτερικό, προγράμματα με έμφαση στην καινοτομία αποτελούν την πλειονότητα των αποφάσεων της ΓΓΝΓ που έχουν αναρτηθεί στη «Διαύγεια». Από τις 245 αποφάσεις, περίπου το 70% αφορά εγκρίσεις δαπανών και επιχορηγήσεων. Για τη δράση υποστήριξης της νεανικής επιχειρηματικότητας στον αγροτικό τομέα, ο γενικός γραμματέας Νέας Γενιάς Γ. Λιβανός έχει εγκρίνει επιχορηγήσεις μόνο σε 4 συλλόγους νέων αγροτών, οι οποίοι έχουν χρηματοδοτηθεί με ποσά 5.500-6.500 ευρώ. Οι νέοι αγρότες του Νομού Λακωνίας και του Νομού Αργολίδας έχουν χρηματοδοτηθεί εις διπλούν. Αντίστοιχα έχουν λάβει χρήματα το φεστιβάλ Schooligans (17.000 ευρώ), η επιστημονική εταιρεία Φοιτητών Ιατρικής (11.000 ευρώ) και ο εξωραϊστικός σύλλογος Χερσονήσου (5.500 ευρώ), χωρίς να αναφέρονται τα κριτήρια αξιολόγησης στη σχετική απόφαση, παρά μόνο η θετική εισήγηση της υπηρεσίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου