Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2011

ΧΑΡΑΤΣΙ ΔΕΗ: Στον έφορο για απαλλαγές

Σε πέντε δόσεις θα πληρωθεί το 2012 το ειδικό τέλος ακινήτων μέσω της ΔΕΗ 
Σε πέντε δόσεις από τον Απρίλιο του 2012 έως και τον Ιανουάριο του 2013 θα πληρωθεί το επόμενο έτος το ειδικό τέλος ακινήτων, ενώ όσοι επιθυμούν να υποβάλουν αίτημα εξαίρεσης από το χαράτσι λόγω οικονομικής δυσχέρειας ή λόγω υγείας θα πρέπει να αναζητήσουν τον προϊστάμενο της Εφορίας τους. .....

Με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου η οποία δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως το υπουργείο Οικονομικών προχωρά σε λίφτινγκ του ειδικού τέλους ακινήτων, επιχειρώντας να απορροφήσει μέρος των έντονων αντιδράσεων που έχει προκαλέσει η επιβολή του. Ετσι για παράδειγμα, ανοίγει ο δρόμος για διακανονισμό και του τέλους ακινήτων με τρόπο ανάλογο του διακανονισμού επί του λογαριασμού ηλεκτρικού ρεύματος, διευρύνονται οι δικαιούχοι μειωμένου τέλους και μειώνονται οι επιβαρύνσεις για ξενοδοχειακές μονάδες.

Αναλυτικά, η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου προβλέπει:
- Δόσεις. Για φέτος το τέλος ακινήτων εξοφλείται σε δύο δόσεις με τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος που εκδίδονται από τον Οκτώβριο έως και τον Ιανουάριο του 2012 και για το επόμενο έτος σε πέντε ισόποσες δόσεις με τους λογαριασμούς ρεύματος που εκδίδονται από τον Απρίλιο του 2012 έως τον Ιανουάριο του 2013.
- Διακανονισμός. Η καταβολή του ειδικού τέλους ρυθμίζεται κατά τον ίδιο τρόπο με την καταβολή του ποσού για την κατανάλωση του ηλεκτρικού ρεύματος, εφόσον η ΔΕΗ ή οι εναλλακτικοί προμηθευτές προβαίνουν σε διακανονισμό ή ρύθμιση με τους καταναλωτές για την εξόφληση των λογαριασμών.
- Ληξιπρόθεσμο. Το ειδικό τέλος ακινήτων καθίσταται ληξιπρόθεσμο για την Εφορία (άρα μπορεί να ενεργοποιηθούν μέτρα αναγκαστικής είσπραξης) τέσσερις μήνες μετά τη λήξη προθεσμίας πληρωμής. Στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου δεν υπάρχει αναφορά σχετικά με τον χρόνο έκδοσης της εντολής διακοπής ρεύματος λόγω μη εξόφλησης, που έχει ανακοινωθεί από το υπουργείο Οικονομικών ότι αυξάνεται σε 80 ημέρες από την έκδοση του λογαριασμού.
- Αιτήματα εξαίρεσης ή αναστολής διακοπών ρεύματος. Θα αξιολογούνται από τους προϊσταμένους των Εφοριών και όχι από τριμελείς επιτροπές, όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί. Οι προϊστάμενοι των ΔΟΥ θα μπορούν να αποφασίζουν, εκτός από την αναστολή διακοπής του ρεύματος, την καταβολή του τέλους σε περισσότερες δόσεις ή και τον περιορισμό του τέλους μέχρι του ύψους που κρίνεται αναγκαίο ώστε ο υπόχρεος να μπορεί να το πληρώσει.
- Εξαιρέσεις. Με πράξη του προϊσταμένου της ΔΟΥ, η οποία είναι αρμόδια για τη φορολογία εισοδήματος, μπορεί να υπάρξει αναστολή διακοπής ρεύματος σε δύο περιπτώσεις: αν συντρέχουν ειδικοί λόγοι υγείας ή αν ο κύριος του ακινήτου έχει πολύ χαμηλά εισοδήματα.
- Διορθώσεις. Οσοι έχουν λάβει λανθασμένο ειδικό τέλος ακινήτων θα πρέπει να το πληρώσουν κανονικά και αφού απευθυνθούν στον δήμο για τις διορθώσεις, θα περιμένουν για τον συμψηφισμό των ποσών με το ειδικό τέλος ακινήτων του επομένου έτους. Ο συμψηφισμός θα γίνει στις 31 Μαρτίου 2012.
- Μειωμένο τέλος. Το δικαιούνται (0,5 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο) άτομα που παρουσιάζουν αναπηρία από 80% και άνω και προκειμένου για άτομα που πάσχουν από εγκεφαλική παράλυση, νοητική αναπηρία, αυτισμό ή σύνδρομο Down από 67% και άνω.
- Ποιος πληρώνει. Το τέλος βαρύνει για το 2011 τον κατά τη 17η Σεπτεμβρίου 2011 κύριο του ακινήτου και σε περίπτωση επικαρπίας τον επικαρπωτή, ενώ για το 2012 προσδιορίζεται με βάση τα στοιχεία ιδιοκτησίας της 31ης Μαρτίου 2012.
- Ξενοδοχεία - βιομηχανίες. Για τα ακίνητα τα οποία δεν έχουν οικιακή χρήση και με εμβαδόν δομημένης ηλεκτροδοτούμενης επιφάνειας άνω των 1.000 τ.μ. το ειδικό τέλος ακινήτων μειώνεται κατά 30% για το τμήμα άνω των 1.000 τ.μ. και κατά 60% για το τμήμα άνω των 2.000 τ.μ. Εξαιρούνται από το τέλος οι κοινόχρηστοι χώροι κύριων τουριστικών καταλυμάτων (ξενοδοχεία και κάμπινγκ) που αφορούν χώρους προσέλευσης, υποδοχής και υγιεινής οι οποίοι προσδιορίζονται σε ποσοστό 35% της συνολικής επιφάνειας της ξενοδοχειακής επιχείρησης.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου