Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2011

«Επώνυµες» συλλήψεις, ελεύθεροι οι κατηγορούμενοι,, ψίχουλα στο ταµείο...


«Επώνυµες» συλλήψεις,  αλλά ψίχουλα στο ταµείο...

Το γεγονός ότι κανένας δεν έχει προφυλακιστεί ενθάρρυνε και τους άλλους οφειλέτες να µην τακτοποιήσουν τα χρέη τους



∆εκάδες συλλήψεις δίχως νόηµα, χωρίς συνέχεια και µε σχεδόν µηδενικές... εισπράξεις για το Ελληνικό ∆ηµόσιο! Γνωστοί επιχειρηµατίες οδηγούνται στο κρατητήριο και στη .....∆ικαιοσύνη, χωρίς ωστόσο να υπάρχει ουσιαστικό κέρδος για τα δηµόσια έσοδα. Οι προβεβληµένες προσαγωγές από το Σ∆ΟΕ και την ΕΛ.ΑΣ. του γνωστού εισαγωγέα ρούχων Λάκη Γαβαλά, του επιχειρηµατία Γιώργου Πετζετάκι, του µεγαλοµετόχου ΜΜΕ Κώστα Γιαννίκου και άλλων περίπου 50 ιδιωτών φαίνεται να µην έχουν στην πορεία κανένα ουσιαστικό αντίκρισµα για τα δηµόσια ταµεία. Ουδείς προφυλακίστηκε και µόνον ένας 57χρονος υποχρεώθηκε στη νέα τύπου ποινή της «επιτήρησης από κοινωνικό λειτουργό»!

Είκοσι από τους επιχειρηµατίες που συνελήφθησαν για φοροδιαφυγή επικαλέστηκαν την υπαγωγή τους στο άρθρο 99 του νέου Πτωχευτικού Κώδικα και αφέθηκαν ελεύθεροι χωρίς καµία συνέπεια, άλλοι εξακολουθούν να εφαρµόζουν παρελκυστικές τακτικές, ενώ στο ποινικό µέρος οι περισσότερες υποθέσεις έχουν παραπεµφθεί στις ελληνικές καλένδες. Είναι χαρακτηριστικό ότι σχεδόν κανένας από τους επιχειρηµατίες οι οποίοι συνελήφθησαν στην Αθήνα για χρέη προς το ∆ηµόσιο δεν έχει προχωρήσει σε διακανονισµό των οφειλών του. Επιπλέον, το γεγονός ότι κανένας δεν έχει προφυλακιστεί έχει µειώσει σηµαντικά την προσέλευση άλλων οφειλετών στις Εφορίες για να τακτοποιήσουν τα χρέη τους.

Χαρακτηριστικά ενώ οι οικονοµικές αρχές έχουν λίστα 14.700 οφειλετών του ∆ηµοσίου που χρωστούν περίπου 37 δισ. ευρώ µέχρι στιγµής από τη συγκεκριµένη διαδικασία φέρεται να έχουν «φοβηθεί» γύρω στους 600-800 ιδιώτες και να έχουν καταβάλει στο ελληνικό ∆ηµόσιο ποσά της τάξεως των 30-40 εκατ. ευρώ. ∆ηλαδή περίπου το... ένα χιλιοστό του ύψους της φοροδιαφυγής.

|||||||| Πενήντα συλλήψεις
Τις τελευταίες εβδοµάδες έχουν γίνει σχεδόν 50 συλλήψεις από την ΕΛ.ΑΣ. – κυρίως από την Οικονοµική Αστυνοµία, την Υποδιεύθυνση ∆ίωξης Οργανωµένου Εγκλήµατος και τις υπηρεσίες Ασφαλείας Θεσσαλονίκης και Ρόδου –, αλλά και από το Σώµα ∆ίωξης Οικονοµικού Εγκλήµατος. Οι περιπτώσεις των κκ. Γαβαλά, Γιαννίκου, Πετζετάκι, Πανούση που προβλήθηκαν από τα ΜΜΕ είναι χαρακτηριστικές... Ο Λάκης Γαβαλάς που συνελήφθη από το Σ∆ΟΕ στο Κολωνάκι για χρέη ύψους 1.480.000 ευρώ επικαλέστηκε ότι από τον Αύγουστο του 2011 έχει γίνει δεκτό από το Πρωτοδικείο προγενέστερο αίτηµά του προκειµένου η επιχείρησή του να ακολουθήσει την πτωχευτική διαδικασία. Ετσι είχε οριστεί µεσολαβητής προκειµένου να υπάρξει συµφωνία µέσα σε έναν χρονικό ορίζοντα οκτώ µηνών µε το 60% των πιστωτών του και αφέθηκε ελεύθερος χωρίς καµία νοµική συνέπεια. Ακριβώς το ίδιο συνέβη και µε την περίπτωση της σύλληψης του µεγαλοµετόχου του Alter Κώστα Γιαννίκου για µη απόδοση ΦΠΑ ύψους 1.200.000 ευρώ. Και αυτός επικαλέστηκε ότι από τις 11 Αυγούστου 2011 είχε γίνει δεκτό αίτηµά του για να ενταχθεί στην πτωχευτική διαδικασία. Το ίδιο ίσχυσε και όσον αφορά τον Παναγιώτη Πανούση της ΑΤΤΙΚΑΤ που όφειλε στο ∆ηµόσιο 7,9 εκατ. ευρώ και ο οποίος επικαλέστηκε επίσης την υπαγωγή του στον Πτωχευτικό Κώδικα, ενώ ζήτησε συµψηφισµό των χρεών του µε οφειλές του Ελληνικού ∆ηµοσίου προς την επιχείρησή του.

|||||||| Αναβολή επ’ αόριστον
Οι επιχειρηµατίες έχουν αφεθεί ελεύθεροι είτε γιατί καταδικάστηκαν σε ένα ως τέσσερα χρόνια φυλάκισης µε αναστολή (όπως ο ιδιοκτήτης της αλυσίδας κοµµωτηρίων Νίκολας, ο ιδιοκτήτης των Bodyline και άλλοι) είτε γιατί έχει οριστεί τις επόµενες εβδοµάδες τακτική δικάσιµος.

Ενας εξ αυτών, ένας 57χρονος έµπορος µαρµάρων µε χρέη προς το ∆ηµόσιο ύψους 1.150.000 ευρώ, που είχε εις βάρος του καταδίκη πέντε ετών για υπόθεση φοροδιαφυγής, καταδικάστηκε σε τέσσερα χρόνια φυλάκισης µε αναστολή και τέθηκε υπό επιτήρηση κοινωνικής αρωγής! Ακόµη ένας ιδιοκτήτης κατασκευαστικής εταιρείας έλαβε αναβολή επ’ αόριστον...

Σηµαντική παράµετρος της υπόθεσης είναι εάν, έστω και εκ των υστέρων, οι συλληφθέντες επιχειρηµατίες προχωρούν σε ρύθµιση των χρεών τους. Οι περισσότεροι συλληφθέντες στην Αθήνα δεν έχουν προχωρήσει σε καµία σχετική ενέργεια. Από τους 20 που συνελήφθησαν στη Θεσσαλονίκη περίπου οι µισοί έχουν ζητήσει εκ των υστέρων διακανονισµό. Από την άλλη πλευρά ο Γιώργος Πετζετάκις που είχε συλληφθεί για χρέη προς το ∆ηµόσιο ύψους περίπου 2,1 εκατ. ευρώ φέρεται να ζήτησε διακανονισµό των χρεών του και η υπόθεσή του να καθυστερεί µιας και όπως λένε συνεργάτες του «στην προκειµένη περίπτωση λόγω του µεγάλου ύψους των οφειλών του πρέπει να συσταθεί σχετική επιτροπή από τις οικονοµικές υπηρεσίες».

|||||||| Τα χρέη παραμένουν
Πέντε συλλήψεις επιχειρηµατιών στη Ρόδο για συνολικές οφειλές που πλησιάζουν τα 4 εκατ. ευρώ αποτελούν χαρακτηριστικό παράδειγµα της εξέλιξης των υποθέσεων: έµπορος γάλακτος καταδικάστηκε σε 18 µήνες µε τριετή αναστολή ωστόσο δεν εµφανίστηκε ως τώρα για να τακτοποιήσει τις οφειλές του. Μία 84χρονη ιδιοκτήτρια ξενοδοχειακής µονάδας είχε προχωρήσει σε ρύθµιση χρέους µόλις λίγες ώρες πριν από τη σύλληψή της. Ιδιοκτήτης κατασκευαστικής εταιρείας λίγα 24ωρα πριν από τη σύλληψή του είχε επίσης υπαχθεί στις διατάξεις του Πτωχευτικού Κώδικα, ενώ δύο ακόµη, µία ιδιοκτήτρια καφετέριας κι ένας κατασκευαστής, πήραν αναβολή από το δικαστήριο για να εκδικαστεί η υπόθεσή τους την επόµενη εβδοµάδα. Οµως δεν ενδιαφέρθηκαν να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους επικαλούµενοι... άγνοια ή κληρονοµικές εκκρεµότητες.

Οι µεγαλοοφειλέτες ξένοιασαν
Εισέπραξαν 10 εκατ. αντί για 4 δισ.
Η πιο ενδιαφέρουσα πλευρά είναι αν η «απειλή» της δηµόσιας σύλληψης και του κρατητηρίου δηµιουργεί µια ροή τακτοποίησης χρεών από τους οφειλέτες του ∆ηµοσίου. Σύµφωνα µε στελέχη του Σ∆ΟΕ και της ΕΛ.ΑΣ., «από µια λίστα περίπου 50 ατόµων για άµεση σύλληψη που είχαµε καταρτίσει – 35 η ΕΛ.ΑΣ. και 15 το Σ∆ΟΕ – προ δύο µηνών, οι 13 εµφανίστηκαν στις ∆ΟΥ και έσπευσαν να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους... Ανάµεσα σε αυτούς είναι και γνωστοί επιχειρηµατίες που έδωσαν µια πρώτη προκαταβολή και ζήτησαν τη γνωστή ρύθµιση µε τις 40 δόσεις. Ετσι γλίτωσαν τις συλλήψεις και απλώς έγινε εις βάρος τους µια προκαταρκτική διαδικασία...». Ωστόσο και αυτή η πλευρά δεν είναι τόσο ενθαρρυντική όπως φαίνεται...

Είναι ενδεικτική η περίπτωση της ΦΑΕΕ Αθηνών που καλύπτει φορολογικά τις µεγάλες επιχειρήσεις της πρωτεύουσας και η οποία – σύµφωνα µε στελέχη του υπουργείου Οικονοµικών – έχει στη διάθεσή της µια λίστα περίπου 1.000 µεγαλοοφειλετών του ∆ηµοσίου – ανάµεσα σε αυτούς και 10 που έχουν ήδη συλληφθεί – µε συνολικά χρέη που αγγίζουν τα 4 δισ. ευρώ. Σύµφωνα µε τους ίδιους αξιωµατούχους, «όταν άρχισαν οι συλλήψεις, περίπου το 60% των οφειλετών ζήτησαν πληροφορίες για το πώς µπορούν να τακτοποιήσουν τα χρέη τους. Το ενδιαφέρον στην αρχή ήταν τεράστιο. Οταν όµως οι φοροδιαφεύγοντες έβλεπαν στην πορεία ότι κανείς δεν φυλακιζόταν και ότι επρόκειτο για ταλαιπωρία... µιας ηµέρας η “περιέργειά” τους ατόνησε. Τελικά ένα ποσοστό 30% των οφειλετών προχώρησε σε έναν αρχικό διακανονισµό και η τοπική εφορία εισέπραξε περίπου 10 εκατ. ευρώ, που είναι... ελάχιστο σε σχέση µε τις οφειλές των 4 δισ. ευρώ». Κάτι αντίστοιχο συνέβη και στην Εφορία της Ρόδου, όπου από τους περίπου 200 µεγαλοοφειλέτες ενδιαφέρον για διακανονισµό έδειξαν περίπου 20-25 άτοµα και τελικά προχώρησαν σε µια αρχική συµφωνία για αποπληρωµή των χρεών τρεις ιδιώτες.

Στην Θεσσαλονίκη, όπου συνελήφθησαν 18 επιχειρηµατίες, µόνο οι 5 εξ αυτών (µε χρέη ΦΠΑ) προχώρησαν σε διακανονισµό. Ουδείς, όµως, φυλακίστηκε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου