Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2011

Δ' Ράιχ: Γερμανικό κοστούμι ανάπτυξης και εποπτείας σε όλη την Ευρώπη

Γερμανικό κοστούμι ανάπτυξης και εποπτείας σε όλη την Ευρώπη Μπροστά σε μία νέα δημοσιονομική αρχιτεκτονική που περιλαμβάνει άτεγκτους κανόνες πειθαρχίας και ασφυκτικά μέσα εποπτείας -όλα τους απολύτως εναρμονισμένα με τα γερμανικά πρότυπα οικονομικής ανάπτυξης- βρίσκεται η Ευρωπαϊκή Ενωση ύστερα από την κατ' αρχήν συμφωνία των 26 κρατών - μελών της.

Το νέο αυτό δημοσιονομικό πλαίσιο, το οποίο δεν προσυπογράφουν τελικά μόνον οι Βρετανοί, προβλέπει:.....

Συνταγματική καθιέρωση της υποχρέωσης για ισοσκελισμένους ή πλεονασματικούς προϋπολογισμούς των κυβερνήσεων. H αρχή θα θεωρείται ότι τηρείται εάν το ετήσιο διαρθρωτικό έλλειμμα δεν υπερβαίνει το 0,5% του ΑΕΠ. Ο κανόνας θα περιληφθεί στις εθνικές νομοθεσίες των κρατών μελών σε συνταγματικό ή ανάλογο επίπεδο, ενώ η εφαρμογή του προγράμματος καθώς και τα σχετικά ετήσια δημοσιονομικά σχέδια, θα παρακολουθούνται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
Αυστηρότερο έλεγχο (και αυτόματες κυρώσεις) των κανόνων που διέπουν τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος για τα κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ. Μόλις η Επιτροπή διαπιστώνει ότι ένα κράτος μέλος έχει παραβιάσει το ανώτατο όριο του 3%, θα ακολουθούν αυτομάτως συνέπειες, εκτός εάν αντιταχθεί ειδική πλειοψηφία των κρατών μελών της ζώνης του ευρώ.
Ασφυκτική εποπτεία και αξιολόγηση των προσχεδίων προϋπολογισμού και εξίσου αυστηρές διαδικασίες ελέγχου εποπτείας μελών που αντιμετωπίζουν ή απειλούνται από σοβαρές δυσκολίες
Εδώ το ρόλο αστυφύλακα αναλαμβάνει η Κομισιόν η οποία από τον επόμενο δημοσιονομικό κύκλο θα μπορεί:
  1. Να εξετάζει τις βασικές παραμέτρους των προσχεδίων προϋπολογισμού και, εφόσον χρειάζεται, να γνωμοδοτεί επ' αυτών.
  2. Να ζητά αναθεώρηση των προσχεδίων εφόσον εντοπίζει ιδιαίτερα σοβαρές περιπτώσεις μη συμμόρφωσης με το Σύμφωνο Σταθερότητας
Ολοι πλην Βρετανών
Η απόλυτη γερμανική επικράτηση ήρθε να επιβεβαιωθεί και από την προσχώρηση τεσσάρων ακόμη κυβερνήσεων στο υπό διαμόρφωση Δημοσιονομικό Σύμφωνο.
Ετσι στο τελικό κείμενο αποφάσεων περιελήφθη η διατύπωση ότι «οι αρχηγοί κρατών ή κυβερνήσεων της Βουλγαρίας, της Τσεχίας, της Δανίας, της Ουγγαρίας, της Λετονίας, της Λιθουανίας, της Πολωνίας, της Ρουμανίας και τη Σουηδίας έδειξαν διατεθειμένοι να συμμετάσχουν σε αυτή τη διαδικασία, αφού συμβουλευθούν τα κοινοβούλιά τους όπου αυτό είναι απαραίτητο».
Μέρκελ: «Οι Βρετανοί δεν ήταν ποτέ μέρος του ευρώ, απείχαν από την αρχή, οπότε είμαστε εξοικειωμένοι με την κατάσταση…Δεν μπορούσαμε να κάνουμε έναν άθλιο συμβιβασμό για το ευρώ αλλά έπρεπε να συστήσουμε σκληρούς κανόνες…Αυτό ωστόσο δεν θα εμποδίσει την Ευρώπη να προχωρήσει ενωμένη σε άλλα ζητήματα»
Σε ρόλο Λακεδαιμονίων, οι Βρετανοί. Ο Ντέϊβιντ Κάμερον απέρριψε ως ασύμφορες για τα χρηματιοοικονομικά συμφέροντα του City τις νέες προβλέψεις οδηγώντας τη χώρα του στην πιο έντονη θεσμική απομόνωση στα 38 χρόνια συμμετοχής της στην Ενωση.
Κάμερον: «Αυτό που προσφέρεται δεν είναι προς τα συμφέροντα της Βρετανίας, οπότε δεν συμφώνησα. Φυσικά και θέλουμε οι χώρες της ευρωζώνης να λύσουν τα προβλήματά τους. Αλλά αυτό θα το επιτρέψουμε να συμβεί μόνο εντός των πλαισίων των συνθηκών της Ε.Ε. εφόσον υπάρχουν οι κατάλληλες προστασίες για την ενιαία αγορά και βασικά βρετανικά συμφέροντα. Χωρίς αυτές τις ασφαλιστικές δικλίδες είναι καλύτερα να μην έχουμε μια συνθήκη μέσα σε μια άλλη συνθήκη...».
ΕΠΙΣΠΕΥΣΗ ΤΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΕSM
Οι ηγέτες της ευρωζώνης συμφώνησαν μεταξύ άλλων και στην επίσπευση της λειτουργίας του μόνιμου μηχανισμού στήριξης (ESM). Ο μηχανισμός θα τεθεί σε λειτουργία μόλις τον επικυρώσουν τα κράτη μέλη που θα αντιπροσωπεύουν το 90% των δεσμευθέντων κεφαλαίων και κοινός στόχος, όπως σημειώνεται, είναι να τεθεί σε ισχύ τον Ιούλιο του 2012.
Σαρκοζί: «Θα προτιμούσαμε μια συμφωνία στο επίπεδο των 27. Αυτό δεν κατέστη εφικτό λαμβάνοντας υπόψη την θέση των βρετανών φίλων μας…Προκειμένου να αποδεχθεί την μεταρρύθμιση μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ε.Ε. ο Ντέιβιντ Κάμερον μας ζήτησε –κάτι που όλοι κρίναμε απαράδεκτο- για ένα πρωτόκολλο που θα ενσωματωθεί σε μια συνθήκη που θα παρέχει στο Ηνωμένο Βασίλειο έναν αριθμό εξαιρέσεων από τους κανόνες των δημοσιονομικών υπηρεσιών…Δεν μπορούσαμε να το αποδεχθούμε αυτό…»
Οι «17» δηλώνουν επίσης έτοιμοι να διασφαλίσουν τη δανειοδοτική δυνατότητα του Μηχανισμού στα 500 δισ. ευρώ, ενώ όπως αναφέρεται οι χώρες της ευρωζώνης και τα υπόλοιπα κράτη – μέλη της Ε.Ε. θα εξετάσουν –και θα επιβεβαιώσουν μέσα σε δέκα μέρες- την πρόβλεψη για επιπρόσθετους πόρους προς το ΔΝΤ ύψους 200 δισ. ευρώ με τη μορφή διμερών δανείων, προκειμένου να εξασφαλιστεί η επάρκεια πόρων του Ταμείου για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου