Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2011

ΚΥΠΡΟΣ-Κυπριακές τράπεζες: Με νέα υποβάθμιση απειλεί η Fitch

ΤΑ ΓΕΡΑΚΙΑ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΑΣ-ΑΛΗΤΕΙΑΣ ΕΒΑΛΑΝ ΣΤΟ ΜΑΤΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ.....Με νέα υποβάθμιση των τριών κυπριακών τραπεζών προειδοποιεί ο οίκος Fitch, εκτιμώντας ότι η κρίση χρέους στην ευρωζώνη εξελίσσεται με τρόπο που περιορίζει τη δυνατότητα επίσημης στήριξης των τραπεζών σε περίπτωση ανάγκης.

Ο οίκος έθεσε τις διαβαθμίσεις της Τράπεζας Κύπρου, της Marfin και της Ελληνικής σε credit watch negative.
Η κίνηση αυτή του οίκου ακολουθεί την προειδοποίηση για υποβάθμιση της Κύπρου και πέντε άλλων χωρών της ευρωζώνης - του Βελγίου, της Ισπανίας, της....
Σλοβενίας, της Ιταλίας, και της Ιρλανδίας - λόγω ανησυχιών για τις εξελίξεις στην ευρωζώνη.
H Fitch προειδοποιεί τις έξι χώρες με μονή ή διπλή υποβάθμιση μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου 2012. Σε περίπτωση διπλής υποβάθμισης, η Κύπρος θα χάσει την επενδυτική βαθμίδα και θα καταλήξει σε junk, αφού σήμερα βρίσκεται στο ΒΒΒ.
Αν και ο οίκος εκτιμά ότι σε περίπτωση ανάγκης το κυπριακό κράτος και διεθνείς φορείς θα στηρίξουν τις τράπεζες, σημειώνει ότι πιθανή υποβάθμιση του κυπριακού χρέους ή οι εξελίξεις στην ευρωζώνη περιορίζουν τις πιθανότητες στήριξης.
Το "viability rating" (αξιολόγηση βιωσιμότητας) της Τράπεζας Κύπρου και της Ελληνικής μένει σταθερό στο bb και της Marfin επίσης σταθερό, στο b+. To viability rating προστέθηκε πρόσφατα στη μεθοδολογία των Fitch και δείχνει το εγγενές αξιόχρεο της κάθε τράπεζας.
Η τελευταία φορά που υποβαθμίστηκαν οι κυπριακές τράπεζες από τον Fitch ήταν τον Αύγουστο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου