Γενικότερα, η εικόνα που υπάρχει για τον χάκερ είναι αυτή μίας μοναχικής, αντικοινωνικής φιγούρας, που κάθεται στο σκοτεινά μπροστά από μία οθόνη υπολογιστή. Ωστόσο, αν και κάποτε μπορεί να ίσχυε αυτό, η πραγματικότητα πλέον είναι διαφορετική- ειδικά στην περίπτωση μίας ιδιαίτερης κατηγορίας χάκερ, των «jailbreakers», οι οποίοι ειδικεύονται στο να «πειράζουν» τις συσκευές τους, άροντας τους περιορισμούς που έχουν βάλει οι κατασκευάστριες εταιρείες και, πολύ συχνά, αλλάζοντας τις ίδιες τις λειτουργίες τους.Κάποιοι από τους πιο γνωστούς jailbreakers συναντήθηκαν στο Λονδίνο.....
τον προηγούμενο μήνα στο πλαίσιο μίας συνάντησης ονόματι MyGreatFest, η οποία ήταν αφιερωμένη εξολοκλήρου στο εν λόγω «άθλημα». Πολλοί από τους παριστάμενους αποδείχθηκε ότι απείχαν από το προαναφερθέν στερεότυπο: αντίθετα, επρόκειτο για εξαιρετικά καταρτισμένα άτομα, σε πολλές περιπτώσεις επιχειρηματίες, που απλά χρησιμοποιούν αυτή την ιδιότυπη μορφή hacking ως μέσον προώθησης της καριέρας τους.
Ο 20χρονος Τζέιμς Γουέλτον είναι ένας εξ αυτών: ξεκίνησε την ενασχόλησή του με τους υπολογιστές στα 9 του και σύντομα προχώρησε στον προγραμματισμό. Πλέον αναπτύσσει εφαρμογές για iPhone. Η είσοδός του στο χώρο ήταν συμπτωματική, όταν κέρδισε ένα iPod Nano. «Ήμουν στο αεροπλάνο και βαριόμουν, οπότε άρχισα να 'παίζω' μαζί του, οπότε και βρήκα κάτι ενδιαφέρον».
Επρόκειτο για μία «αχίλλειο πτέρνα» του λογισμικού του iPod, που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για jailbreaking. Ο Γουέλτον το έγραψε στο blog του και έπεσε για ύπνο- το επόμενο πρωί, διαπίστωσε ότι η εγγραφή του είχε διαβαστεί 250.000 φορές.
Μέσα σε μερικές ημέρες, ένας άλλος χάκερ, με το nickname DarkMalloc (ο 16χρονος Τζόσουα Τάκερ) επικοινώνησε μαζί του, ο οποίος και τον σύστησε σε άλλους χάκερ μέσα σε chatrooms.
«Ξαφνικά είχα βρεθεί ανάμεσα σε κάποιους πάρα πολύ έξυπνους τύπους, μεταξύ των οποίων βρίσκονταν μεγάλα ονόματα του χώρου, όπως ο chronic και ο ih8sn0w. Στην αρχή ένιωθα άβολα, αλλά όλοι τους είναι πολύ ωραίοι τύποι».
Ο chronic (κατά κόσμον Γουίλ Στράφατς) είναι ο ιδρυτής της ομάδας jailbreakers «Chronic Dev», ενώ ο ih8sn0w είναι ο 16χρονος Στίβεν, δημιουργός πολλών «εργαλείων» jailbreaking.
Ο Γουέλτον άρχισε να περνά 7-8 ώρες κάθε βράδυ μιλώντας με άλλους χάκερ, ενώ παράλληλα «πείραζε» το iPod και διάβαζε για το σχολείο. Ωστόσο, κάποια στιγμή αναγκάστηκε να διαλέξει, και επέλεξε το σχολείο.
Ωστόσο, όταν ήρθε η ώρα, αντί για πανεπιστήμιο, προτίμησε άλλη οδό: ίδρυσε μία εταιρεία λογισμικού ονόματι Disruptive Developments και χρησιμοποιεί τη φήμη που είχε κερδίσει ως jailbreaker για να προσελκύσει επενδυτές. Επίσης, ίδρυσε ένα δίκτυο ονόματι Coder Dojo, στο οποίο δίνονται δωρεάν μαθήματα σε μικρά παιδιά που θέλουν να ασχοληθούν με τον προγραμματισμό.
Παρεμφερής είναι και η περίπτωση του Άαρον Ας, ενός άλλου χάκερ με επιχειρηματικές βλέψεις. Αυτοδίδακτος προγραμματιστής, εργάστηκε στο χώρο των βιντεοπαιχνιδιών πριν πάρει στα χέρια του ένα iPhone. Καθώς ήταν πολύ μικρός για να γίνει μέλος της ομάδας development της Apple, έγινε χάκερ και άρχισε να φτιάχνει εφαρμογές για «σπασμένα» τηλέφωνα. «Το θεωρούσα ακόμα πιο ωραίο, γιατί μπορούσα να γράφω προγράμματα που άλλαζαν τον τρόπο λειτουργίας του iPhone, κάτι που δεν μπορεί να κάνει ένας 'επίσημος' developer» λέει σχετικά.
Ο Ας άρχισε να πουλά τα προγράμματά του, μέχρι που διαπίστωσε ότι πολλοί κάτοχοι «σπασμένων» συσκευών έτρεχαν πειρατικές κόπιες εφαρμογών που είχε γράψει ο ίδιος- για την ακρίβεια, μόνο 1 στους 100 πλήρωνε. Παρόλα αυτά, κέρδισε 100.000 δολάρια από τις εφαρμογές του, αρκετά για να καλύψει τα έξοδα των σπουδών του στις επιστήμες υπολογιστών στο Πανεπιστήμιο της Τζώρτζια. Το βασικό του πρόβλημα ωστόσο είναι ότι…ξέρει περισσότερα από τους καθηγητές του. «Δεν μαθαίνω και πολλά πράγματα, και νομίζω ότι θα δαπανούσα καλύτερα αυτό το χρόνο διδασκόμενος μόνος μου. Σκέφτομαι να αφήσω το πανεπιστήμιο και να αρχίσω μία εταιρεία με ένα φίλο, επίσης jailbreaker».
Κοινό χαρακτηριστικό των jailbreakers φαίνεται πως είναι ότι «μπαίνουν στον ίσιο δρόμο» από μικρή ηλικία, καθώς αρκετοί από τα μεγάλα ονόματα του χώρου έχουν μπει στον επιχειρηματικό χώρο: ο Τζωρτζ Χοτζ (Geohot- έφτιαξε προγράμματα για το «σπάσιμο» συσκευών της Apple και του PS3) δουλεύει πλέον για την Facebook, ενώ ο Νίκολας Αλέγκρα (Comex) εργάζεται πλέον για την Apple.
www.kathimerini.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου