Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2011

«Από την Κλεπτοκρατία στη χρεοκοπία»

 
Μια ακριβή, διεισδυτική και ευκολοδιάβαστη αφήγηση για τις ρίζες, τα χαρακτηριστικά, τις πτυχές και τις προοπτικές της κρίσης προσφέρει το νέο βιβλίο του Σταύρου Λυγερού. Κυκλοφορεί ήδη σε δεύτερη έκδοση («Από την κλεπτοκρατία στη χρεοκοπία» - εκδόσεις Πατάκη, σελ. 424, τιμή 17,5 ευρώ) και προσφέρει καθαρές και τεκμηριωμένες απαντήσεις στα μεγάλα ερωτήματα για τις αιτίες που μας έχουν οδηγήσει στη σημερινή κατάσταση και ανατρέπουν τις σταθερές του βίου εκατομμυρίων Ελλήνων......

Ο δημοσιογράφος Σταύρος Λυγερός περιγράφει πώς η κρίση χρέους σηματοδοτεί την κατάρρευση ενός μοντέλου πλασματικής ανάπτυξης, το οποίο, όπως εξελίχθηκε, είχε ως χαρακτηριστικά του την κλεπτοκρατία, τη σπατάλη, τον ανορθολογισμό, τον παρασιτισμό, την αυθαιρεσία και την ατιμωρησία. Μαζί μ’ αυτό το μοντέλο καταρρέει και το ανομολόγητο κοινωνικό συμβόλαιο ανάμεσα στην άρχουσα τάξη και στα μικρομεσαία στρώματα, το οποίο αποτέλεσε το υπόβαθρο αυτού του μοντέλου.

Ο Λυγερός εντάσσει το ελληνικό πρόβλημα στην ευρωπαϊκή δυναμική και υποστηρίζει ότι η Ελλάδα δεν είναι το μαύρο πρόβατο της Ευρωζώνης, όπως ισχυριζόταν το ευρωπαϊκό ιερατείο. Είναι ο πιο αδύναμος κρίκος μιας όχι και τόσο στέρεας αλυσίδας. Το ευρώ απειλείται από τη συστημική κρίση του.

Καταγράφει πώς η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα-μέλος της ΕΕ, όπου εφαρμόζεται η θεραπεία-σοκ και επιχειρείται η αποδόμηση του ευρωπαϊκού κοινωνικού κεκτημένου. Από την έκβαση του πειράματος θα κριθεί το μέλλον όχι μόνο των κοινωνιών της ευρωπαϊκής περιφέρειας, αλλά και των κοινωνιών του ευρωπαϊκού πυρήνα.

Το βιβλίο έχει αρθρωθεί στα εξής επτά μέρη:
• Ο κύκλος της μεταπολίτευσης
• Η βαριά σκιά της κλεπτοκρατίας
• Το ανομολόγητο κοινωνικό συμβόλαιο
• Ο πρόδρομος Δεκέμβρης
• Το πορτρέτο του καπετάνιου
• Το μετέωρο βήμα της Ευρώπης
• Μνημόνιο και χρεοκοπία

Σ’ αυτά, μεταξύ άλλων, ο συγγραφέας ανιχνεύει τους παράγοντες που κυοφόρησαν την κρίση, αναλύει και την ιθαγενή και την ευρωπαϊκή πτυχή της ελληνικής κρίσης, απαντά σε καίρια ερωτήματα (όπως π.χ. εάν υπήρχε άλλος δρόμος το 2009), αποδομεί το δίλημμα “Μνημόνιο ή χρεοκοπία”, αξιολογεί με αριθμούς τη θεραπεία-σοκ, δίνει απαντήσεις για το “κούρεμα” του χρέους και εκτιμά τις επιπτώσεις από την απονομιμοποίηση της εξουσίας. Τέλος, διερευνά τα σενάρια για τη συντεταγμένη ή ανεξέλεγκτη χρεοκοπία, για την παραμονή ή έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.

Ποιος είναι ο Σταύρος Λυγερός
Πτυχίο Μαθηματικών από το Πανεπιστήμιο Αθηνών. Μεταπτυχιακές σπουδές διεθνών σχέσεων και διεθνούς οικονομίας στην Ecole des Hautes Etudes (Παρίσι).

Μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής στην εξέγερση του Πολυτεχνείου το Νοέμβριο 1973.

Συνιδρυτής και μέλος της συντακτικής ομάδας του περιοδικού «Τετράδια πολιτικού διαλόγου έρευνας και κριτικής» (κυκλοφορεί από το 1980).

Συγγραφέας των βιβλίων «Φοιτητικό κίνημα και ταξική πάλη στην Ελλάδα» [1977, 2 τόμοι, εκδόσεις Στοχαστής], «ΠΑΣΟΚ, το σύνδρομο του μεγάλου ασθενούς» [1990, εκδόσεις Στοχαστής], «Σκόπια, το αγκάθι της Βαλκανικής» [1992, εκδόσεις Λιβάνη], «Άνεμοι πολέμου στα Βαλκάνια» [1992, εκδόσεις Λιβάνη], «Κύπρος: στα όρια του αφανισμού» [1993, εκδόσεις Λιβάνη], «Το παιχνίδι της εξουσίας» [1996, εκδόσεις Λιβάνη], «Εν ονόματι της Μακεδονίας, ο διπλωματικός πόλεμος για το όνομα» (2008, εκδόσεις Λιβάνη) και «Σταυροφόροι χωρίς σταυρό, ισλαμική τρομοκρατία, ΗΠΑ και Νεοοθωμανισμός» (2010, εκδόσεις Λιβάνη).

Εχει συμμετάσχει στη συγγραφή αρκετών συλλογικών τόμων και έχει γράψει πολλές μελέτες για τις διεθνείς σχέσεις, καθώς και για θέματα ελληνικής εξωτερικής και εσωτερικής πολιτικής.

Εχει εργασθεί σε εφημερίδες περιοδικά και ραδιοφωνικούς σταθμούς.

Σήμερα, εργάζεται στην εφημερίδα Καθημερινή και συνεργάζεται με την εφημερίδα Κόσμος του Επενδυτή και με το περιοδικό Επίκαιρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου