Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2011

Ο ΠΡΩΗΝ ΑΠΟΤΥΧΗΜΕΝΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΠΤΩΧΕΥΜΕΝΗΣ LEHMAN BROTHERS....ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΤΗΣ ΙΣΠΑΝΙΑΣ!!!!!!!!!


Ισπανία:Πρώην στέλεχος της Lehman Brothers ο νέος υπουργός Οικονομίας

Ισπανία:Πρώην στέλεχος της Lehman Brothers ο νέος υπουργός Οικονομίας
Ακόμη ένας τεχνοκράτης αναλαμβάνει να διαχειριστεί την κρίση στην Ευρώπη
Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Μαριάνο Ραχόι, κατά την ανακοίνωση της κυβέρνησής του που περιλαμβάνει 13 υπουργούς, μεταξύ των οποίων το πρώην στέλεχος της Lehman Brothers, Λουίς ντε Γκουίντος


Ο 51χρονος, Λουίς ντε Γκουίντος, πρώην πρόεδρος της (χρεοκοπημένης από το 2008) αμερικανικής τράπεζας Lehman Brothers για την Ισπανία και την Πορτογαλία, αναλαμβάνει το...... υπουργείο Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας στη νέα κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι.

Στην ουσία θα είναι αυτός που θα κληθεί να εκπονήσει και ασφαλώς να εφαρμόσει τα σκληρά μέτρα λιτότητας που επιτάσσει η Κομισιόν (προς το παρόν χωρίς το ΔΝΤ) για τον «εξορθολογισμό των δημοσιονομικών».

Εκτός όμως από το έλλειμμα της κεντρικής κυβέρνησης και των αυτόνομων περιφερειών θα πρέπει να διαχειριστεί δύο ακόμα ακανθώδη και αλληλένδετα ζητήματα: το φάσμα της ύφεσης και τη διογκούμενη ανεργία.

Υπάρχει όμως και ένα τρίτο πρόβλημα: το τραπεζικό σύστημα που αδυνατεί να ορθοποδήσει μετά το σκάσιμο της φούσκας των ακινήτων το 2008.

Η επιλογή του νεοεκλεγέντος πρωθυπουργού της Ισπανίας κάνει την Πέμπτη τον γύρο του κόσμου στα διεθνή μέσα ενημέρωσης, καθώς ο ντε Γκουίντος δεν είναι απλώς ένας πρώην τραπεζίτης. Το πλούσιο βιογραφικό του μαρτυρά ότι ακόμη ένας «τεχνοκράτης» αναλαμβάνει τα ηνία της οικονομικής πολιτικής στην Ευρώπη.

Ο ίδιος ανέλαβε για πρώτη φορά κυβερνητικό αξίωμα επί της πρωθυπουργίας του κεντροδεξιού Χοσέ Μαρία Αθνάρ από τη θέση του υφυπουργού Οικονομικών τη διετία 2002 - 2004.

Τη διετία 2006 - 2008 αναλαμβάνει την προεδρία της αμερικανικής τράπεζας Lehman Brothers για τις δύο χώρες της Ιβηρικής, ενώ μετά την κατάρρευση της τράπεζας μετακινείται στην πολυεθνική εταιρεία παροχής επιχειρηματικών υπηρεσιών PriceWaterhouseCoopers.

Σήμερα διευθύνει τη σχολή Εμπορίου ενός από τα πλέον φημισμένα ιδιωτικά πανεπιστήμια της Ισπανίας, το Instituto Empresa στη Μαδρίτη, και κατέχει επίσης θέση στο διοικητικό συμβούλιο του ενεργειακού κολοσσού Endesa.

Ο ντε Γκουίντος θα έχει στενή συνεργασία με έναν γνώριμό του από τη θητεία Αθνάρ, τον Κριστομπάλ Μοντόρο, ο οποίος αναλαμβάνει το υπουργείο Προϋπολογισμού.

Ο Μοντόρο θεωρείται από τους «πρωτεργάτες» της εισόδου της Ισπανίας στο ευρώ καθώς είχε αναλάβει διάφορες θέσεις, μεταξύ των οποίων και το υπουργείο Οικονομικών, την περίοδο 1996 - 2004.

Μπροστά στις ευθύνες τους

Η αντίφαση βέβαια για το δίδυμο των ντε Γκουίντος και Μοντόρο, που αναλαμβάνει να κατευθύνει την ισπανική οικονομία σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, είναι ότι οι ίδιοι συμμετείχαν σε κυβερνήσεις από υψηλές μάλιστα θέσεις που δημιούργησαν πολλά από τα σημερινά προβλήματα τα οποία καλούνται να επιλύσουν.

Στις προηγούμενες θητείες τους δημιουργήθηκε η φούσκα της αγοράς ακινήτων, διογκώθηκαν τα ελλείμματα και αναπτύχθηκε υπέρμετρα ο χρηματοπιστωτικός κλάδος. Το πολυσύνθετο πρόβλημα των δημοσιονομικών ελλειμμάτων και χρεών, τη ύφεσης, της ανεργίας και της αδυναμίας των τραπεζών ήταν εν πολλοίς και δικό τους έργο.

Φαίνεται όμως ότι όλα αυτά έχουν παραγραφεί, τουλάχιστον στις συνειδήσεις ορισμένων παραγόντων της αγοράς που (και αυτοί) δεν είναι άμοιροι ευθυνών.

Η αμερικανική εφημερίδα «Wall Street Journal» φιλοξενεί δηλώσεις επενδυτών και διαχειριστών κερδοσκοπικών ταμείων που επιβραβεύουν τον Ραχόι για τις επιλογές του.

«Ο συνδυασμός των ντε Γκουίντος και Μοντόρο είναι μια πολύ ευχάριστη είδηση» λέει χαρακτηριστικά ο Ανχελ ντε λα Φουέντε, επικεφαλής της Kepler Capital Markets στη Βόρεια Αμερική.

Η «Wall Street Journal» επισημαίνει ότι ο νέος υπουργός είναι «πολύ καλός στην επικοινωνία και ένας πολύ ικανός ομιλητής της αγγλικής γλώσσας». Στα θετικά συγκαταλέγεται άλλωστε, σύμφωνα με τη WSJ, ότι δεν ανήκει στο κυβερνών Λαϊκό Κόμμα του Ραχόι και θεωρείται «ανεξάρτητος στους πολιτικούς κύκλους στην Ισπανία».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου