Η ΕΚΤ, έχει δικαίωμα να "τυπώνει" χρήμα όταν και όποτε κρίνεται αναγκαίο προκειμένου να εκπληρώσει τους σκοπούς για τους οποίους ιδρύθηκε...ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΖΗΤΟΥΝ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ: Γιατί σήμερα η ΕΚΤ, που φαίνεται οτι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα σε χώρες-μέλη της ΟΝΕ, όπως στην Ελλάδα, στην Ιταλία, στην Πορτογαλία και αύριο ποιός ξέρει που αλλού, ΔΕΝ ΤΥΠΩΝΕΙ ΧΡΗΜΑ, και να χρηματοδοτήσει τις εθνικές κυβερνήσεις που έχουν περιστασιακό πρόβλημα ρευστότητας;;;; Απο την ίδρυσή της, έχει "τυπώσει" χρήμα;;; Πόσο;; (σε ποσότητα), Πότε;;; Για ποιό λόγο;;;; Τύπωσε η ίδια ή έδωσε το δικαίωμα σε άλλα κράτη να τυπώσουν;;; Αν τύπωσαν χρήμα Πού το έδωσαν;;;; Και για ποιό λόγο;;; Η ΕΚΤ που εδρεύει στην Γερμανία (Φραγκφούρτη) τύπωσε ποτέ χρήμα και το έδωσε στην Κεντρική Τράπεζα της Γερμανίας;;;; Αν ναί, πότε το τύπωσε, Γιατί το τύπωσε και τέλος ενημέρωσε τις κυβερνήσεις του Ευρωσυστήματος;;;; (χώρες της Ο.Ν.Ε);;; Διαβάστε παρακάτω το ρόλο και τους σκοπούς ίδρυσης της ΕΚΤ.....
Η ΕΚΤ είναι απολύτως ανεξάρτητη. Η Τράπεζα, οι εθνικές κεντρικές τράπεζες του ευρωσυστήματος, αλλά και όλα τα μέλη των οργάνων λήψης αποφάσεών τους δεν μπορούν να ζητούν ή να δέχονται υποδείξεις από οποιονδήποτε άλλον οργανισμό. (ΕΡΩΤΗΜΑ: Έχει παραβιαστεί αυτός ο όρος;;; Όταν ζητείται η συμβουλή και παροχή υπηρεσιών απο ιδιωτικούς χρηματοπιστωτικούς φορείς ή ιδιωτικές τράπεζες, ή ιδιωτικούς αξιολογικούς οίκους είναι παράνομο ή όχι;;;) Όλα τα θεσμικά όργανα της ΕΕ και οι εθνικές κυβερνήσεις οφείλουν επίσης να σέβονται αυτήν την αρχή.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), που εδρεύει στη Φρανκφούρτη της Γερμανίας, διαχειρίζεται το ευρώ, δηλαδή το ενιαίο νόμισμα της ΕΕ, και διαφυλάσσει τη.....σταθερότητα των τιμών στην ΕΕ.
Η ΕΚΤ είναι επίσης αρμόδια για τη χάραξη και την εφαρμογή της οικονομικής και νομισματικής πολιτικής της Ένωσης.
Σκοπός
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) είναι ένα από τα θεσμικά όργανα της ΕΕ. Κύριοι στόχοι της είναι :- να διαφυλάττει τη σταθερότητα των τιμών (μέσω της διατήρησης του πληθωρισμού υπό έλεγχο), ιδίως σε χώρες που χρησιμοποιούν το ευρώ,
- να διαφυλάττει τη σταθερότητα του δημοσιονομικού συστήματος– διασφαλίζοντας την κατάλληλη εποπτεία των κεφαλαιαγορών και των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.
Ηγείται επίσης της στενής συνεργασίας μεταξύ των κεντρικών τραπεζών της ευρωζώνης, δηλαδή των 17 χωρών της ΕΕ που έχουν υιοθετήσει το ευρώ. Η συνεργασία στο πλαίσιο αυτής της μικρότερης ομάδας τραπεζών αποκαλείται "ευρωσύστημα".
Αρμοδιότητες
Στις αρμοδιότητες της ΕΚΤ συγκαταλέγονται οι εξής:- ο καθορισμός βασικών επιτοκίων για την ευρωζώνη και ο έλεγχος της προσφοράς χρήματος
- η διαχείριση των συναλλαγματικών αποθεματικών της ευρωζώνης και η αγορά ή πώληση νομισμάτων όταν κρίνεται αναγκαία για τη διατήρηση της ισορροπίας των συναλλαγματικών ισοτιμιών
- η συμβολή στη διασφάλιση της κατάλληλης εποπτείας των κεφαλαιαγορών και των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων από τις εθνικές αρχές, καθώς και της ομαλής λειτουργίας των συστημάτων πληρωμών
- η παροχή άδειας στις κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης να εκδίδουν χαρτονομίσματα του ευρώ
- η παρακολούθηση των τάσεων των τιμών και η αξιολόγηση του κινδύνου που αυτές συνεπάγονται για τη σταθερότητα των τιμών στην ευρωζώνη.
Δομή
Τα όργανα λήψης αποφάσεων της ΕΚΤ είναι τα εξής:- η Εκτελεστική Επιτροπή, η οποία παρακολουθεί τη διαχείριση των τρεχουσών υποθέσεων της τράπεζας. Απαρτίζεται από 6 μέλη (1 πρόεδρο, 1 αντιπρόεδρο και 4 άλλα μέλη) που διορίζονται για 8 χρόνια από τους ηγέτες των χωρών της ευρωζώνης.
- το Διοικητικό Συμβούλιο, το οποίο διαμορφώνει τη νομισματική πολιτική της ευρωζώνης και καθορίζει τα επιτόκια δανεισμού που επιβάλλει η Κεντρική Τράπεζα στις εμπορικές τράπεζες. Απαρτίζεται από τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής και από τους διοικητές των 17 κεντρικών τραπεζών των χωρών της ευρωζώνης.
- το Γενικό Συμβούλιο, το οποίο συμμετέχει στις συμβουλευτικές και συντονιστικές λειτουργίες της ΕΚΤ και στην προετοιμασία της προσχώρησης νέων χωρών στην ευρωζώνη. Απαρτίζεται από τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο της ΕΚΤ και από τους διοικητές των εθνικών κεντρικών τραπεζών και των 27 κρατών μελών της ΕΕ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου