Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2012

Η Ελλάδα και το μαρτύριο της σταγόνας

eurozone-3-thumb-largeΓερμανία, Γαλλία και Ευρωπαϊκή Ενωση φαίνεται πως πλέον δεν αστειεύονται. Η υπομονή τους έχει εξαντληθεί και χθες έστειλαν αυστηρό μήνυμα στην Ελλάδα, να ολοκληρώσει το συντομότερο δυνατό τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, γιατί σε διαφορετική περίπτωση η χώρα θα βρεθεί αντιμέτωπη με τη χρεοκοπία.
Η Ελλάδα έχει ήδη χάσει τη διορία για την ολοκλήρωση των συζητήσεων γύρω από το δεύτερο πακέτο διάσωσης και πρέπει να λάβει επειγόντως αποφάσεις, δήλωσε η Κομισιόν. «Έχουμε ήδη ξεπεράσει την προθεσμία», είπε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Amadeu Altafaj. Οι ελληνικές αρχές πρέπει να πάρουν τις απαραίτητες αποφάσεις, είπε. 

Η Αθήνα δεν θα λάβει άλλα δάνεια εάν δεν δεχτεί τα μέτρα και τις μεταρρυθμίσεις που ......ζητά η Ευρώπη, προειδοποίησαν η Ανγκελα Μέρκελ και ο Νικολά Σαρκοζί.

Μετά από όλα αυτά γίνεται αντιληπτό πως ο κλοιός γύρω από την Ελλάδα σφίγγει επικίνδυνα. Ο χρόνος για την Αθήνα μετρά αντίστροφα, καθώς στα 2 Μαρτίου λήγει 3ετές ομόλογο ύψους 14,5 δις. ευρώ. Εάν δεν υπογραφεί η νέα δανειακή σύμβαση, η χώρα δεν θα μπορέσει να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες και είναι αναπόφευκτη η χρεοκοπία.

Οικονομικοί και επενδυτικοί κύκλοι δεν θεωρούν καθόλου τυχαίο πως ο πρωθυπουργός, Λουκάς Παπαδήμος, όπως υποστήριξε το Bloomberg, ζήτησε από το υπουργείο Οικονομικών μελέτη σχετικά με τις επιπτώσεις μιας ελληνικής χρεοκοπίας και της εξόδου από το ευρώ. Στόχος είναι, όπως αναφέρεται, να αποτυπωθούν με ακρίβεια και ρεαλιστικότητα όλες οι επιπτώσεις από την έξοδο της χώρας από την Ευρωζώνη.Όπως είπε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Πάνος Μπεγλίτης, σε ραδιοφωνικό σταθμό, πρόκειται "για μια σημαντική πρωτοβουλία, γιατί ο ελληνικός λαός πρέπει να γνωρίζει ακριβώς ποιες συνέπειες θα είχε η χρεοκοπία και η έξοδος από την Ευρωζώνη, και επομένως, να αναλάβει τις ευθύνες του".

Την ίδια στιγμή τα σενάρια περί ελληνικής χρεοκοπίας επιμένουν. Η Fitch δεν αποκλείει την περίπτωση μίας ανεξέλεγκτης ελληνικής χρεοκοπίας «που μπορεί να περιλαμβάνει και έξοδο από την ευρωζώνη, και θα επιφέρει πιο καταστροφικό αποτέλεσμα για το σύνολο των χρηματοοικονομικών συναλλαγών της Ελλάδας».
Οι Financial Times σε σχετικό τους δημοσίευμα υποστήριξαν πως η Ελλάδα έχει έρθει ένα βήμα πιο κοντά στην άτακτη χρεοκοπία. Η εφημερίδα θεωρεί ότι οι συζητήσεις των πολιτικών αρχηγών έχουν φτάσει σε «επικίνδυνο αδιέξοδο». Την ίδια στιγμή, η υπομονή των ξένων πιστωτών απέναντι στους Έλληνες πολιτικούς εξαντλείται. Κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης, το Σάββατο, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης είπαν ξεκάθαρα στην Αθήνα ότι θα πρέπει να εφαρμόσει όσα υποσχέθηκε ή να αντιμετωπίσει τη χρεοκοπία τον επόμενο μήνα.«Παρότι κάποιοι αναγνωρίζουν ότι οι Έλληνες πολιτικοί πρέπει να δείξουν στους ψηφοφόρους τους ότι αντιστέκονται, υπάρχουν φόβοι ότι η παράσταση της πολιτικής των άκρων θα μπορούσε εύκολα να το παρατραβήξει και να γυρίσει μπούμερανγκ, με καταστροφικές συνέπειες», υπογράμμιζε το δημοσίευμα.
Χάνουν τις ελπίδες τους τα hedge funds

Και ενώ οι διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικα εξελίσσονται σε θρίλερ, τα hedge funds αρχίζουν να συνειδητοποιούν πως δεν έχουν πολλά περιθώρια να βγάλουν κέρδη από την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Σύμφωνα με το Bloomberg το έξυπνο χρήμα ίσως υποτιμά τη βούληση των Ευρωπαίων ηγετών να επιβάλουν ζημίες σε αυτά. Παράλληλα δεν φαίνεται να έχουν πολλές ελπίδες στην περίπτωση που αποφασίσουν να προχωρούν σε δικαστικές προσφυγές ενάντια στην πολύ πιθανή εισαγωγή και ενεργοποίηση των ρητρών συλλογικής δράσης, όπως επισημαίνουν στο Bloomberg στελέχη επενδυτικών κεφαλαίων, ακόμα και hedge funds, δικηγόροι και αναλυτές της αγοράς.
«Είναι δύσκολο για εμάς να έχουμε μία επενδυτική θέση που να είναι ενδιαφέρουσα», λέει το στέλεχος του hedge fund Gramercy Advisors με έδρα τη Νέα Υόρκη, Ρόμπερτ Ροχ, που διαχειρίζεται κεφάλαια 2,7 δισ. δολαρίων και δεν έχει θέση στο ελληνικό χρέος. «Δεν είναι ξεκάθαρο για εμάς πως απ' αυτή τη διαδικασία μπορείς να βγάλεις χρήματα», προσθέτει.
Ο διαχειριστής της Marathon Asset Management Μπρους Ρίτσαρντς, είχε δηλώσει πριν από δύο εβδομάδες ότι μετά την ανταλλαγή ομολόγων, θα ελάμβανε νέα ομόλογα με επιτόκιο 5%.
Έκτοτε, όμως, έχουν αλλάξει πολλά πράγματα, καθώς οι ζημίες σε όρους καθαρής παρούσας αξίας θα είναι 70% και το μέσο επιτόκιο στο 3,6%.
Σύμφωνα με την JP Morgan, οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν στην κατοχή τους το μεγαλύτερο μέρος από τα 200 δισ. ευρώ ελληνικών ομολόγων που διακρατούν οι «μη-κυβερνητικοί» επενδυτές. Άλλα 60 δισ. ευρώ εκτιμά ότι είναι στην κατοχή hedge funds, συνταξιοδοτικών ταμείων και κρατικών επενδυτικών κεφαλαίων.
Το ΔΝΤ θέλει το ποσοστό συμμετοχής των ιδιωτών να διαμορφωθεί κοντά στο 88%, ώστε να μειωθεί το ελληνικό χρέος στο 120% του ΑΕΠ έως το 2020.
Τα hedge funds που διατηρούν θέσεις στο ελληνικό χρέος, σύμφωνα με το Bloomberg, είναι, μεταξύ άλλων, τα Och-Ziff Capital Management Group LLC, York Capital LP, Saba Capital Management LP, Greylock Capital Management και Vega Asset Management LLC.
Η Vega υπενθυμίζεται ότι αποχώρησε από τις διαπραγματεύσεις για το PSI τον περασμένο Δεκέμβριο, καθώς αρνήθηκε να αποδεχθεί ζημίες άνω του 50% (σε όρους καθαρής παρούσας αξίας).
Och-Ziff και York Capital διαχειρίζονται συνολικά κεφάλαια ύψους 42 δισ. δολαρίων, ισχυρίζονται ότι δεν έχουν σημαντικές θέσεις στο ελληνικό χρέος και δεν είχαν καμία ανάμειξη στις διαπραγματεύσεις για την αναδιάρθρωση.
Εφόσον επιβληθούν ρήτρες συλλογικής δράσης στα ελληνικά ομόλογα, τότε εκτιμάται ότι τα hedge funds δεν θα καταφέρουν να «χτίσουν» ένα σημαντικό ποσοστό (από 25% και πάνω) ώστε να μπλοκάρουν το PSI.
Επίσης, δύσκολα θα έχουν ελπίδες να κερδίσουν μία δίκη κατά της Ελλάδας σε ό,τι αφορά ειδικότερα τις ρήτρες, δηλώνει ανώνυμα στέλεχος hedge fund που έχει διερευνήσει το ενδεχόμενο των αγωγών, καθώς αυτές οι υποθέσεις πιθανώς θα εκδικαστούν στην Ελλάδα.
Ο μόνος τρόπος για να βγάλουν χρήματα ή να αποφύγουν τις ζημίες, είναι η πιθανή ενεργοποίηση των CDS. Σε αυτή την περίπτωση το πλήγμα για τις τράπεζες θα είναι διπλό, καθώς έχουν μεγάλες θέσεις σε κρατικά ομόλογα και ταυτόχρονα έχουν πωλήσει προστασία μέσω των CDS. Αξίζει τέλος, να σημειωθεί ότι τα hedge funds φαίνεται να έχουν κτίσει ισχυρή θέση στο ομολόγο των 14,5 δισ. ευρώ που λήγει στις 20 Μαρτίου, με την ελπίδα ότι οι διαπραγματεύσεις για το PSI δεν θα έχουν ολοκληρωθεί έως τότε και θα αποπληρωθούν στο 100%. Στα τέλη Δεκεμβρίου, η τιμή του συγκεκριμένου ομολόγου είχε εκτιναχθεί στις 49 μονάδες, ωστόσο τώρα διαπραγματεύεται κοντά στις 39 μονάδες, εξέλιξη που δείχνει ότι ορισμένοι έχουν ήδη ρευστοποιήσει τη θέση τους.
 
sofokleous10.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου