Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2012

Συμβιβασμός μετά από 12 ώρες... φαγούρα

Στιγμιότυπο από την αίθουσα συνεδρίασης του Eurogroup. Διακρίνονται ο υπ. Οικονομικών Γ. Στουρνάρας και ο επικεφαλής του Σώματος Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, Π. Τσακλόγλου    Υστερα από μαραθώνια συνεδρίαση, που παρατάθηκε μέχρι τις μεταμεσονύχτιες ώρες, το Eurogroup κατέληξε σε συμφωνία για μείωση του ελληνικού χρέους στο .....
124% του ΑΕΠ μέχρι το 2020. Μετατρεπόμενο σε απόλυτους αριθμούς το ποσοστό αυτό αντιστοιχεί σε ελάφρυνση του χρέους κατά 40 δισ. ευρώ. Η κυοφορία της απόφασης ήταν επώδυνη. Για το αίσιο τέλος της χρειάστηκαν οι αμοιβαίες υποχωρήσεις του ΔΝΤ και της Γερμανίας. Η συμφωνία προβλέπει αποκλιμάκωση των επιτοκίων στα διμερή δάνεια από το 1,5% στο 0,9%, με προοπτική να πέσουν στο 0,5% όταν εμφανιστεί πρωτογενές πλεόνασμα. Ορίζεται, επίσης, επιστροφή κερδών από την ΕΚΤ στην Ελλάδα και πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων.

Στιγμιότυπο από την αίθουσα συνεδρίασης του Eurogroup. Διακρίνονται ο υπ. Οικονομικών Γ. Στουρνάρας και ο επικεφαλής του Σώματος Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, Π. Τσακλόγλου


Σε συνολική συμφωνία-ανάσα για την Ελλάδα κατέληξε μετά από δώδεκα ώρες συνεδρίασης το Eurogroup, η οποία διασφαλίζει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Ο συμβιβασμός ήρθε έπειτα από σκληρά παζάρια ΔΝΤ - Γερμανίας.
Με βάση τη συμφωνία προβλέπεται ότι έως τις 13 Δεκεμβρίου θα αποφασιστεί η εκταμίευση της δόσης ύψους 34,4 δισ. ευρώ, ενώ άλλα 9,3 δισ. ευρώ θα δοθούν σε τρεις υπο-δόσεις μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2013.
Οπως προκύπτει από τη συμφωνία, τα μέτρα που θα ληφθούν από τους εταίρους θα οδηγήσουν σε μείωση του δημόσιου χρέους κατά 20 ποσοστιαίες μονάδες ή 40 δισ. ευρώ, που αποτελούσε και την προϋπόθεση που είχε θέσει το ΔΝΤ προκειμένου να συνεχίσει να στηρίζει την Ελλάδα, έτσι ώστε το χρέος να διαμορφωθεί τελικά στο 124% του ΑΕΠ το 2020.
Πρωταγωνιστές: Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, Κριστίν Λαγκάρντ, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, Μάριο Ντράγκι και Πιερ Μοσκοβισί πρωταγωνίστησαν στο 12ωρο θρίλερ του χθεσινού Eurogroup. Ο πρόεδρος του Eurogroup είχε καταστή
Πρωταγωνιστές: Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, Κριστίν Λαγκάρντ, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, Μάριο Ντράγκι και Πιερ Μοσκοβισί πρωταγωνίστησαν στο 12ωρο θρίλερ του χθεσινού Eurogroup. Ο πρόεδρος του Eurogroup είχε καταστήσει σαφές από νωρίς στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης: Δεν θα φύγουμε από εδώ αν δεν υπάρξει συμφωνία
Η μείωση αυτή θα προέλθει από μια δέσμη συνδυασμένων λύσεων.
Ειδικότερα μειώνεται κατά 100 μονάδες βάσης, από τις 150 στις 50 μονάδες, το επιτόκιο που ισχύει για τα διμερή δάνεια που δόθηκαν στην Ελλάδα στο πλαίσιο του πρώτου προγράμματος. Οι μνημονικές χώρες, δηλαδή η Πορτογαλία και η Ιρλανδία, δεν θα συμμετάσχουν σε αυτήν τη μείωση, ενώ μειώνεται κατά 10 μονάδες βάσης το κόστος της προμήθειας που καταβάλλεται από την Ελλάδα για τα δάνεια του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Επίσης, όπως ανακοίνωσε ο Ζ.-Κλ. Γιούνκερ, επεκτείνεται η αποπληρωμή των διμερών δανείων που θα λάβει η Ελλάδα από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για 15 χρόνια, ενώ αναβάλλεται η καταβολή τόκων για την Ελλάδα για τα δάνεια αυτά κατά 10 χρόνια. Οι εταίροι θα προχωρήσουν στην επαναγορά ελληνικών ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και η αγορά ομολόγων θα γίνει με ανώτατη τιμή όχι μεγαλύτερη από την αξία που είχαν στην αγορά στις 23 Νοεμβρίου, τόνισε ο επικεφαλής της Ευρωζώνης.
"Η σημερινή απόφαση του Eurogroup και του ΔΝΤ είναι σημαντική διότι κρατά την Ελλάδα στο ευρώ, της δίνει σημαντική ευκαιρία να βγει από τον φαύλο κύκλο της ύφεσης και της υπερχρέωσης και συμβάλλει στη μείωση του χρέους της", δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, μετά τη λήξη των εργασιών του Eurogroup στις Βρυξέλλες.
Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας υπογράμμισε ότι η απόφαση απελευθερώνει πόρους μέσω της μείωσης των επιτοκίων των δανείων που έχει συνάψει η Ελλάδα με τις χώρες της Ευρωζώνης και με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. "H Ελλάδα είναι πλέον χώρα που δανείζεται με πολύ χαμηλά επιτόκια σε σχέση με άλλες χώρες στην Ευρωζώνη", δήλωσε ο Γ. Στουρνάρας.
Συνεχίζοντας ο υπουργός ανέφερε ότι είναι ώρα η Ελλάδα να σκεφτεί πώς θα αξιοποιήσει αυτή τη μεγάλη ευκαιρία δημιουργικά, ώστε να προχωρήσει μπροστά, προσθέτοντας ότι πρέπει να εφαρμοστούν οι αποφάσεις και οι διαρθρωτικές αλλαγές που ψήφισε η ελληνική Βουλή, οι οποίες βελτιώνουν την ανταγωνιστικότητα και προωθούν τη δημοσιονομική σταθερότητα.
Ο Γ. Στουρνάρας τόνισε ότι πρέπει να προχωρήσει το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και παράλληλα να χτιστεί ένα αποτελεσματικό κοινωνικό κράτος, με έμφαση στις ίσες ευκαιρίες για όλους.
Σε ό,τι αφορά το θέμα της επαναγοράς ελληνικών ομολόγων με δάνεια από τον ΕΤΧΣ, η οποία θα δρομολογηθεί έως τις 12 Δεκεμβρίου, ο υπουργός Οικονομικών υπήρξε ιδιαίτερα φειδωλός σε ό,τι αφορά το ύψος του δανείου και το επιτόκιο που θα ισχύσει. Καταλήγοντας, ο Γ. Στουρνάρας ευχαρίστησε τον Αντώνη Σαμαρά για τη βοήθειά του στην προσπάθεια, λέγοντας ότι χωρίς την αποφασιστική συμβολή του δεν θα είχαν προωθηθεί οι 72 προαπαιτούμενες, για την εκταμίευση της δόσης, ενέργειες.
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, δήλωσε ότι "χαιρετίζει τη συμφωνία, η οποία και θα μειώσει την αβεβαιότητα, αυξάνοντας την εμπιστοσύνη για την Ελλάδα και την Ευρώπη".
Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ εξήρε τις προσπάθειες που έχει καταβάλει η Ελλάδα και υπενθύμισε τους μηχανισμούς ελέγχου και τους αυτόματους σταθεροποιητές που καλύπτουν τις τυχόν αποκλίσεις στον προϋπολογισμό.
Η κ. Λαγκάρντ τόνισε ότι η Ελλάδα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της, αλλά ανέφερε ότι θα εισηγηθεί την εκταμίευση των χρημάτων που αναλογούν στο Ταμείο από την επόμενη δόση, μόνο αφού ολοκληρωθεί επιτυχώς το πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομάδας Εργασίας της Ευρωζώνης Τόμας Βίζερ, το πρόγραμμα επαναγοράς θα ξεκινήσει άμεσα και θα καλυφθεί από υπάρχοντα χρήματα του προγράμματος, όχι νέα.
Παρέμβασεις από Γιούνκερ
Στη μαραθώνια συνεδρίαση οι διακοπές ήταν αλλεπάλληλες προκειμένου να διεξαχθούν τριμερείς επαφές Γιούνκερ - Λαγκάρντ - Σόιμπλε, σε μια προσπάθεια εξεύρεσης της πολυπόθητης χρυσής τομής. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εμφανίστηκε έντονα δυσαρεστημένος όταν έγινε γνωστό ότι γίνονται διαρροές από διάφορες εθνικές αντιπροσωπείες σχετικά με την πορεία των συζητήσεων. Ο κ. Γιούνκερ, καλώντας τους δύο βασικούς πρωταγωνιστές σε διαβουλεύσεις, επιχείρησε επανειλημμένως να δώσει ώθηση στις διαπραγματεύσεις, ώστε να υπάρξει κατ' αρχήν συμφωνία στη διάρκεια της νύχτας. Στις εθνικές αντιπροσωπείες τα κομπιουτεράκια «είχαν πάρει φωτιά», με συνεχείς υπολογισμούς από τις επιπτώσεις για κάθε χώρα των συνδυασμένων λύσεων που εξετάζονταν για το ελληνικό χρέος.

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22770&subid=2&pubid=63744128

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου