Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2012

Οι αποφάσεις της Κυβερνητικής σύσκεψης για τις καταστροφές στο κέντρο της Αθήνας

Υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού Λ. Παπαδήμου και με τη συμμετοχή του Αντιπροέδρου Θ. Πάγκαλου, των υπουργών Εσωτερικών Τ. Γιαννίτση, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γ. Παπακωνσταντίνου, Παιδείας, διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων Α. Διαμαντοπούλου, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Μ. Βορίδη, Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Μ. Παπαϊωάννου, Προστασίας του Πολίτη Χ. Παπουτσή, Πολιτισμού και Τουρισμού Π. Γερουλάνου, Επικρατείας Γ. Σταυρόπουλου, Επικρατείας & Κυβερνητικού Εκπροσώπου Π. Καψή, των αναπλ. υπουργών Οικονομικών Φ. Σαχινίδη και Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Σ. Ξυνίδη, του ......Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Σγουρού και της Αναπληρώτριας Δημάρχου Αθηναίων & Αντιδημάρχου Τεχνικών Υπηρεσιών Ν. Σπυροπούλου πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου, σύσκεψη για την αποτίμηση των καταστροφών και τη λήψη μέτρων για την αποκατάσταση των κτιρίων και την οικονομική στήριξη των επιχειρήσεων που επλήγησαν από τα πρόσφατα επεισόδια στην Αθήνα.

Αποφασίστηκαν τα ακόλουθα:

- Σύσταση, εντός της εβδομάδας, συντονιστικού οργάνου σε επίπεδο γενικών γραμματέων των υπουργείων Οικονομικών, Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, καθώς και εκπροσώπων του Δήμου Αθηναίων και του ΕΒΕΑ. Το συντονιστικό όργανο θα έχει την ευθύνη για την παρακολούθηση του όλου έργου αποκατάστασης των ζημιών και οικονομικής στήριξης των πληγέντων, καθώς και το συντονισμό όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών. Την άμεση εποπτεία για τη σύσταση και λειτουργία του συντονιστικού οργάνου θα έχει ο Αντιπρόεδρος Θ. Πάγκαλος.

- Άμεση συγκρότηση και αποστολή συνεργείων από υπαλλήλους των υπουργείων Οικονομικών και Περιβάλλοντος και του Δήμου Αθηναίων για την ταχεία διαπίστωση της κατάστασης των κτιρίων και της έκτασης των ζημιών, καθώς και την αποτίμηση των αναγκών. Με βάση τις εκτιμήσεις των συνεργείων προβλέπεται άμεση οικονομική αποζημίωση με βάση το υπάρχον νομικό πλαίσιο. Ήδη η Περιφέρεια Αττικής ανακοίνωσε τη διάθεση ποσού 10 εκ. ευρώ για την αποκατάσταση των ζημιών.

- Αντιμετώπιση του προβλήματος της γραφειοκρατίας για την έκδοση οικοδομικών αδειών και αδειών επισκευής με τη δημιουργία, στην Πολεοδομία του Δήμου Αθηναίων, ειδικών κλιμακίων των υπουργείων Περιβάλλοντος και Πολιτισμού για την ταχεία αδειοδότηση επισκευής κατεστραμμένων κτιρίων με τη διαδικασία μίας στάσης (one stop shop).

- Απαλλαγή από την καταβολή δημοτικών τελών, για ένα έτος, των ιδιοκτητών που προβαίνουν στις αντίστοιχες εργασίες επισκευής.

- Μείωση κατά 50% των ισχυόντων τελών κατάληψης πεζοδρομίων για σκαλωσιές, οικοδομικά υλικά, κτλ., κατά την εκτέλεση των εργασιών επισκευής στα συγκεκριμένα κτίρια.

- Αναζήτηση πρόσθετων πόρων χρηματοδότησης μέσα από το ΕΣΠΑ και συναφή κοινοτικά προγράμματα.

- Μέριμνα για όσους εργαζόμενους χάσουν τη δουλειά τους, με άμεση ένταξή τους σε προγράμματα στήριξης του Υπουργείου Εργασίας και με αξιοποίηση πόρων του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου.

- Εξέταση χορήγησης περαιτέρω κινήτρων και φορολογικών απαλλαγών στις πληγείσες επιχειρήσεις.

- Άμεσες εργασίες για την αποκατάσταση διατηρητέων κτιρίων, όπως το κτίριο του Τσίλερ επί της Σταδίου που στεγάζει τον κινηματογράφο «Αττικόν», με κονδύλια του Υπ. Πολιτισμού.

- Άμεση ανάπλαση και επισκευή κοινόχρηστων χώρων με αναζήτηση χρηματοδότησης και από το Πράσινο Ταμείο (ΥΠΕΚΑ).

Κατά τη σύσκεψη τονίστηκε ομόθυμα ότι οι πράξεις οργανωμένης βίας στρέφονται ευθέως κατά της Δημοκρατίας και πλήττουν συνολικά την ελληνική κοινωνία. Οι πολιτικές δυνάμεις στο σύνολό τους οφείλουν να καταδικάσουν τέτοια φαινόμενα. Στην κρίσιμη περίοδο που περνάει ο τόπος είναι ιδιαίτερα σημαντικό να επικρατήσει νηφαλιότητα και καταλαγή, ώστε να διεξάγεται ελεύθερα και απρόσκοπτα ο δημοκρατικός διάλογος.

Στο πλαίσιο αυτό αποφασίστηκε η σύγκλιση νέας σύσκεψης στο αμέσως προσεχές διάστημα για να εξεταστούν συνολικά τρόποι αντιμετώπισης φαινομένων αντικοινωνικής και καταστροφικής βίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου