Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2012

Οι Ιταλοί δήμαρχοι και οι Έλληνες «εξαφανισμένοι»...

Γράφει ο Σωτήρης Ξενάκης
Ο αλήστου μνήμης πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Χρήστος Σαρτζετάκης στην διάρκεια της θητείας του, την περίοδο 1985-90, είχε πει πολλά αξέχαστα. Ανάμεσα τους και το περίφημο «είμαστε έθνος ανάδελφον» το οποίο θυμάμαι πόσες συζητήσεις είχε προκαλέσει.
Εντυπωσιάστηκα, όταν το επικαλέστηκαν οι δήμαρχοι δυο μικρών Ιταλικών κωμοπόλεων που ανακοίνωσαν ότι προσφέρουν τους μισθούς τους στη χώρα μας σε ένδειξη συμπαράστασης και αλληλεγγύης για όσα περνάει ο λαός μας. Η επιστολή που έστειλε ο ένας από αυτούς μάλιστα στον κ. Μπαρόζο, τον κ. Μόντι και τον κ. Παπαδήμο είναι συγκλονιστική.
Ο Μάρκο Γκάλντι, δήμαρχος της κωμόπολης Κάβα Ντέι Τιρένι, έξω από την πόλη Σαλέρνο γράφει ανάμεσα στα άλλα: «Στην Ευρώπη, υπάρχει ένας λαός που λέει ότι δεν έχει αδέλφια. Και σε αυτή την..... ιστορική στιγμή, έχει δίκιο. Κανένας στον κόσμο δεν φέρεται με αδελφοσύνη προς τον ελληνικό λαό. Έστω και αν η Ελλάδα μάς έδωσε τη φιλοσοφία και την επιστήμη, την ποίηση και τη λογοτεχνία, το θέατρο και τη μουσική. Η Ελλάδα μάς έδωσε τον πολιτισμό και η Ιταλία και η Ευρώπη δεν είναι αδέλφια της, αλλά παιδιά της. Η Ευρώπη, σήμερα κρίνεται. Αν εγκαταλείψει την Ελλάδα, θα απορρίψει οριστικά μια συγκεκριμένη ιδέα της Ευρώπης, εκείνη την ιδέα της Ευρώπης, που θέλουμε και αγαπάμε».
Ο δήμαρχος αυτής της μικρής πόλης έδωσε τα 1100 ευρώ του μισθού του για να μας αποδείξει ότι δεν είμαστε έθνος ανάδελφο. Την ίδια ώρα, με ορισμένες λαμπρές εξαιρέσεις, οι γηγενείς έχοντες και κατέχοντες, είναι απόντες από κάθε προσπάθεια να στηριχθεί η χώρα τούτη τη δύσκολη στιγμή. Μεγαλοεπιχειρηματίες με περιουσίες εκατοντάδων εκατομμυρίων από τους ουκ ολίγους που διαθέτει αυτή η χώρα, είναι κυριολεκτικά άφαντοι.
Θυμάμαι χαρακτηριστικά πριν από λίγους μήνες τον πρόεδρο της Βουλής Φίλιππο Πετσάλνικο να ανακοινώνει ότι το περίφημο Ταμείο Στήριξης της Ελλάδας που σύστησε η Βουλή συγκέντρωσε σε ενάμιση χρόνο μόλις 6 εκατομμύρια ευρώ από τα οποία τα 2 ήταν εισφορές βουλευτών( για να μην τους αδικούμε μονίμως).
Οι σημερινοί διάδοχοι του Συγγρού, του Ζάππα, του Ριζάρη του Ωνάση και των άλλων μεγάλων ευεργετών της χώρας και του λαού μας, είναι, δυστυχώς, λιγοστοί. Σε όλους τους υπόλοιπους, αυτοί οι δυο Ιταλοί δήμαρχοι, έβαλαν τα γυαλιά...


.iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου