Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2012

Η ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα... αγνοείται - 71η σε σύνολο 179 χωρών








Η ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα... αγνοείται - 71η σε σύνολο 179 χωρών
Mία διόλου τιμητική θέση επεφύλασσε για την Ελλάδα η δημοσιοποίηση του Δείκτη Ελευθερίας του Τύπου (Ρress Freedom Index) 2011-2012 από τους Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα (Reporters Without Borders), αφού η χώρα μας κατετάγη στην 71η θέση σε σύνολο 179 χωρών σε παγκόσμιο επίπεδο.  
Το 2010 η Ελλάδα ήταν στην 70η και το 2009 στην 35η θέση! Είναι... ενδεικτικό -και ανησυχητικό παράλληλα- ότι ο τύπος στη χώρα μας θεωρείται πιο περιορισμένος σε σύγκριση με χώρες όπως το Μπουτάν, η Μπουρκίνα Φάσο, η Μοζαμβίκη, η Σιέρα Λεόνε, η Βοσνία, η Μολδαβία.   

Η 40η θέση της Ουγγαρίας, του αυταρχικού Βίκτορ Όρμπαν είναι αρκετά υψηλή δεδομένης της ισχυρής φίμωσης που επιχειρείται ενάντια στα ΜΜΕ.   

Η ελευθερία του τύπου ήταν μεγαλύτερη στη Φινλανδία, στη Νορβηγία, στην Εσθονία, στην Ολλανδία και στην Αυστρία, που βρίσκονται στις πέντε πρώτες θέσεις, ενώ το έργο των δημοσιογράφων είναι ιδιαίτερα δύσκολο σε Κίνα (174η θέση), Ιράν (175η), Συρία (176η), Τουρκμενιστάν (177η), Βόρεια Κορέα (178η) και Ερυθραία (179η) που βρίσκονται και στις τελευταίες θέσεις της λίστας.  

αποτελέσματα της ετήσιας αναφοράς βγαίνουν από το ερωτηματολόγιο που αποστέλλεται σε «συγγενικές» οργανώσεις των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα και στους 130 ανταποκριτές τους σε όλο τον κόσμο, όπως και σε δημοσιογράφους, ερευνητές και ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Οι ερωτήσεις αφορούν ζητήματα επιθέσεων σε δημοσιογράφους και ΜΜΕ, καθώς και έμμεσες πιέσεις κατά του τύπου.   

Η φετινή δημοσιοποίηση της σχετικής κατάταξης είναι η 10η κατά σειρά.    


Διαβάστε εδώ αναλυτικά τη λίστα κατάταξης των χωρών και τα συμπεράσματα της έρευνας.

Bαγγέλης Βιτζηλαίος
NP

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου