Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2012

Εκστρατεία: Κανείς άστεγος στο δρόμο



Τους συναντάμε καθημερινά. Τους λυπόμαστε. Τους επικαλούμαστε για να καταδείξουμε στον εαυτό μας ότι υπάρχουν και χειρότερα. Τους επιστρατεύουμε στο δημόσιο λόγο μόνο όταν αντιμετωπίζουμε ακραία καιρικά φαινόμενα. Με άλλα λόγια, δεν κάνουμε τίποτα. Άραγε, δεν υπάρχει αρκετός πλούτος ώστε να διασφαλίζεται για όλους το στοιχειώδες της στέγης και της τροφής; Άραγε, εδώ εξαντλείται τόσα χρόνια το περιβόητο κοινωνικό κράτος της Ελλάδας και της Ευρώπης; Άραγε, μόνο όταν κάνει κρύο και......
χιονίζει είναι δυνατή η φιλοξενία σε δημόσιες και άλλες εγκαταστάσεις; Το tvxs.gr προσφέρει βήμα σε πολίτες, ΜΚΟ και εμπλεκόμενους φορείς που επιθυμούν να καταθέσουν εμπειρίες από τις γειτονιές και να προτείνουν τρόπους έμπρακτης αρωγής στους άστεγους της χώρας. Οι όποιες μαρτυρίες και προτάσεις θα αναδειχθούν και επιπλέον θα τεθούν στις αρμόδιες αρχές. Κανείς άστεγος στο δρόμο.
ΚΥΑΔΑ: Άστεγοι και πεινασμένοι οι νέοι «άθλιοι» της Αθήνας
Εκρηκτικές διαστάσεις τείνει να λάβει ο ολοένα αυξανόμενος αριθμός των άστεγων και γενικότερα πεινασμένων ανθρώπων στην Αθήνα. Ενορχηστρωτής της επιχείρησης στήριξης των ασθενών πληθυσμιακών ομάδων της πρωτεύουσας, ο πρόεδρος του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων Γιώργος Αποστολόπουλος κάνει λόγο στο tvxs.gr για πρωτόγνωρη υπερπροσπάθεια της δημοτικής αρχής αλλά και για κομματικά παιχνίδια που την επισκιάζουν. Ο ίδιος δηλώνει ενθουσιασμένος με τη θετική ανταπόκριση του κόσμου για την παροχή βοήθειας.
Εμείς και οι άστεγοι
Της Άντας Ψαρά
Λείπει λοιπόν η ντροπή πριν από κάθε τι άλλο όταν ξαφνικά ανακαλύψαμε όλοι τους άστεγους στην Ελλάδα. Τους φτωχούς, τους περιθωριακούς, τους αρρώστους, τους περιφερόμενους μετανάστες χωρίς χαρτιά, το κοινωνικό περιθώριο. Γίνανε πολλοί και ξαφνικά τους συναντήσαμε. Τα κανάλια συνάντησαν τις κουβέρτες και τις κούτες των «αξιοπρεπών» όπως τους χαρακτηρίζουν ανθρώπων που έχασαν τις δουλειές τους και το σπίτι τους και τώρα συνωστίζονται στις πλατείες μαζί με τους …άλλους. Φοβηθήκαμε όλοι ότι μπορεί γρήγορα να φτάσουμε κι εμείς εκεί ή μήπως με την εικόνα αυτών των ανθρώπων αισθανόμαστε την αδιαμφισβήτητη δική μας καλοτυχία;
«Περιττοί άνθρωποι» και κοινωνικές αντιστάσεις
Της Ελένης Πορτάλιου
Ο Ζίγκμουντ Μπάουμαν αναφέρεται «στο πέρασμα από τη «σταθερή» στη «ρευστή» φάση της νεωτερικότητας, δηλαδή σε συνθήκες όπου οι κοινωνικές μορφές …. αποσυντίθενται και διαλύονται πιο γρήγορα από το χρόνο που χρειάζεται για να διαμορφωθούν». Σ’ αυτούς τους «ρευστούς καιρούς» ο αριθμός των ανθρώπων, τους οποίους ο παγκόσμιος θρίαμβος του καπιταλισμού καθιστά «περιττούς», τείνει να ξεπεράσει την ικανότητα διαχείρισης του πλανήτη.
«Αν μια χελώνα δεν έχει το καβούκι της, θεωρείται άστεγη ή γυμνή;»
Του Χρόνη Διαμαντόπουλου
Στην Ελλάδα του 2012, με την οικονομική κρίση στο ζενίθ, με τις έντονες κοινωνικές αντιθέσεις και με το μεταναστευτικό πρόβλημα σε «άνθιση», αυξήθηκε δραματικά η συγκέντρωση των αστέγων κυρίως στα μεγάλα αστικά κέντρα,  καταδεικνύοντας μια διαχεόμενη παρακμή μέσα στη κοινωνία. Όλο και συχνότερα αντικρίζουμε συμπολίτες  μας, οι οποίοι διαβιούν στο δρόμο, σε ανεπαρκείς ή ακατάλληλες συνθήκες στέγασης, βιώνοντας την πιο ακραία μορφή φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού. Με καταρρακωμένη την αξιοπρέπειά τους, προκαλούν άλλοτε τον οίκτο κι άλλοτε το θυμό των περαστικών καθώς και ένα  μεγάλο ερωτηματικό. Γιατί; Αναμφίβολα, η ραγδαία αύξηση της ανεργίας που οφείλεται στην κρίση και στο αντιπαραγωγικό μοντέλο ανάπτυξης, διογκώνει αυτό το κοινωνικό πρόβλημα και η καθημερινή επιβίωση αποτελεί πλέον  ζητούμενο. Τώρα, η χώρα αδυνατεί να περιθάλψει τους ανήμπορους και να ενισχύσει τα οικονομικά αδύναμα στρώματα , καθώς η ανεπαρκής  κοινωνική, στεγαστική και προνοιακή  πολιτική, τους ανάγκασε να κοιμούνται στους δρόμους με το ενδεχόμενο να μη ξυπνήσουν αύριο.
Σχετικές εκπομπές
  1. Ναρκωτικά: Το στίγμα
  2. Ο καλύτερος δημόσιος λειτουργός του κόσμου για την ελληνική γραφειοκρατία
  3. Βρωμοέλληνες
  4. Τα χρόνια του μολυβιού
  5. Ναρκωτικά: Η Οδύσσεια και η Ιθάκη
  6. Welcome to Europe

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου