Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2012

Die Zeit: «Είμαστε όλοι υπεύθυνοι για την δυστυχία της Ελλάδας»

Εκτενή συνέντευξη του Pier Carlo Padoan, επικεφαλής οικονομολόγου του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) δημοσιεύει η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Zeit.
Ο οικονομολόγος εκφράζει την άποψή του για πιθανή έξοδο της χώρας μας από το ευρώ, τονίζοντας πως κάτι τέτοιο θα ήταν «θανατηφόρο» ενώ σχολιάζει πως η Ευρώπη είναι εν μέρει υπεύθυνη για την μιζέρια στην Ελλάδα.
Ο δημοσιογράφος αναφέρει πως στη Γερμανία μειώνεται ο ενθουσιασμός να βοηθήσουν την υπόλοιπη Ευρώπη να σταθεί στα πόδια της, μα ο Padoan σπεύδει να απαντήσει πως .....δεν θα το διατύπωνε έτσι, ότι δηλαδή «η Γερμανία πληρώνει για την Ελλάδα».
«Τόσο ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας όσο και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα κάνουν πιο σταθερή τη ζώνη του ευρώ και θα συνεχίσουν ακόμη και μετά τη κρίση. Έτσι, λοιπόν, η Γερμανία επενδύει προς όφελός της σε ένα ευρωπαϊκό όργανο. Συνεπώς είναι πολύ απλουστευμένο να λέμε απλά ότι η Γερμανία πληρώνει για την Ελλάδα», διευκρινίζει.
Θα μπορούσε να προληφθεί η εξάπλωση της κρίσης με υψηλότερες εγγυήσεις δανείων; ρωτά ο δημοσιογράφος. «Ναι, κάτι που άργησαν να καταλάβουν τα κράτη – μέλη, ακόμη και η Γερμανία» απαντά ο οικονομολόγος.
«Δε θα πρέπει επομένως να ρίξουμε όλη την ευθύνη στην Ελλάδα. Είμαστε όλοι υπεύθυνοι. Φυσικά βέβαια η ελληνική κυβέρνηση φέρει την ευθύνη για τις κακές αποφάσεις του παρελθόντος. Ήταν λάθος να μην υπάρχει διαφάνεια στα εθνικά στατιστικά στοιχεία», τονίζει ο Pier Carlo Padoan.

http://www.mediagate.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου