Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2012

Γενικό προσκλητήριο Σαμαρά σε Κεντροδεξιά και μεσαίο χώρο



Προσκλητήριο σε όλες εκείνες τις πολιτικές δυνάμεις που επιθυμούν αλλαγή πορείας της χώρας απηύθυνε ο Αντώνης Σαμαράς, κατά την εισαγωγική του ομιλία προ ολίγου προς τα μέλη της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΝΔ. Ο Πρόεδρος της ΝΔ έκανε λόγο για την ανάγκη η παράταξη να πάει σε εκλογές –τις οποίες τοποθέτησε χρονικά εντός του... επόμενου διμήνου- άρρηκτα ενωμένη και όχι «σκορποχώρι», θέτωντας παράλληλα και το περίγραμμα επισροφής των διαγραφέντων στις τάξεις του κόμματος.


Ο Πρόεδρος της ΝΔ προσδιόρισε τις διαφορές του προηγούμενου μνημονίου από το καινούργιο –το κούρεμα, τη μείωση του επιτοκίου δανεισμού και τη μετάθεση αποπληρωμής του χρέους- καθώς και τη μία ομοιότητά τους –τη διατήρηση της ίδιας συνταγής. Τόνισε δε ότι η διατήρηση της κοινωνικής συνοχής πρέπει να είναι η κεντρική προτεραιότητα της επόμενης κυβέρνησης εν όψει και της καρποφορίας μέσα στην επόμενη τριετία με πενταετία, μιας σειράς από πρωτοβουλιών όπως η προοπτική ευρωομολόγου, οι πολιτικές πιέσεις για βοήθεια στις ασθενέστερες χώρες και η προδιαγραφόμενη εκμετάλλευση του υποθαλάσσιου πλούτου.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον πάντως εμφανίζει το άνοιγμα που έκανε ο Αντώνης Σαμαράς προς τις δυνάμεις εκείνες»οι οποίες θέλουν να αλλάξει πορεία η Ελλάδα». Αυτή η αποστροφή αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο επανένταξης στην ΝΔ βουλευτών από τη Δημοκρατική Συμμαχία, ενώ βάζει πλέον στην ατζέντα του διαλόγου όλους όσοι βρίσκονται για διάφορους λόγους εκτός ενεργούς πολιτικής, ακόμη και το θέμα της επιστροφής της κ. Μπακογιάννη -όπως επανειλημμένως έχει αναφέρει τις τελευταίες ημέρες το Newpost.gr.

Στο ίδιο πλαίσιο, χωρίς όμως να το περιγράψει με σαφήνεια –κάτι που έχει τη σημασία του- ο κ. Σαμαράς υπογράμμισε ότι οι πόρτες της παράταξης παραμένουν ανοιχτές για τους 21 προσφάτως διαγραφέντες βουλευτές, εφ’ όσον αποδείξουν εμπράκτως της διάθεσή τους για συστράτευση με την παράταξη.

Η αποστροφή αυτή χωρά πολλές ερμηνείες καθώς ούτε από τους επιτελείς του Προέδρου της ΝΔ αποσαφηνίζονται οι όροι της επιστροφής των διαγραφέντων βουλευτών, πιθανώς γιατί αναζητείται ακόμη η φόρμουλα της επανένταξής τους. Αυτό διότι εξετάζεται ακόμη από την Συγγρού η στάση που θα τηρηθεί απέναντι σε βουλευτές οι οποίοι δε θα καταψηφίσουν μεν τους εφαρμοστικούς αλλά θα επιλέξουν μια ενδιάμεση λύση, όπως π.χ. η αποχή από τις ψηφοφορίες.

Τέλος, ο Α. Σαμαράς ήλθε ένα ακόμη βήμα κοντύτερα στον προσδιορισμό του χρόνου των εκλογών, τον οποίο τοποθέτησε εντός του επόμενου διμήνου. Και αυτή τη φορά ωστόσο τήρησε τις δέουσες επιφυλάξεις επισημαίνοντας ότι απαραίτητη προϋπόθεση παραμένει η ολοκλήρωση του PSI.

Πάνος Ρασσιάς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου