Κυριακή 18 Μαρτίου 2012

Ο Γιοάχιμ Γκάουκ νέος πρόεδρος της Γερμανίας


Με 991 ψήφους ο Γιόακιμ Γκάουκ είναι επισήμως από την Κυριακή ο νέος Ομοσπονδιακός πρόεδρος της Γερμανίας.
Ο 72χρονος Γιοάχιμ Γκάουκ, λουθηρανός πρώην πάστορας, κέρδισε την εκτίμηση των Γερμανών με την δράση του εναντίον του ...καθεστώτος της Ανατολικής Γερμανίας, ενώ του ανατέθηκε, επί μια δεκαετία, η ευθύνη για τα αρχεία της Στάζι, έργο που ανέλαβε μια μέρα πριν από την πτώση του Τείχους και την επανένωση της Γερμανίας.

Η παιδική του ηλικία σημαδεύθηκε από την σύλληψη και την εξαφάνιση του πατέρα του σε στρατόπεδο εργασίας στην Σιβηρία. Αργότερα, όταν το καθεστώς δεν του επέτρεψε να γίνει δημοσιογράφος, σπούδασε προτεσταντική θεολογία και βρήκε -σχετική- ελευθερία στην Εκκλησία.

Το άμεσο καθήκον του ως νέος πρόεδρος της Γερμανίας θα είναι να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη του κόσμου στο θεσμό, μετά την αναγκαστική παραίτηση από την προεδρία του Κρίστιαν Βουλφ το Φεβρουάριο λόγω αλλεπάλληλων κατηγοριών για διαφθορά.

Στην συνέντευξη Τύπου όπου είχε παρουσιαστεί η υποψηφιότητά του, ο Γκάουκ επέδειξε σεβασμό για τη μελλοντική του αποστολή: «Μπορώ μόνο να σας παρακαλέσω να συγχωρήσετε τα πρώτα λάθη και να μην περιμένετε να είμαι υπεράνθρωπος ή αλάθητος» είχε δηλώσει.

Η κυριότερη αντίπαλός του, 73χρονη ακτιβίστρια κατά των Ναζί και δημοσιογράφος Μπεάτε Κλάρσφελντ, απέσπασε 126 ψήφους.
opinion post

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου