Τετάρτη 26 Δεκεμβρίου 2012

Ελένη Καρουσάκη: Μια Κυρία στα μπουζούκια


  Συνέντευξη στον Λευτέρη Χ.Θεοδωρακόπουλο 
Λίγες ώρες απομένουν πριν από τα Χριστούγεννα στην Ελλάδα του 2012 που βιώνει τις μεγαλύτερες κρίσεις της. Ωστόσο το καλούπι του Έλληνα δεν λυγίζει εύκολα κάθε άλλο... Άλλωστε η ιστορία και τα πολιτιστικά της κληρονομήματα αποδεικνύουν πως ο Έλληνας στα δύσκολα όχι δεν το βάζει κάτω, αντιθέτως διασκεδάζει και αντιμάχεται των κακουχιών με χορό και με.....
τραγούδι.  Αυτή είναι και η ουσιαστική βάση του λαϊκού τραγουδιού.
Έψαχνα ανάμεσα σε πολλά άτομα το πρόσωπο του καλλιτέχνη που θα φιλοξενούσα στο Πινάκιο απόψε το βράδυ. Όταν ο νους μου πήγε στην Ελένη Καρουσάκη «κλείδωσε» με την μία η απόφαση μου. Οι λόγοι πολλοί. Καταρχάς η Ελένη είναι ένα ντόμπρο παιδί που με το χαμόγελο της σε αφοπλίζει. Όσο για τη φωνή της, ακόμη και οι «εχθροί» της υποκλίνονται σε αυτήν. Θυμάμαι ότι όσο ήμουν σε εφημερίδες «κίτρινες φυλλάδες» η Καρουσάκη ποτέ μα ποτέ δεν είχε πάρει τηλέφωνο και να ζητήσει το λόγο γιατί δεν την παίζουμε. Ποτέ δεν «έφτιαξε» ένα σκάνδαλο γύρω από το όνομα της για να κάνει ντόρο. Ό,τι έχει κάνει, το έχει καταφέρει με πολύ δουλειά και πείσμα και αυτό της το αναγνωρίζει το κοινό.
Όταν την πήρα τηλέφωνο με κάλεσε στο καμαρίνι της λίγο πριν εμφανιστεί στην πίστα του La Notte στο Μαρούσι.  Απλή και προσιτή με έκανε να νιώσω αμέσως άνετα. Συζητήσαμε, κάναμε την συνέντευξη και στην συνέχεια την είδα να τραγουδά. Δεν ξέρω πως τα κατάφερνε και έκανε ένα μαγαζί να χορεύει πάνω στα τραπέζια μόλις σε λίγα λεπτά. Αξίζει να διαβάσετε την συνέντευξη που ακολουθεί αλλά αξίζει να τη δείτε από κοντά στο La Notte όπου και εμφανίζεται με τον Πέτρο Ίμβριο.
Η συνέντευξη
Στην συνέντευξη που έδωσε στο Πινάκιο αποκαλύπτει το μυστικό που κάνει τον κόσμο να «απογειώνεται» όπου εμφανίζεται, ενώ δεν  διστάζει να  πει πως στα ξεκινήματα της είχε και αυτή πρόβλημα με μια μαρκίζα. Ωστόσο η ίδια πλέον δηλώνει έμπειρη στο χώρο και ταυτόχρονα τονίζει πως ο καθένας παίρνει ότι του αξίζει. Όταν η συζήτηση ανοίγει  υπογραμμίζει πως το λαϊκό τραγούδι είναι μέσο διεξόδου από την κρίση.
Τέλος,είπε πως καινούργιο της τραγούδι θα περιμένουμε μετά τις γιορτές στο διαδίκτυο καθώς όπως υποστηρίζει δεν υπάρχει πλέον λόγος για να προβεί κάποιος καλλιτέχνης σε δισκογραφικές κινήσεις.
Στο La Notte λίγο που είδαμε έχετε αψηφήσει τη μιζέρια...Ο κόσμος φαίνεται πως διασκεδάζει αφάνταστα...Πως το καταφέρνετε αυτό εν μέσω κρίσης;
«Πιστεύω πως και εγώ και ο Πέτρος ο Ίμβριος έχουμε την εμπειρία τόσα χρόνια που είμαστε στο χώρο στο να διασκεδάζουμε τον κόσμο. Παρόλο που ο κόσμος περνάει πολύ δύσκολα, παρόλο που δοκιμάζεται έντονα, ξέρει ότι θα έρθει εδώ θα παραμερίσει για λίγο τα προβλήματα του και θα διασκεδάσει με την ψυχή του»
Την ώρα που και η νύχτα έχει πέσει θύμα της κρίσης και κατά επέκταση οι καλλιτέχνες, αναρωτιέμαι αν υφίσταται ακόμη ο «πόλεμος της μαρκίζας»;
«Δεν νομίζω ότι υπάρχει πλέον αυτό. Άλλωστε έχουμε να αντιμετωπίσουμε τόσα πολλά προβλήματα στη ζωή μας και την καθημερινότητα μας που κάτι τόσο μικρό δεν χωράει. Είναι το τελευταίο πράγμα που απασχολεί έναν καλλιτέχνη είναι πια η μαρκίζα. Θεωρώ πως ο καθένας πια ξέρει την θέση του. Μάλιστα έχει αρχίσει και γίνεται ένα ξεκαθάρισμα που ήταν αναγκαίο και η εκτίμηση μου είναι πως τους επόμενους μήνες θα γίνει ακόμη μεγαλύτερο»
Η Ελένη Καρουσάκη είχε ποτέ το θέμα με την...μαρκίζα;
«Στην αρχή που ήμουν πάνω στην τρέλα μου είχα αντιμετωπίσει ένα τέτοιο θέμα μια φορά μόνο. Αλλά πλέον, όπως είπα και πριν, ο καθένας ξέρει τι αξίζει και πόσο αξίζει στο χώρο».
Είσαι από τις λίγες λαϊκές γνήσιες φωνές και ξέρεις το λαϊκό τραγούδι όσο λίγοι...Θεωρείς πως κι αυτό περνάει κρίση στις ημέρες μας;
«Δεν πιστεύω πως το λαϊκό περνάει την κρίση του αποδίδουν. Και πολύ καλές φωνές υπάρχουν και πολύ καλά κομμάτια γράφονται, αλλά το θέμα είναι ότι αυτό το σύνολο που συνθέτει το καλό λαϊκό τραγούδι δεν προβάλλεται. Δεν υπάρχουν τα Μέσα που θα «αγκαλιάσουν» προσπάθειες και θα τις διαδώσουν ώστε αυτές να γίνουν γνωστές και στην συνέχεια αρεστές. Μάλιστα πιστεύω πως η κρίση θέλει το λαϊκό τραγούδι, γιατί ο κόσμος μπορεί να πιαστεί απ’ αυτό και να πάρει δύναμη ή και γιατί όχι να εμπνευστεί από αυτό».
Παλιότερα, όταν η χώρα πέρναγε παρόμοιες συγκυρίες το λαϊκό τραγούδι γνώριζε άνθηση, αυτό μπορεί να συμβεί και τώρα;
«Αυτό θα συμβεί και θα το δείτε. Με ή χωρίς τα Μέσα το γνήσιο λαϊκό τραγούδι θα βγει στην επιφάνεια. Ο λαός μας είναι αυτός που θα το κρατήσει όρθιο και ζωντανό γιατί πολύ απλά αναζητά καταφύγιο μέσα από αυτό».
Τι περιμένουμε από την Ελένη Καρουσάκη το προσεχές διάστημα;
«Θα βγάλω ένα τραγούδι στο διαδίκτυο. Δεν νομίζω πως υπάρχει λόγος για δισκογραφία από κανέναν μας και για κανέναν λόγο. Ετοιμάζω ένα τραγούδι ιντερνετικό το οποίο θα κάνει την παρουσία του μετά τις γιορτές»>

Δείτε τα βίντεο με την Ελένη Καρουσάκη

Πινάκιο (pinakio.blogspot.gr) Ελένη Καρουσάκη... από Pinakio
Πινάκιο (pinakio.blogspot.g) Ελένη Καρουσάκη la... από Pinakio
Πινάκιο (pinakio.blogspot.gr) Ελένη Καρουσάκη La... από Pinakio
Πινάκιο (pinakio.blogspot.gr) Ελένη Καρουσάκη La... από Pinakio

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου