Παρασκευή 27 Απριλίου 2012

Κοινά ναυτικά γυμνάσια Ρωσίας-Κίνας


Καπετάνιος Σεργκέι Ζούγκα του Ειρηνικού πολεμικού στόλου της Ρωσίας (αριστερά) χαιρετίζει τον Νάυαρχο, Αναπληρωτή Προϊστάμενο του Μπαϊχάι στόλου της Κίνας (δεξία) στη ναυτική βάση Qingdao. Πηγή: Xinghua

Η στρατιωτική άσκηση δείχνει ότι ......οι προσπάθειες να δηλητηριαστούν οι σχέσεις Μόσχας-Πεκίνου πέφτουν στο κενό.


Ναυτικά γυμνάσια με την ονομασία «Ναυτική συνεργασία 2012», διεξήχθησαν από τις 22 έως τις 27 Απριλίου στη θάλασσα της Νότιας Κίνας, με τη συμμετοχή του Πολεμικού Ναυτικού Ρωσίας και Κίνας. Ήταν η δεύτερη στην ιστορία κοινή ναυτική άσκηση. Το επιχειρησιακό σενάριο προέβλεπε σχέδια για την καταπολέμηση της πειρατείας, της τρομοκρατίας και των δολιοφθορών, καθώς και αποστολές έρευνας και διάσωσης. Σε κάθε περίπτωση πάντως, η άσκηση δεν στρεφόταν κατά οποιασδήποτε τρίτης χώρας. Ωστόσο, είναι προφανές, ότι η σημασία της σε περιφερειακό και σε διεθνές επίπεδο είναι μεγάλη. Να σημειωθεί ότι φέτος τον Ιανουάριο η Ρωσία πραγματοποίησε άσκηση στην Ανατολική Μεσόγειο μαζί με το Πολεμικό Ναυτικό της Ελλάδας.



Με δεδομένη την περίπλοκη διεθνή κατάσταση στον Ειρηνικό Ωκεανό, η συνεργασία των ναυτικών δυνάμεων Μόσχας και Πεκίνου είναι εξαιρετικά σημαντική, όχι μόνο για την περαιτέρω ανάπτυξη της διμερούς στρατηγικής συνεργασίας, αλλά και στο ευρύτερο πλαίσιο των διεθνών σχέσεων. Κίνα και Ρωσία καταλαμβάνουν τη δεύτερη και τρίτη θέση στην παγκόσμια κατάταξη των δαπανών για εξοπλισμούς (106,4 δις. δολ. και 71,9 δις. δολ. Αντίστοιχα). Ωστόσο, υπολείπονται σημαντικά από τις ΗΠΑ που κατέχουν την πρώτη θέση παγκοσμίως (662 δις. δολ.). Υπό αυτό το πρίσμα, τα στρατιωτικά γυμνάσια αποτελούν φυσικά, ένα ακόμη σημαντικό γεγονός που δείχνει ότι οι δύο χώρες επιδιώκουν τη διεύρυνση της συνεργασίας και την εδραίωση αμοιβαίας εμπιστοσύνης.



Σύμφωνα με τον Ρώσο διδάκτορα Ιστορικών Επιστημών και ειδικό επί κινεζικών θεμάτων, Γιάκοβ Μπέργκερ, στις σημερινές συνθήκες η Ρωσία πρέπει να ασκεί μια ισορροπημένη πολιτική, τόσο ως προς την Κίνα, όσο και προς τις ΗΠΑ. Η συγκεκριμένη άσκηση, εκτός των άλλων, «αποδεικνύει ότι οι προσπάθειες να δηλητηριαστούν οι σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Κίνας, είναι ανώφελες».



Στα γυμνάσια που βρίσκονται σε εξέλιξη, η Κίνα συμμετέχει με περισσότερους από 4000 στρατιώτες και 16 πλοία, 13 αεροσκάφη και 5 ελικόπτερα. Από ρωσικής πλευράς μετέχουν 4 πολεμικά πλοία του στόλου του Ειρηνικού και 2 σκάφη υποστήριξης. «Είναι σίγουρο ότι η επιτυχία της άσκησης θα ανοίξει το δρόμο για νέες ευρείας κλίμακας πρωτοβουλίες στρατηγικής σημασίας. Γεγονός που θα αναβαθμίσει περισσότερο τη συνεργασία, θα εμπεδώσει την αίσθηση ασφάλειας των λαών μας, και θα συμβάλει στην περαιτέρω απρόσκοπτη ανάπτυξη των ειρηνικών σχέσεων», λέγει ο Μπέργκερ.

Ολγα Γκορσκόβα, Russia Beyond the Headlines 
rbth.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου