Παρασκευή 27 Απριλίου 2012

Στη φάκα σπείρα λαθρεμπορίας καυσίμων


Καλά οργανωμένο κύκλωμα κλοπής και λαθρεμπορίας καυσίμων εξαρθρώθηκε στη Θεσσαλονίκη.

Συνελήφθησαν 20 άτομα στην πλειοψηφία τους οδηγοί βυτιοφόρων. Υπεξαιρούσαν συνολικά κάθε μέρα 2.300 λίτρα καυσίμων ενώ από τον Φεβρουάριο μέχρι σήμερα εκτιμάται ότι έβαλαν στην τσέπη τους μέχρι και 195.000 ευρώ από τις 8 Φεβρουαρίου μέχρι και σήμερα. Αν δε γίνει αναγωγή στον....... έναν χρόνο που ο χώρος ήταν σε χρήση, τα ποσά είναι αστρονομικά αν και δύσκολο να υπολογιστούν καθώς ήταν μεικτά είδη καυσίμου.

Η οργάνωση ήταν 'στημένη' γύρω από μια απλή αρχή: κλοπή μικρών ποσοτήτων από κάθε είδους καύσιμα, αλλά από μεγάλο αριθμό βυτιών ώστε οι συνολικές ποσότητες να είναι τελικά σημαντικότατες και να 'στηθεί' ένα 'βενζινάδικο' για όσους γνώριζαν το κύκλωμα και είχαν πρόσβαση.

Για την ίδια υπόθεση σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος ακόμη 10 ατόμων, που κατηγορούνται για Αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος

Ανάμεσά τους και ένας 36χρονος Αξιωματικός της Ελληνικής Αστυνομίας που, σύμφωνα με πηγές από την ΕΛΑΣ, είχε παρουσία στον χώρο και συγγενική σχέση με άτομα του κυκλώματος.

Οι οδηγοί των βυτιοφόρων παραλάμβαναν ποσότητες υγρών καυσίμων από εταιρείες πετρελαιοειδών αντί όμως να μεταφέρουν τα καύσιμα στα πρατήρια υπεξαιρούσαν μέρος αυτών αποθηκεύοντας τα σε βυτία, ακινητοποιημένα οχήματα και κοντέινερ. Η
'μετάγγιση' γίνονταν συνήθως πριν από το ξεκίνημα μιας διαδρομής προς το πρατήριο ή τους πελάτες και αυτό με την αριστοτεχνική 'παρέμβαση' στις ειδικές σφραγίδες και περισσότερο σε εκείνη στο πάνω μέρος του βυτίου.

Στη συνέχεια οι κατηγορούμενοι μεταπωλούσαν τα υπεξεραιθέντα καύσιμα σε τρίτους. Η φάμπρικα είχε στηθεί σε μάντρα στην δυτική Θεσσαλονίκη.

Οι αρχές κατάφεραν να ξετυλίξουν το κουβάρι της υπόθεσης μετά από ανώνυμη καταγγελία.

Από δε τις ποσότητες που βρήκε πέραν του εξοπλισμού η ΕΛΑΣ στον χώρο, το μεγαλύτερη μέρος ήταν πετρέλαιο κίνησης αλλά περιλαμβάνονταν και μεγάλες ποσότητες πετρελαίου θέρμανσης όπως και μικρή ποσότητα μαζούτ.

Τι αναφέρει η Αστυνομία

Εξαρθρώθηκε, έπειτα από ευρεία επιχείρηση αστυνομικών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, πολυμελής εγκληματική οργάνωση, η οποία δραστηριοποιείται στο χώρο της μεταφοράς - διακίνησης υγρών καυσίμων.

Συνελήφθησαν 20 άτομα, εκ των οποίων οι περισσότεροι είναι οδηγοί βυτιοφόρων και αναζητούνται άλλα πέντε άτομα.

Για την ίδια υπόθεση συνελήφθη ένα άτομο και σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος επιπλέον δέκα ατόμων στα οποία συμπεριλαμβάνεται και Αξιωματικός της Ελληνικής Αστυνομίας για το αδίκημα της «Αποδοχής και διάθεσης προϊόντων εγκλήματος».

Η δράση

Οιι οδηγοί των βυτιοφόρων, σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομικής διεύθυνσης Θεσσαλονίκης, σε καθημερινή βάση παραλάμβαναν ποσότητες υγρών καυσίμων από εταιρείες πετρελαιοειδών της Θεσσαλονίκης, τις οποίες όφειλαν στη συνέχεια να παραδίδουν σε ιδιοκτήτες πρατηρίων υγρών καυσίμων.

Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, οι οδηγοί, αντί να μεταφέρουν στα πρατήρια τις ποσότητες των υγρών καυσίμων που παραλάμβαναν προηγουμένως, υπεξαιρούσαν μέρος αυτών, αποθηκεύοντας τις ποσότητες σε βυτία, ακινητοποιημένα οχήματα και κοντέινερ, τα οποία βρίσκονταν σε μάντρα στάθμευσης αυτοκινήτων στη δυτική Θεσσαλονίκη, την οποία είχαν επινοικιάσει από δύο εκ των παραπάνω συλληφθέντων. Στη συνέχεια μεταπωλούσαν τα υπεξεραιθέντα καύσιμα σε τρίτους, αποκομίζοντας έτσι παράνομο περιουσιακό όφελος.

Εκτιμάται ότι η ποσότητα των υγρών καυσίμων που υπεξαιρούταν ανά ημέρα ανέρχεται σε 2.300 λίτρα περίπου.

Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε από αστυνομικούς της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, παρουσία και Υπαλλήλων του Σ.Δ.Ο.Ε., βρέθηκαν στην μάντρα που χρησιμοποιούσαν ως αποθηκευτικό χώρο και στην κατοχή των συλληφθέντων:

- 12.365 λίτρα διαφόρων ειδών καυσίμων,
- χρηματικό ποσό των 7.320 ευρώ,
- μία φυγόκεντρος αντλία απάντλησης καυσίμων,
- πλήθος πλαστικών σφραγίδων των εταιρειών διανομής πετρελαιοειδών, τις οποίες παραβίαζαν από τις θύρες σφράγισης των βυτίων

Η αστυνομική έρευνα συνεχίζεται, προκειμένου να διερευνηθεί πλήρως η δράση της εγκληματικής οργάνωσης.

Οι εικοσιένας συλληφθέντες θα οδηγηθούν σήμερα στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης.



Σε διαθεσιμότητα ο αστυνομικός

Ανακοινώνεται ότι με απόφαση του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, τέθηκε σε διαθεσιμότητα και διατάχθηκε παράλληλα η διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης σε βάρος Αστυνόμου Β΄, ο οποίος υπηρετεί σε Υπηρεσία της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης και κατηγορείται για αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος, σε υπόθεση παράνομης διακίνησης υγρών καυσίμων.

rthess.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου