Παρασκευή 27 Απριλίου 2012

Σημίτης: «Δεν προκάλεσε η χώρα μου την κρίση στην ευρωζώνη»


Σημίτης: «Δεν προκάλεσε η χώρα μου την κρίση στην ευρωζώνη»Σε κοινό άρθρο του με το γενικό διευθυντή του ΙΟΒΕ, Γιάννη Στουρνάρα, που δημοσιεύεται στην εφημερίδα Γκάρντιαν, ο πρώην πρωθυπουργός απορρίπτει τις κατηγορίες σε βάρος της Ελλάδας ότι ευθύνεται για την κρίση στην ευρωζώνη.
«Ναι, η χώρα μου ήταν η σπίθα, αλλά απλώς αποκάλυψε τις ...έμφυτες αδυναμίες της ευρωζώνης», τονίζει ο κ. Σημίτης στο υπότιτλο του άρθρου.
Ο πρώην πρωθυπουργός υπερασπίζεται την ένταξη της Ελλάδας στη νομισματική ένωση γράφοντας ότι στα μέσα της δεκαετίας του ’90 η χώρα κατέβαλε μία μεγάλη προσπάθεια για να εκπληρώσει τα κριτήρια σύγκλισης, αξιοποιώντας όλα τα διαθέσιμα μέσα: δημοσιονομική, νομισματική και εισοδηματική πολιτική, καθώς και εκτενή ιδιωτικοποίηση τραπεζών και δημοσίων επιχειρήσεων.
Αποτέλεσμα της προσπάθειας αυτής ήταν να μειωθεί το έλλειμμα κατά 10% (από 12,5% σε 2,5%) μεταξύ του 1993 και του 1999, χρονιάς που αποτέλεσε το κριτήριο για την απόφαση ένταξης στο ευρώ.
Σημειώνεται επίσης ότι η απόδοση της χώρας ήταν θετική και σε άλλα κριτήρια σύγκλισης, όπως ο πληθωρισμός, τα μακροπρόθεσμα επιτόκια, το δημόσιο χρέος και η συναλλαγματική ισοτιμία. Ο κ. Σημίτης υπενθυμίζει ότι η απόφαση ένταξης της Ελλάδας στην ευρωζώνη ελήφθη μετά από ενδελεχή έλεγχο της ελληνικής οικονομίας και μετά από σχετικές εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της ΕΚΤ και της Οικονομικής και Δημοσιονομικής Επιτροπής.
Αξιοσημείωτο, προσθέτει ο Κώστας Σημίτης και ο Γιάννης Στουρνάρας, είναι το γεγονός ότι παρά την αυστηρή δημοσιονομική και νομισματική πολιτική, που ήταν απαραίτητες για την επίτευξη των στόχων, ο ρυθμός ανάπτυξης του ΑΕΠ άρχισε να βελτιώνεται. Από αρνητικό πρόσημο το 1993 ανέβηκε στο 4% έως τα τέλη της δεκαετίας και παρέμεινε σε αυτά τα επίπεδα έως το 2007. Γίνεται αναφορά, αναφέρει το skai.gr, σε αύξηση των ιδιωτικών επενδύσεων και στην εισροή ξένου κεφαλαίου λόγω της μείωσης του πληθωρισμού και της πτώσης των επιτοκίων σε μονοψήφιο ποσοστό μετά από μια 20ετία.
Ο κ. Σημίτης κατηγορεί όσους υποστηρίζουν ότι η Ελλάδα εντάχθηκε στην ευρωζώνη με παραποιημένα στοιχεία για άγνοια, αν όχι υποκρισία. Τονίζει ότι ακόμα και με τα αναθεωρημένα στοιχεία με το διαφορετικό υπολογισμό των δαπανών για την άμυνα το έλλειμμα του 1999 ήταν 3,07% (από 2,5%), ποσοστό μικρότερο από το αντίστοιχο άλλων εταίρων που εντάχθηκαν με βάση τα στοιχεία του 1997.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου