Πέμπτη 27 Ιουνίου 2013

«Οι τράπεζες θα πληρώσουν όταν και αν έχουν». Εσύ;


Ρεσιτάλ δίνει τις τελευταίες δύο ημέρες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία μετά τη χθεσινή απάντησή της σε ερώτημα του ευρωβουλευτή Νίκου Χουντή για την Κύπρο, πληροφόρησε σήμερα, δια στόματος Όλι Ρεν, ότι οι τράπεζες θα πληρώσουν όταν και αν έχουν χρήματα. Την ίδια στιγμή βεβαίως, ο έλληνας πολίτης θα καλείται να πληρώνει για το έλλειμμα που δημιουργείται στον κρατικό προϋπολογισμό.
Σε νέα του ερώτηση, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ζητάει από τον.......
Επίτροπο Νομισματικών και Οικονομικών Υποθέσεων, Όλι Ρεν να του διευκρινίσει αν οι τράπεζες έχουν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις τους προς το ελληνικό Δημόσιο, όπως αυτές απορρέουν από σχετική συμφωνία η οποία υπεγράφη μετά τη χρηματοδότησή τους από το ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστώτικης Σταθερότητας. Σύμφωνα με αυτήν, οι τράπεζες όφειλαν να επιστρέφουν στο δημόσιο περίπου 500 εκατ. ευρώ ετησίως, πράγμα το οποίο αποτελούσε μέρος και των σχετικών προϋπολογισμών.
«Στα τέλη του 2012, λόγω της δύσκολης χρηματοπιστωτικής κατάστασης των τραπεζών και της ανάγκης για κυβερνητική στήριξη, εισήχθη τροπολογία στον Νόμο 3723/2008 βάσει της οποίας οι πληρωμές που αφορούν προνομιούχες μετοχές για το 2012-13 θα εξαρτώνται από την παραγωγή κέρδους και κεφαλαίου από πλευράς των τραπεζών», απάντησε ο Όλι Ρεν διαμηνύοντας ουσιαστικά ότι η είσπραξη των οφειλών των τραπεζών από το Δημόσιο θα γίνει όταν και αν αυτές θα έχουν χρήματα.
Η πλήρης ερώτηση και απάντηση έχουν ως εξής:
Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης προς την Επιτροπή
Θέμα: Οφειλές τραπεζών προς το ελληνικό δημόσιο
Μετά από ερμηνεία του νόμου 3723/2008, σχετικά με την εξόφληση των κονδυλίων που έλαβαν οι ελληνικές τράπεζες από το Ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, αποφασίσθηκε η επιστροφή εκ μέρους των ελληνικών τραπεζών προς το ελληνικό δημόσιο ποσού ύψους περίπου 500 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως, το οποίο εγγράφηκε και στους σχετικούς προϋπολογισμούς.
Ερωτάται η Επιτροπή:
1. Εκτελέσθηκαν οι υποχρεώσεις αυτές για το έτος 2012; Τι ποσό καταβλήθηκε εκ μέρους των τραπεζών;
2. Καταβλήθηκαν τα ποσά για το 2013; Αν όχι, υπάρχουν δυσκολίες για την καταβολή τους; Τι είδους;
Απάντηση Όλι Ρεν εξ ονόματος της Επιτροπής
Ο πυλώνας I που αφορούσε τη χορήγηση κρατικών ενισχύσεων προς τράπεζες το 2008, συμπεριλάμβανε την αγορά, από πλευράς κυβέρνησης, προνομιούχων μετοχών από τράπεζες, με βάση τον Νόμο 3723/2008. Το τοκομερίδιο αυτών των προνομιούχων μετοχών καταβαλλόταν συνήθως κατά το έτος που έπονταν των δεδουλευμένων τόκων. Εντούτοις, στα τέλη του 2012, λόγω της δύσκολης χρηματοπιστωτικής κατάστασης των τραπεζών και της ανάγκης για κυβερνητική στήριξη, εισήχθη τροπολογία στον Νόμο 3723/2008 βάσει της οποίας οι πληρωμές που αφορούν προνομιούχες μετοχές για το 2012-13 θα εξαρτώνται από την παραγωγή κέρδους και κεφαλαίου από πλευράς των τραπεζών.

http://www.koutipandoras.gr/38831/%CE%BF%CE%B9-%CF%84%CF%81%CE%AC%CF%80%CE%B5%CE%B6%CE%B5%CF%82-%CE%B8%CE%B1-%CF%80%CE%BB%CE%B7%CF%81%CF%8E%CF%83%CE%BF%CF%85%CE%BD-%CF%8C%CF%84%CE%B1%CE%BD-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%B1%CE%BD-%CE%AD%CF%87.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου