Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2011

ΕΥΡΩΠΗ: Κόλαση ως το 2020 για την Ευρώπη!

«Προσδεθείτε: το 2011 τελειώνει με τρόπο πολύ πιο άσχημο απ’ ότι προβλέπαμε, αλλά το 2012 έρχεται. Και θα είναι χειρότερο …»!

Με τον εύγλωττο αυτό τρόπο σχολίαζε προ ημερών τις εξελίξεις στην παγκόσμια κρίση χρέους ο κύριος Πολ Φάρελ, εκ των κορυφαίων αναλυτών-αρθρογράφων των αμερικανικών MarketWatch και Barron’s, αναφερόμενος στις αποφάσεις της ευρωπαϊκής πολιτικής ηγεσίας, στο περιβόητο «δημοσιονομικό σύμφωνο» και στη νέα αποτυχία της Μέρκελ και του Σαρκοζί να...... αντιμετωπίσουν την κρίση.

Και φαίνεται να δικαιώνεται προς ώρας καθώς σχεδόν μια εβδομάδα μετά την τελευταία Σύνοδο οι αγορές δεν έχουν πεισθεί, τα διεθνή ΜΜΕ κάνουν λογοπαίγνια και φωτορεπορταζ με την Μέρκελ , το ευρώ βυθίζεται σε χαμηλά μηνών έναντι των κυριότερων διεθνών νομισμάτων και ολοένα και περισσότεροι αναλυτές μιλάνε ευθέως για μια δεκαετία – κόλαση, την περίοδο 2011-2020!

Στην κατεύθυνση αυτή κινούνται ακόμα και οι δηλώσεις κορυφαίων, όπως ο πρόεδρος της αμερικανικής ομοσπονδιακής τράπεζας Μπεν Μπερνάνκε που τόνισε ότι ο κίνδυνος η κρίση των ευρωπαϊκών αγορών να «περάσει» τον Ατλαντικό, είναι μεγάλος και εφόσον αυτό συμβεί θα αποτελέσει την κορυφαία απειλή για την εύθραυστη ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας.

Ο κύριος Μπερνάνκε συνέχισε λέγοντας πως η Fed «ούτε μπορεί, ούτε θα ρίξει ‘δίχτυ ασφαλείας’ στις προβληματικές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ή τα χρηματοοικονομικά ιδρύματα», θέλοντας έτσι να καθησυχάσει και τους Αμερικανούς φορολογούμενους πως δεν θα κληθούν να σώσουν ευρωπαϊκά κράτη ή τράπεζες …

Οι Ευρωπαίοι το ξέρουν αυτό, εξ΄ ου και στρέφονται προς Ανατολάς. Σε λίγες ώρες ξεκινά η συνάντηση των προέδρων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι και της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο με το Ρώσο πρόεδρο Ντμίτρι Μεντβένετφ.

Οι Ευρωπαίοι ιθύνοντες θα προσπαθήσουν να εκμαιεύσουν από τους Ρώσους δέσμευση για στήριξη, απτή, υλική, χρηματική στήριξη της ΕΕ από τη Ρωσία, δια της γνωστής οδού της αύξησης της εισφοράς των Ρώσων στο ΔΝΤ!
Σύμφωνα με πηγές της Κομισιόν οι κύριος Βαν Ρομπάι και Μπαρόζο θα ήταν ευτυχείς αν άκουγαν τον Ρώσο πρόεδρο να δεσμεύεται για μια «στήριξη» ύψους έως και 10 δισεκατομμυρίων ευρώ!!!

Η συμμετοχή της Ρωσίας στο περιβόητο πακέτο των 200 δισ. ευρώ που θα δοθεί από την Ευρώπη και «πρόθυμους» μη Ευρωπαίους στο ΔΝΤ για να επιστρέψει, υπό την μορφή χρηματοδοτήσεων, στις πλέον προβληματικές ευρωοικονομίες, είναι εξόχως κρίσιμη, από τη στιγμή που οι ΗΠΑ αποκλείουν κάθε τέτοια … πρωτοβουλία και Γερμανία και Ιαπωνία δεν έχουν ξεκαθαρίσει τις προθέσεις τους!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου