Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2011

ΜΑΘΗΤΕΣ: ΠΡΟΣΘΕΤΗ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΣΤΗΡΙΞΗ: Στήριγμα για τους μαθητές τα κρατικά «φροντιστήρια»

Στήριγμα για τους μαθητές τα κρατικά «φροντιστήρια» Πρόσληψη ωρομισθίων όταν υπάρχει ανάγκη

Ξεκινάει η λειτουργία των τμημάτων Πρόσθετης Διδακτικής Στήριξης - γνωστά ως «κρατικά φροντιστήρια», που απευθύνονται στους αδύναμους μαθητές οι οποίοι προετοιμάζονται για τις πανελλαδικές εξετάσεις.
Τα μαθήματα θα πραγματοποιούνται σε διαφορετικές ώρες από αυτές που αναπτύσσεται το ωρολόγιο πρόγραμμα του σχολείου, εκτός....
Σαββάτων, Κυριακών και αργιών με απώτερο στόχο να ενισχυθούν μαθησιακά όσοι μαθητές δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να βοηθηθούν από τα φροντιστήρια.
Τα τμήματα της Πρόσθετης Διδακτικής Στήριξης έρχονται σε μία περίοδο που ολοένα και περισσότερες οικογένειες αδυνατούν να αντεπεξέλθουν οικονομικά στις μαθησιακές ανάγκες των παιδιών τους. Το πρόγραμμα της Πρόσθετης Διδακτικής Στήριξης απευθύνεται στους μαθητές της Γ΄ λυκείου και της Δ΄ λυκείου, όσον αφορά στα Εσπερινά λύκεια.
Ιδιαίτερη μέριμνα θα υπάρχει για τα δυσπρόσιτα σχολεία, όπου παρατηρούνται υψηλά ποσοστά σχολικής αποτυχίας ενώ τμήματα Πρόσθετης Διδακτικής Στήριξης (Π.Δ.Σ) θα λειτουργήσουν σε όλα τα αστικά κέντρα.
Στήριγμα για τους μαθητές τα κρατικά «φροντιστήρια»
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι κάθε μάθημα της Π.Δ.Σ θα διδάσκεται δύο ώρες εβδομαδιαίως σε διαφορετικές ημέρες, ενώ όταν υπάρχουν αντικειμενικές δυσκολίες, μπορεί να πραγματοποιείται συνεχές δίωρο διδασκαλίας.
Ως αίθουσες διδασκαλίας θα χρησιμοποιούνται οι αίθουσες της σχολικής μονάδας ή γειτονικής ή αίθουσες που παραχωρούνται σε συνεργασία με το δήμο, νομαρχία κ.α. Αναφορικά με τη συγκρότηση των τμημάτων, επιτρέπεται η συγκρότηση ενός μόνο τμήματος για κάθε μάθημα που εξετάζεται πανελλαδικά, παρόλο που μπορεί να ανήκει σε διαφορετική κατεύθυνση. Οπως αναφέρει το υπουργείο Παιδείας, η εγγραφή των μαθητών στα τμήματα Π.Δ.Σ είναι προαιρετική ενώ μπορεί να εγγράφεται έως και το 100% των μαθητών κάθε τάξης ανά μάθημα.
Σε κάθε περίπτωση όμως, δεν επιτρέπεται να δημιουργηθεί και δεύτερο τμήμα λόγω υπέρβασης του ορίου των μαθητών. Για τα εσπερινά και τα εκκλησιαστικά λύκεια, το ποσοστό αυτό μπορεί να φτάσει έως 50%.
Οι ανωτέρω ποσοστώσεις δεν εφαρμόζονται στα Λύκεια ή Εσπερινά ΤΕΕ παραμεθόριων και νησιωτικών περιοχών, στα Λύκεια Ειδικής Αγωγής, καθώς και σε άλλες εξαιρετικές περιπτώσεις δυσπρόσιτων και ιδιαίτερα απομακρυσμένων από αστικά κέντρα σχολείων, όπου μπορούν να παρακολουθούν μαθήματα Πρόσθετης Διδακτικής Στήριξης ως και το 100% των μαθητών ή να σχηματίζονται τμήματα με λιγότερους των επτά μαθητών, με απαραίτητη στις περιπτώσεις αυτές απόφαση του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης.
Τέλος, το υπουργείο σημειώνει στη σχετική εγκύκλιο ότι στις αστικές περιοχές που δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις σε κανένα σχολείο για τη λειτουργία τμημάτων Π.Δ.Σ, με αιτιολογημένη απόφαση του Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ορίζεται ένα συγκεκριμένο σχολείο ως Κέντρο Π.Δ.Σ για να εξυπηρετηθούν οι μαθητές σχολείων αυτών των περιοχών.
ΟΙ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΩΡΟΜΙΣΘΙΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
  • Η πρόσληψη ωρομισθίων εκπαι- δευτικών είναι ευθύνη των Διευθυντών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ενώ η επιλογή τους γίνεται ανά ειδικότητα από τον ενιαίο πίνακα ωρομισθίων που υπάρχει σε επίπεδο περιφέρειας.
Ο Διευθυντής Εκπαίδευσης έχει την αποκλειστική αρμοδιότητα να ανακαλεί τον αριθμό εκπαιδευτικών που δεν ανταποκρίνονται στο έργο τους, κατόπιν τεκμηριωμένης εισήγησης του Σχεδιαστή-Αξιολογητή.
Ποιοι καθηγητές θα μπορούν να απασχοληθούν αποκλείονται
Στην ΠΔΣ διδάσκουν κατά προτεραιότητα μόνιμοι της σχολικής μονάδας που δεν συμπληρώνουν το υποχρεωτικό τους ωράριο και στη συνέχεια αντίστοιχα αναπληρωτές.
Είναι δυνατό να απασχοληθούν και μόνιμοι-αναπληρωτές από κοντινές σχολικές μονάδες που αντίστοιχα δεν συμπληρώνουν το υποχρεωτικό τους ωράριο.
Στη συνέχεια μόνιμοι εκπαιδευτικοί της σχολικής μονάδας ως υπερωρίες ύστερα από απόφαση του ΠΥΣΔΕ. Οπου παρουσιαστεί ανάγκη γίνεται πρόσληψη ωρομισθίων.
Οι ωρομίσθιοι καθηγητές προσλαμβάνονται σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία και έχουν τα ίδια δικαιώματα και υποχρεώσεις όπως οι αντίστοιχοι του κανονικού ωραρίου.
Στα τμήματα της Πρόσθετης Διδακτικής Στήριξης μπορεί να διδάσκουν και μόνιμοι εκπαιδευτικοί που είναι αποσπασμένοι σε υπηρεσίες και φορείς εποπτευόμενους από το υπουργείο Παιδείας.
Επισημαίνεται ότι μόνιμοι και αναπληρωτές καθηγητές, που έχουν δύο ή περισσότερα πτυχία, διδάσκουν στην Πρόσθετη Διδακτική Στήριξη με την ειδικότητα που έχουν διοριστεί ή στον κλάδο που έχουν μεταταγεί.
Σε περίπτωση όμως που διδάσκουν στο σχολείο τους και μαθήματα του δεύτερου πτυχίου τους, μπορούν να διδάξουν τα μαθήματα αυτά στην Πρόσθετη Διδακτική Στήριξη ελλείψει καθηγητή ειδικότητας.
Τονίζεται ακόμη ότι οι ώρες διδασκαλίας στα τμήματα της ΠΔΣ για τους μόνιμους και αναπληρωτές εκπαιδευτικούς με πλήρες ωράριο, θεωρούνται υπερωρίες, κατά την έννοια της παρ. 16 του άρθρου 14 του ν. 1566/85 με ωριαία αντιμισθία ίδια με του πρωινού ωραρίου.
Αντίθετα, αποκλείονται από τα τμήματα Π.Δ.Σ οι εξής κατηγορίες των εκπαιδευτικών:
  • καθηγητές που βρίσκονται σε άδεια μακράς διαρκείας
  • οι ιδιοκτήτες, μέτοχοι, συμμέτοχοι Φροντιστηρίων, οι εκπαιδευτικοί που διδάσκουν σε αυτά και οι εργαζόμενοι σε παράδοση κατ' οίκον μαθημάτων
  • ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί που εργάζονται με πλήρες ωράριο σε ιδιωτικό σχολείο.
Πότε διαγράφονται οι μαθητές
Ο Σχεδιαστής - Αξιολογητής του τμήματος για την Πρόσθετη Διδακτική Στήριξη έχει το δικαίωμα να διαγράψει έναν μαθητή, αν απουσιάσει από τα μαθήματα για περισσότερες από το 50% των μηνιαίων ωρών του τμήματος.
Αναφορικά με την κατανομή των μαθητών στα τμήματα Π.Δ.Σ, το κριτήριο επιλογής σε περίπτωση ύπαρξης περισσότερων αιτήσεων από τα προβλεπόμενα όρια αποτελεί ο βαθμός μαθησιακών δυσκολιών των μαθητών, σύμφωνα με εισήγηση του σχολικού συμβουλίου τάξης.
Σε ειδικές περιπτώσεις, προβλέπεται στην εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας, μπορεί να δημιουργηθεί παράρτημα Π.Δ.Σ εάν κρίνεται ότι θα εξυπηρετεί μαθητές που διαμένουν σε μεγάλη απόσταση από το σχολείο και διευκολύνονται στις μετακινήσεις τους. Το παράρτημα θα στεγάζεται σε χώρο δημοσίου σχολείου.
Για την εκπαίδευση των φοιτητών, τα τμήματα διαθέτουν ξενοδοχειακές μονάδες (μοτέλ), εστιατορικές μονάδες, καφετέριες, ηλεκτρονικούς υπολογιστές με τα αναγκαία προγράμματα κτλ.
Τάξεις αθλητικής διευκόλυνσης
Οι μαθητές που έχουν εγγραφεί στα Τμήματα Αθλητικής Διευκόλυνσης (ΤΑΔ Γυμνασίου) και στα Ειδικά Τμήματα Αθλητικής Διευκόλυνσης (ΕΤΑΔ Λυκείων) τα οποία δεν θα λειτουργήσουν φέτος, έχουν δύο εναλλακτικές λύσεις.
Μπορούν να συνεχίσουν τη φοίτησή τους σε Τμήματα της Γενικής Παιδείας στο ίδιο Σχολείο ή να μετεγγραφούν σε οποιοδήποτε άλλο Σχολείο επιθυμούν. Οι δε μαθητές των (Ε.Τ.Α.Δ Λυκείων) μπορούν να μετεγγραφούν και σε Επαγγελματικά Λύκεια (ΕΠΑ.Λ.).
Ωράριο
Αναφορικά με τους εκπαιδευτικούς Φυσικής Αγωγής που προσλαμβάνονται αυτές τις ημέρες, το ωράριό τους αντιστοιχεί σε 12 διδακτικές ώρες την εβδομάδα, όταν απαιτείται η μετακίνηση των μαθητών από και προς τους χώρους άθλησης με μέσα μαζικής μεταφοράς, οπότε η συνοδεία των μαθητών από τους διδάσκοντες εκπαιδευτικούς από και προς τους
χώρους προπόνησης είναι υποχρεωτική. Εάν δεν απαιτείται μετακίνηση των μαθητών με μεταφορικά μέσα, τότε οι εκπαιδευτικοί διατίθενται για να καλύψουν 9 διδακτικές ώρες στα Τ.Α.Δ-Ε.Τ.Α.Δ και συνοδεύουν υποχρεωτικά τους μαθητές από το Σχολείο στους χώρους προπόνησης και κατά την επιστροφή τους στο Σχολείο.
Οι μόνιμοι εκπαιδευτικοί κλάδου ΠΕ11 που υπηρετούν στην Πρωτοβάθμια (ΠΕ) και αποσπάστηκαν προκειμένου να καλύψουν τις λειτουργικές ανάγκες των Τ.Α.Δ-Ε.Τ.Α.Δ, για το τρέχον σχολικό έτος 2011-12, διατίθενται στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση ομοίως για 9 ή 12 διδακτικές ώρες την εβδομάδα αναλόγως εάν απαιτείται ή όχι μετακίνηση των μαθητών με μέσα μαζικής μεταφοράς από και προς τους χώρους άθλησης.
Συγκρότηση Τμημάτων Πρόσθετης Διδακτικής Στήριξης
Η συγκρότηση των Τμημάτων Πρόσθετης Διδακτικής Στήριξης προχωρεί ύστερα από πρωτοβουλίες των διευθυντών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και των προϊσταμένων Γραφείων.
Επιτρέπεται η συγκρότηση μόνο ενός τμήματος για κάθε μάθημα που εξετάζεται πανελλαδικά, παρόλο που μπορεί να ανήκει σε διαφορετική κατεύθυνση.
Οι μαθητές κατανέμονται στα τμήματα ΠΔΣ από τον Σχεδιαστή - Αξιολογητή. Κριτήριο επιλογής, σε περίπτωση ύπαρξης περισσότερων αιτήσεων από τα προβλεπόμενα όρια, αποτελεί ο βαθμός μαθησιακών δυσκολιών των μαθητών, σύμφωνα με εισήγηση του σχολικού συμβουλίου τάξης. Σε ειδικές περιπτώσεις και με απόφαση του ΔΔΕ, μπορεί να δημιουργείται παράρτημα ΠΔΣ, εάν κρίνεται ότι θα εξυπηρετεί μαθητές που διαμένουν σε μεγάλη απόσταση από το σχολείο και διευκολύνονται στις μετακινήσεις τους. Το παράρτημα θα στεγάζεται σε χώρο δημοσίου σχολείου. Στην περίπτωση αυτή θα ορίζεται καθηγητής που συμμετέχει στην ΠΔΣ ως υπεύθυνος του παραρτήματος. Οι υποχρεώσεις και οι αρμοδιότητες του υπευθύνου του παραρτήματος είναι οι ίδιες με αυτές του Σχεδιαστή-Αξιολογητή.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΝΙΒΟΛΙΑΝΙΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου