Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2011

H Ευρωζώνη σε νευρική κρίση!








H νευρική κρίση στην ευρωζώνη καλά κρατεί
Η σεναριολογία και οι συναντήσεις των ηγετών της ευρωζώνης πάνε κι έρχονται, η κρίση χρέους όμως μένει σταθερά στη νομισματική ένωση, δείχνοντας ότι όσο δεν υπάρχει λύση, ενδέχεται να πάρει ακόμα μεγαλύτερες και καταστροφικότερες διαστάσεις.
 
Η συμφωνία για την ενίσχυση του EFSF δεν έχει υλοποιηθεί ακόμα όπως και η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Χθες, εξάλλου, ο νέος πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι εξέφρασε την ενόχλησή του προς τις κυβερνήσεις ζητώντας επίσπευση των διαδικασιών, αφού εντείνονται οι φόβοι για καταστροφικό ντόμινο.  

Το ιταλικό και το ισπανικό σπρεντ «καλπάζουν» αγγίζοντας το περιβόητο 7% απόδοσης, «φλερτάροντας» με την απαγόρευση δανεισμού από τις αγορές, κι ενώ την ίδια ώρα...... συνεχίζονται οι αγορές ισπανικών και ιταλικών ομολόγων από την ΕΚΤ, παρά τις ισχυρές αντιδράσεις της Γερμανίας.  

Τα κράτη της ευρωζώνης δεν θα πρέπει να περιμένουν από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να επιλύσει την κρίση χρέους, υπογράμμισε από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Bank, Γιόζεφ Ακερμαν προσθέτοντας ότι «η αγορά των ομολόγων δεν συνιστά τον πρωταρχικό ρόλο της ΕΚΤ».  

Παράλληλα, την Τετάρτη, η Κομισιόν αναμένεται να παρουσιάσει προτάσεις για πολύ μεγαλύτερο έλεγχο επί των προϋπολογισμών χωρών-μελών της Ευρωζώνης και στενότερη παρακολούθηση επί των οικονομικών. Το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας επιβεβαίωσε ότι εξετάζει την πιθανότητα να υπάρξουν και άλλες «συντεταγμένες αναδιαρθρώσεις χρέους» πέραν της Ελλάδας, όπως αναφερόταν σε εξασέλιδο έγγραφο το οποίο δημοσίευσε η βρετανική εφημερίδα Daily Telegraph.

Η Γερμανία προωθεί την ιδέα ότι τα ευρωπαϊκά οικονομικά όργανα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα παρέμβασης σε υπερχρεωμένες χώρες, με γνώμονα τη σταθερότητα του ευρώ. Το γερμανικό σχέδιο έχει ως αφετηρία την επιβολή «αυτόματων κυρώσεων» σε χώρες-μέλη που έχουν ελλείμματα εκτός των συμφωνηθέντων με την Κομισιόν.  

Στη βάση αυτών των αρχών, το γερμανικό σχέδιο προβλέπει την μετατροπή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM), που ενεργοποιείται στα τέλη του 2012, σε ένα ευρωπαϊκό ΔΝΤ, δηλαδή σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο.   

Σχετικά με το φημολογούμενο ενδεχόμενο να τυπώσει χρήμα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, το Βερολίνο, διά στόματος του υπουργού Εξωτερικών, Γκίντο Βεστερβέλε, εξέφρασε τη σφοδρή αντίθεσή του, με άρθρο τους Financial Times.

«Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν πρέπει να τυπώσει χρήμα για να βοηθήσει να αμβλυνθεί η κρίση στην ευρωζώνη, καθώς κάτι τέτοιο θα προσέφερε μόνο βραχυπρόθεσμη ανακούφιση και θα μπορούσε να ενισχύσει τον πληθωρισμό και να διαλύσει τη μεταρρύθμιση». To συγκεκριμένο ενδεχόμενο πάντως, φαίνεται πως κερδίζει έδαφος, όσο δεν υπάρχει άλλη λύση στον ορίζοντα.   

Ο επίτροπος της ΕΕ για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Όλι Ρεν, πάντως, προέβλεψε σε συνέντευξή του σε φινλανδικό περιοδικό ότι η διαδικασία αντιμετώπισης της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους θα διαρκέσει χρόνια...

H επόμενη Σύνοδος Κορυφής, στις 9 Δεκεμβρίου θα είναι η πιο σημαντική, μέχρι την... επόμενη.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου