Κυριακή 25 Δεκεμβρίου 2011

Φονική γρίπη εργαστηρίου θέτει σε επιφυλακή την διεθνή κοινότητα

Φονική γρίπη εργαστηρίου θέτει σε επιφυλακή την διεθνή κοινότητα
Ένα νέο ιό που εξαπλώνεται γρήγορα και εύκολα από άνθρωπο σε άνθρωπο και πιθανόν σκοτώνει το 60% των θυμάτων του δημιούργησαν στα εργαστήριά τους Ολλανδοί ερευνητές, ανακοινώνοντας μάλιστα ότι πρόκειται για ένα πολύ πιο επικίνδυνο στέλεχος της γρίπης των πτηνών Η5Ν1.
Η ανακοίνωση αυτή έθεσε σε συναγερμό τα.......
αρμόδια Υπουργεία πολλών χωρών καθώς δημιούργησε το φόβο ότι ο νέος, μεταλλαγμένος ιός θα μπορούσε να δραπετεύσει από το εργαστήριο και να προκαλέσει επιδημίες με χιλιάδες νεκρούς.
«Πρέπει να βρισκόμαστε σε επιφυλακή. Συζητήσαμε πολύ γι΄αυτό το θέμα σήμερα το πρωί» τόνισε ο Γάλλος υπουργός Υγείας Ζαβιέ Μπερτράντ, έπειτα από συνάντηση της Παγκόσμιας Πρωτοβουλίας για την Ασφάλεια στην Υγεία (GHSI). Μέλη της GHSI είναι η ομάδα G7 των βιομηχανικών χωρών, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.
Η υπόθεση ξεκίνησε τον περασμένο Σεπτέμβριο, όταν η ομάδα του Ρον Φουκιέ στο Ιατρικό Κέντρο «Έρασμος» στο Ρότερνταμ ανακοίνωσε ότι δημιούργησε μια μεταλλαγμένη μορφή του Η5Ν1 η οποία για πρώτη φορά μπορεί να μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο. Μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί μόνο 350 θάνατοι, καθώς ο ιός που υπάρχει στη φύση δεν μεταδίδεται άμεσα από άνθρωπο σε άνθρωπο.
Καθησυχαστικός εμφανίστηκε πάντως ο Ευρωπαίος επίτροπος Υγείας Τζον Ντάλι. Όπως αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο, ο Ντάλι δήλωσε ότι η ΕΕ έχει λάβει τις κατάλληλες διαβεβαιώσεις από τους Ολλανδούς ερευνητές: «Οι ολλανδικές αρχές επιβεβαίωσαν ότι ο ίδιος ο ιός βρίσκεται αποθηκευμένος με έναν πολύ ασφαλή τρόπο. Επιβεβαίωσαν επίσης ότι οι ερευνητές είχαν λάβει τις απαραίτητες άδειες και ακολουθούν έναν κώδικα δεοντολογίας».
Πράγματι, αυτού του είδους οι επικίνδυνοι ιοί φυλάσσονται συνήθως σε εργαστήρια του ανώτατου Επιπέδου Βιοασφάλειας 4. Ο Ντάλι είπε ακόμα ότι οι ερευνητές «δεν έδωσαν ευαίσθητες λεπτομέρειες» για τη μετάλλαξη που θα αύξανε την παθογένεια του ιού. Οι ερευνητές επισήμαναν πάντως ότι τέτοιου είδους μεταλλάξεις, που επιτρέπουν στον ιό να εξαπλώνεται μεταξύ των ανθρώπων, μπορούν θεωρητικά να εμφανιστούν και αυθόρμητα στη φύση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου