Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2011

ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ: ΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΕΝ 'ΟΨΕΙ......


Ο κίνδυνος κρατικοποίησης για τις τράπεζες λόγω PSI

Ο κίνδυνος κρατικοποίησης για τις τράπεζες λόγω PSI. Στα 40 δισ. ευρώ ανέβασε τις κεφαλαιακές ανάγκες ο ΥΠΟΙΚ


«Κόκκινο» έχει χτυπήσει η αγωνία στις τάξεις των βασικών μετόχων των ελληνικών τραπεζών, εν αναμονή των αποτελεσμάτων των διαπραγματεύσεων μεταξύ του ιδιωτικού τομέα, της Κομισιόν και της ελληνικής κυβέρνησης για τους όρους του προγράμματος ανταλλαγής ομολόγων (PSI), από τους οποίους...... θα εξαρτηθούν οι ζημιές που θα εγγράψουν.

Ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλος, μιλώντας την περασμένη εβδομάδα στη Βουλή στη συζήτηση που διεξάγεται για τον προϋπολογισμό του 2012, ανέβασε τις κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών μετά την εφαρμογή του «κουρέματος» στο χρέος και τη διενέργεια των απαραίτητων προβλέψεων για τα επισφαλή δάνεια στα 40 δισ. ευρώ.

Τραπεζικοί κύκλοι υπογραμμίζουν ότι εάν επαληθευτεί αυτή η πρόβλεψη, το εγχώριο τραπεζικό σύστημα θα οδηγηθεί σε πλήρη κρατικοποίηση, με δεδομένο ότι αυτήν τη στιγμή τα ίδια κεφάλαια στο σύνολο του κλάδου κινούνται λίγο υψηλότερα από τα 30 δισ. ευρώ.

Επιπλέον, σημειώνουν για μία τέτοιου μεγέθους κεφαλαιακή ενίσχυση δεν επαρκούν ούτε τα κεφάλαια που θα έχει στη διάθεσή του το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), το οποίο θα «προικοδοτηθεί» από το νέο πακέτο στήριξης της χώρας μας με 30 δισ. ευρώ, βάση των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής της 26ης Οκτωβρίου.

Αδυναμία αυξήσεων κεφαλαίου
Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, ακόμη και μικρότερες να είναι οι ανάγκες σε κεφάλαια, θεωρείται εξαιρετικά επισφαλής η δυνατότητα των τραπεζών να ανακεφαλαιοποιηθούν με ιδία μέσα, με εκδόσεις νέων μετοχών ή ομολόγων και με τη διάθεση περιουσιακών τους στοιχείων.

Όπως τονίζουν σχετικά, ο τρόπος ενίσχυσης του κλάδου, που προβλέπει η ψηφισθείσα νομοθεσία για το ΤΧΣ, λειτουργεί αποτρεπτικά για την εισφορά κεφαλαίων από παλαιούς ή νέους μετόχους.

Αυτό συμβαίνει διότι το ΤΧΣ θα παρεμβαίνει στο σύστημα μετά από αποτυχημένη προσπάθεια της διοίκησης της κάθε τράπεζας να συγκεντρώσει τα απαραίτητα κεφάλαια, αποκτώντας νέες κοινές μετοχές σε τιμές χαμηλότερες από αυτές που θα ισχύουν εκείνη τη στιγμή στην αγορά.

Με δεδομένο το υψηλό ύψος των ζημιών που θα καταγραφεί από το PSI και από τις διαγραφές δανείων, η προσφυγή στο ΤΧΣ θα σημάνει τη σημαντική μείωση των ποσοστών των παλαιών μετόχων.

«Με αυτά τα δεδομένα, πώς θα μπορέσουμε να απευθυνθούμε στην αγορά για φρέσκα κεφάλαια, όταν ο κίνδυνος απώλειάς τους συνδέεται άρρηκτα με την επιτυχία της αύξησης» αναρωτιέται τραπεζίτης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου