Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2011

Σαρωτικές αλλαγές στην ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων

Έκτακτη σύγκληση του ΚΥΣΕΑ


Την αυτεπάγγελτη αποστρατεία των Αρχηγών των τεσσάρων Γενικών Επιτελείων αποφάσισε ομόφωνα το ΚΥΣΕΑ κατά την απογευματινή συνεδρίαση του υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, μετά από εισήγηση του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Μπεγλίτη.
Παράλληλα έκρινε ως ευδοκίμως τερματίσαντες τη σταδιοδρομία τους, επτά αντιστράτηγους, δύο αντιναυάρχους και τρεις υποναυάρχους ως αρχαιότερους των επιλεγέντων Αρχηγών ΓΕΕΘΑ, ΓΕΣ και ΓΕΝ.
Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, το ΚΥΣΕΑ :
-Έθεσε σε αυτεπάγγελτη αποστρατεία:

α. τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, Πτέραρχο Ιωάννη Γιάγκο, στον οποίο απονέμει τον Τίτλο του Επιτίμου Αρχηγού Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας,
β. τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Αντιστράτηγο Φραγκούλη Φράγκο, τον οποίο προάγει στο βαθμό του Στρατηγού εν αποστρατεία και του απονέμει τον Τίτλο του Επιτίμου Αρχηγού Γενικού Επιτελείου Στρατού,
γ. τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, Αντιναύαρχο Δημήτριο Ελευσινιώτη, τον οποίο προάγει στο βαθμό του Ναυάρχου εν αποστρατεία και του απονέμει τον Τίτλο του Επιτίμου Αρχηγού Γενικού Επιτελείου Ναυτικού,
δ. τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, Αντιπτέραρχο Βασίλειο Κλόκοζα, τον οποίο προάγει στο βαθμό του Πτεράρχου εν αποστρατεία και του απονέμει τον Τίτλο του Επιτίμου Αρχηγού Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας.
- Επέλεξε ως:
α. Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας τον Αντιστράτηγο Μιχαήλ Κωσταράκο, (έως σήμερα Διοικητή Γ Σώματος Στρατού), τον οποίο προάγει στο βαθμό του Στρατηγού,
β. Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού τον Αντιστράτηγο Κωνσταντίνο Ζιαζιά, (έως σήμερα Διοικητή Δ΄ Σώματος Στρατού),
γ. Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού τον Υποναύαρχο Κοσμά Χρηστίδη (έως σήμερα Αρχιεπιστολέα της Διοίκησης Διοικητικής Μέριμνας), τον οποίο προάγει στο βαθμό του Αντιναυάρχου.
δ. Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας τον Αντιπτέραρχο Αντώνιο Τσαντηράκη (έως σήμερα Αρχηγό ΑΤΑ).
Παρέλειψε ως αρχαιότερους των επιλεγέντων Αρχηγών ΓΕΕΘΑ, ΓΕΣ και ΓΕΝ τους Αντιστρατήγους Δημήτριο Λυμπέρη (έως σήμερα Γενικό Επιθεωρητή Στρατού), Δημήτριο Αγγελούδη (έως σήμερα Διοικητή 1ης Στρατιάς), Γεώργιο Νακόπουλο (έως σήμερα Υπαρχηγό ΓΕΕΘΑ), Ιωάννη Ζάρα (έως σήμερα Διοικητή ΑΣΔΕΝ), Θεόκλητο Ρουσάκη (έως σήμερα Διοικητή Β Σώματος Στρατού), Παναγιώτη Τσολακίδη (έως σήμερα Διοικητή ΑΣΔΥΣ) και Γεώργιο Σεφερλή (έως σήμερα Α Υπαρχηγό ΓΕΣ), τους Αντιναυάρχους Παναγιώτη Ευσταθίου (έως σήμερα Αρχηγό Στόλου) και Γεώργιο Σκιαδά (έως σήμερα Επιτελάρχη ΓΕΕΘΑ) καθώς και τους Υποναυάρχους Γεώργιο Καλόγηρο (έως σήμερα Διοικητή ΔΝΕ), Νικόλαο Κρυονερίτη (έως σήμερα Υπαρχηγό ΓΕΝ) και Ιωάννη Κωνσταντινίδη (έως σήμερα Διοικητή ΣΝΔ), στους οποίους απονέμει τον τίτλο του Επιτίμου της Διοίκησης και του Επιτελείου που κατείχαν.
Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση
Την έντονη αντίδραση σύσσωμης της αντιπολίτευσης προκάλεσε η σημερινή έκτακτη σύγκλιση του ΚΥΣΕΑ και η απόφαση για σαρωτικές αλλαγές στην ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων.
Για αντιδημοκρατική ενέργεια, που στρέφεται εναντίον του εθνικού συμφέροντος έκανε λόγο ο υπεύθυνος του τομέα Εθνικής Άμυνας της ΝΔ, βουλευτής Δράμας, Μαργαρίτης Τζίμας και κατήγγειλε ότι «την ώρα που καταρρέει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, προχωρά σε κρίσεις με αλλαγή της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας και μάλιστα εντός της ημέρας». Ο τομεάρχης της αξιωματικής αντιπολίτευσης δήλωσε ότι το κόμμα του δεν θα αναγνωρίσει τις αποφάσεις.
Από την πλευρά του το ΚΚΕ κάλεσε τον υπουργό και την κυβέρνηση να δώσουν ξεκάθαρες εξηγήσεις στο λαό για ποιο λόγο σ' αυτές τις συνθήκες αντικατέστησαν την ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων.
«Πολιτικά άκομψο και ηθικά ανεπίτρεπτο», χαρακτήρισε τις κρίσεις ο ΛΑΟΣ, επισημαίνοντας ότι «λίγες ώρες πριν από την πτώση της κυβέρνησης τεμαχίζεται το σύνολο της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων» και «άξιοι ανώτατοι αξιωματικοί αποκεφαλίστηκαν με μια πρακτική που και στο παρελθόν είχε καταφύγει το ΠΑΣΟΚ».
Ο υπεύθυνος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρής Δρίτσας, χαρακτήρισε απαράδεκτο να αποφασίσει ο υπουργός Άμυνας για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα, όπως η αλλαγή ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, την ώρα που η κυβέρνηση βρίσκεται υπό κατάρρευση και προτού ξεκαθαρίσουν τα πράγματα και συγκεκριμένα πριν από την απόφαση της Βουλής για την ψήφο εμπιστοσύνης που ζήτησε ο πρωθυπουργός.
«Πράξη πολιτικά ανήθικη και παλαιοκομματικής αντίληψης, που επιβεβαιώνει την οριστική ρήξη της κυβέρνησης Παπανδρέου με την υπευθυνότητα και τη σοβαρότητα», χαρακτήρισε με ανακοίνωσή της η Δημοκρατική Συμμαχία που κάλεσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να προστατεύσει την νομιμότητα και να αρνηθεί την υπογραφή των σχετικών διαταγμάτων.
Εξίσου επικριτική ήταν και η ανακοίνωση της Δημοκρατικής Αριστεράς, η οποία υποστήριξε ότι «οι σχεδιαζόμενες σαρωτικές αλλαγές στην ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, εντείνουν το κλίμα ανασφάλειας και ανησυχίας της κοινής γνώμης» και σημείωσε ότι « οι αλλαγές πρέπει να γίνουν στην προβλεπόμενη ώρα τους και όχι τώρα, με δεδομένη την πολιτική ρευστότητα».
Το Πανελλήνιο Άρμα Πολιτών υπογράμμισε ότι «στα πλαίσια της σχεδιασμένης διάλυσης της χώρας, και μετά την διάλυση της Υγείας, της Παιδείας, της Δημόσιας Διοίκησης, ήλθε και η στιγμή της διάλυσης, της αμυντικής θωράκισης της χώρας, αποκεφαλίζοντας συλλήβδην, όλους τους αρχηγούς που εναντιώνονται στα διαλυτικά σχέδια του Υπουργού Άμυνας», και κατέληξε σημειώνοντας ότι «είναι επιτακτική ανάγκη η άμεση προκήρυξη εκλογών».
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ- ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου