Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2011

Αυστρία-Ινσμπρουκ : Μεσαιωνική ατμόσφαιρα και χειμερινά σπορ

Ταξιδεύουμε στην καρδιά του Τιρόλο, στην υπέροχη αυστριακή πόλη που φαντάζει σαν ζωγραφιά κάτω από τα χιονισμένα βουνά
Όλη η μαγεία της Αυστρίας συγκεντρώνεται στο κρατίδιο του Τιρόλο. Ανοιχτός ουρανός, ολόλευκες βουνοκορφές, μεσαιωνικά κάστρα και ξύλινα σαλέ. Σε αυτό το πανέμορφο τοπίο φωλιάζει η πρωτεύουσα Iνσμπρουκ· ένα ζωντανό μουσείο γεμάτο απομεινάρια ενός ένδοξου......
παρελθόντος. Η μικρή αγορά που στήθηκε στην όχθη του ποταμού Iν το 1180 έγινε έδρα των Αψβούργων το 1363, για να μετατραπεί, στα χέρια του αυτοκράτορα Μαξιμιλιανού Ι΄, σε διοικητικό και πολιτιστικό κέντρο. Τα εντυπωσιακά μνημεία που κοσμούν ακόμα την πόλη χτίστηκαν τότε, ενώ μεγάλη υπήρξε η επιρροή του αρχιδούκα Φερδινάνδου B' αλλά και της Μαρίας Θηρεσίας στο αρχιτεκτονικό αποτέλεσμα. Πέρα από τη δίνη των δύο παγκόσμιων πολέμων, το Iνσμπρουκ έζησε γαλήνια στο πέρασμα των αιώνων, έχοντας γίνει το επίκεντρο της προσοχής παγκοσμίως δύο φορές, το 1964 και το 1976, όταν φιλοξένησε τους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες. Αλλωστε, εδώ συρρέουν επισκέπτες από όλο τον κόσμο όχι μόνο για να απολαύσουν το υψηλό βιοτικό επίπεδο ή τα ιστορικά μνημεία, αλλά και για τις χαρές που προσφέρουν οι ατελείωτες χιονοδρομικές πίστες που περιβάλλουν την πόλη.
ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΗ
Στην κοιλάδα του ποταμού Ιν και κάτω από ψηλά χιονισμένα βουνά, το ιστορικό κέντρο μοιάζει να έχει μείνει ανέπαφο στο πέρασμα των αιώνων. Κτίρια μπαρόκ, ροκοκό και νεοκλασικά συναντούν απλά μεσαιωνικά κτίσματα και καθεδρικούς ναούς. Τα σκιερά καλντερίμια οδηγούν σε κελάρια που έχουν μετατραπεί σε εστιατόρια, γκαλερί και μικρά μαγαζιά. Τα τελευταία ξεχειλίζουν από χειροποίητα μάλλινα, τιρολέζικα υφαντά, κούκους και τις κλασικές κούπες με καπάκι για μπίρα. Ακολουθώντας τα στενά δρομάκια, σίγουρα θα καταλήξουμε στο σήμα κατατεθέν του Ινσμπρουκ, τη Χρυσή Στέγη (Goldenes Dachl), το γοτθικής αρχιτεκτονικής μπαλκόνι που φτιάχτηκε για τον Μαξιμιλιανό προκειμένου να μπορεί να παρακολουθεί τις παραστάσεις και τους αγώνες που γίνονταν από κάτω. Χαρακτηριστικό της τα 2.657 μπρούντζινα κεραμίδια, που την κάνουν να λάμπει, αλλά και η διακόσμηση με φρέσκο και ρελιέφ. Αφού τραβήξουμε εδώ τις απαραίτητες φωτογραφίες, θα μπούμε αμέσως στη μικροσκοπική «Σπεκερία» (Speckeria), που λειτουργεί κάτω από το μνημείο. Ενα στέκι που ανοίγει νωρίς το πρωί για να σερβίρει κάθε είδους αλλαντικό που κόβεται μπροστά στα μάτια μας, συνοδευόμενο από πίκλες, ψωμάκια και φίνα κρασιά.
Πιο κάτω ορθώνεται ο μπαρόκ ναός του Σεν Τζέικομπ, ενώ, κρυμμένες μέσα σε στοές με καμάρες, φωλιάζουν παλιές μπουτίκ και αίθουσες τέχνης. Αν ακολουθήσουμε το πλήθος, γρήγορα θα βρεθούμε στην κεντρική εμπορική οδό Μαρία Θηρεσία και στη Στήλη της Αγίας Αννης, ένα μνημείο του 1704 που στήθηκε για να θυμίζει τη σθεναρή αντίσταση του Τιρόλο στη βαυαρική εισβολή. Εξίσου εντυπωσιακός είναι και ο 51 μέτρων πύργος του δημαρχείου, που χτίστηκε το 1440 και προσφέρει υπέροχη θέα από ψηλά. Μια θέα που απολαμβάνουμε και από το Σκάι Μπαρ που φιλοξενείται στον τελευταίο όροφο της Ράτχαους Γκαλερίεν. Εδώ ερχόμαστε για να απολαύσουμε έναν αχνιστό καφέ βιενουά ή μια ζεστή σοκολάτα, χαζεύοντας τις χιονοσκέπαστες στέγες με φόντο τα αυστριακά βουνά.
ΤΟ ΚΑΣΤΡΟ ΑΜΠΡΑΣ KAI ΤΟ ΧΟΦΜΠΟΥΡΓΚ
Από τη Μαρία Θηρεσία Στράσε παίρνουμε το λεωφορείο για το κάστρο Αμπρας (Schloss Ambras), το μεσαιωνικό φρούριο που μετέτρεψε σε παλάτι ο αρχιδούκας Φερδινάνδος B' όταν έγινε κυβερνήτης του Τιρόλο το 1564. Ολόκληροι θησαυροί κρύβονται εδώ. Στολίδι η «Ισπανική Αίθουσα» με το ξυλόγλυπτο ταβάνι, η «Συλλογή Πανοπλίας» αλλά και η «Συλλογή Τέχνης και Παράξενων Αντικειμένων», που συμπεριλαμβάνει έναν απολιθωμένο καρχαρία και μια καρέκλα-παγίδα, που ακινητοποιούσε τους μεθυσμένους καλεσμένους στα οργιώδη πάρτι του. Στο παλάτι φιλοξενείται επίσης γκαλερί με σπάνια πορτρέτα των Αψβούργων, ενώ αξίζει, ακόμα και μέσα στο χειμώνα, να περπατήσουμε στους περιποιημένους κήπους, όπως έκαναν κάποτε ιππότες, δούκες και βασιλείς.
Κι αν η αυτοκρατορική ατμόσφαιρα μας γοητεύει, τότε το Χόφμπουργκ (Hofburg), το αγαπημένο παλάτι της Μαρίας Θηρεσίας, δίπλα στο κέντρο της πόλης, θα μας ενθουσιάσει. Η αίγλη του παρελθόντος τυλίγει τα κυβερνητικά διαμερίσματα, την Αίθουσα των Γιγάντων, την Αίθουσα της Φρουράς, την Αίθουσα της Λορένης αλλά και το γυναικείο μοναστήρι. Ολα τους μοιάζουν να χτίστηκαν χθες. Οι πολυέλαιοι αστράφτουν, οι τοιχογραφίες συναγωνίζονται σε αριστοτεχνία τα μαρμάρινα και ξύλινα πατώματα.
ΑΠO ΤΑ ΜΟΥΣΕΙΑ ΣΤΗΝ «ΟΥΡΑΝΙΑ ΣΚΑΛΑ»
Στην πόλη φιλοξενούνται, τέλος, το Ferdinandeum (με συλλογή από τα προϊστορικά χρόνια, σημαντικά γοτθικά, μπαρόκ και μοντέρνα έργα τέχνης), τα μουσεία Καμπάνας, Φαρμάκων και Zeughaus (που ήταν παλιά στρατιωτική αποθήκη όπλων και πυρομαχικών), αλλά και ο ζωολογικός κήπος Alpenzoo.
Kαι η εμπειρία, βεβαίως, που δεν πρέπει να προσπεράσουμε είναι το Bergisel (www.bergisel.info), μια ευφάνταστη κατασκευή από κρύσταλλο και ατσάλι, που κόστισε 15 εκατομμύρια ευρώ, για να φιλοξενήσει άλματα του σκι. Τα 455 σκαλοπάτια της «ουράνιας σκάλας» ή 2 λεπτά με το τελεφερίκ θα μας φέρουν στην 50 μέτρων πλατφόρμα, μπροστά στην ασύλληπτη πανοραμική θέα πάνω από την κοιλάδα του Ιν.
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΑΤΡΕΙΣ ΤΟΥ ΧΙΟΝΙΟΥ
Η πόλη είναι η πύλη για την εξαιρετική αρένα χειμερινών σπορ όπου διεξήχθησαν δύο Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες. Η περιοχή Ολύμπια Σκι Γουέρλντ θεωρείται ένα από τα τοπ θέρετρα των Αλπεων. Η καρδιά της οροσειράς απέχει λιγότερο από μισή ώρα από το κέντρο, αν πάρουμε το απίθανου ντιζάιν τελεφερίκ Χουνγκερμπούργκμπαν, που σχεδιάστηκε από τη Ζάχα Ζαχίντ, την αρχιτέκτονα του επίσης «διαστημικού» Μπέργκισελ. Στην κορυφή απλώνεται ένας παράδεισος για σκιέρ, σνοουμπόρντερ και οπαδούς σχεδόν όλων των χειμερινών σπορ. Εννιά περιοχές για σκι, όπως το κοντινό Σλικ 2000 και ο παγετώνας Στούμπαϊ, 89 τελεφερίκ και λιφτ, 295 χιλιόμετρα κατάβασης, πάρκα για διασκέδαση, διαδρομές για ελεύθερο αλπικό, νυχτερινό αλλά και κρος κάντρι σκι είναι μερικά από αυτά που υπόσχεται η περιοχή. Κάρτα 3 - 7 ημερών εξασφαλίζει απεριόριστες διαδρομές στα εννιά χιονοδρομικά, με δωρεάν μεταφορά μέχρι να μη βαστάνε πια τα πόδια μας. Την ίδια στιγμή ένα δυνατό σναπς στα υπαίθρια μπαρ ή μια σούπα, λουκάνικα και σαούερκαουτ στα σαλέ γίνονται από μόνα τους αφορμή για να περάσουμε την ημέρα μας στα βουνά. Το εντυπωσιακό είναι ότι όλα αυτά κρατούν μέχρι αργά την άνοιξη, ενώ το σκι στο Στούμπαϊ Γκλάσιερ δεν σταματά όλο το χρόνο!
ΟΤΑΝ ΝΥΧΤΩΝΕΙ
Τη νύχτα η πόλη ησυχάζει νωρίς. Παγωνιά τυλίγει το κέντρο και ο χαμηλός φωτισμός των στενών δρόμων προσδίδει μια νότα μυστηρίου στην ατμόσφαιρα. Πίσω από βαριές ξύλινες πόρτες, εστιατόρια προσελκύουν ξένους και ντόπιους για ένα παραδοσιακό σνίτσελ με μαρμελάδα και τεράστια ποτήρια μπίρας. Οι πιο ξενύχτηδες ακολουθούν το πλήθος των σπουδαστών, που βρίσκονται για ποτό κάτω από το φως των κεριών σε κάποιο γοτθικό κελάρι, για να ζήσουν εκείνες τις στιγμές που κάνουν το χειμώνα στην Αυστρία ξεχωριστό.
Διαλέξτε ένα από τα δεκάδες διαθέσιμα ξενοδοχεία κοντά στο Κάστρο Αμπρας ή στο Εμπορικό Κέντρο της πόλης και απολαύστε το Ίνσμπρουκ κάθε εποχή του χρόνου.

ΠΩΣ ΠΑΜΕ
Αεροπορικώς μέσω Βιέννης με Austrian Airlines ή μέσω Φρανκφούρτης με Lufthansa.
ΠΟΤΕ ΠΑΜΕ
Οσοι αγαπούν τα χειμερινά σπορ συρρέουν στο Ινσμπρουκ από το Δεκέμβριο μέχρι το τέλος Μαρτίου, οπότε λειτουργούν όλα τα χιονοδρομικά. Η περιοχή όμως είναι ιδιαίτερα όμορφη την άνοιξη και το καλοκαίρι, εποχές ιδανικές για πεζοπορία στα σηματοδοτημένα μονοπάτια των γύρω βουνών.
ΔΙΑΜΟΝΗ
Grand Hotel Europa (Südtiroler Platz 2, www.europatyrol.com). Διαμονή πέντε αστέρων που έχουν απολαύσει προσωπικότητες, όπως η βασίλισσα Ελισάβετ και ο Μικ Τζάγκερ. Εδώ, ακόμα και αν δεν μείνετε, μπορείτε να έρθετε μόνο για φαγητό ή έστω για το καζίνο.
Hilton Innsbruck (Salurner Strasse 15, www.hilton.com). Ανέσεις και υπηρεσίες, αντάξιες του ονόματος της γνωστής αλυσίδας ξενοδοχείων.
Romantik Hotel Schwarzer Adler (Kaiserjägerstraße 2, www.deradler.com).Υπέροχο μπουτίκ ξενοδοχείο, πολυτελές, με κρύσταλλα και χρυσό. Σουίτες και σπα που έχει τιμήσει ο Βερσάτσε. Από 147 ευρώ το δίκλινο.
Goldener Adler (Herzog-Friedrich-Strasse 6, www.goldeneradler.com). Από το 1390 έχει φιλοξενήσει βασιλείς και προσωπικότητες, όπως ο Μότσαρτ και ο Γκαίτε. Σήμερα το διαχειρίζεται η γνωστή αλυσίδα Best Western και η τιμή του δίκλινου αρχίζει από 119 ευρώ.
Binders Hotel (dr. Glatzstrasse 20, www.bindres.at). Μοντέρνο ξενοδοχείο στην καρδιά της πόλης. Από 89 ευρώ το δίκλινο.
Hotel Weisses Kreuz (Herzog Friedrich Straße 31, www.weisseskreuz.at). Ιστορικό ξενοδοχείο που έχει φιλοξενήσει μέχρι και τον Μότσαρτ. Από 100 ευρώ το δίκλινο.
Weisses Rossl (Kiebachgasse 8, www.roessl.at). Λειτουργεί ως πανσιόν αρκετούς αιώνες τώρα και το εστιατόριό της σερβίρει μεταξύ άλλων κυνήγι.
ΦΑΓΗΤΟ
Βαρύ το κλίμα του χειμώνα, βαριά και η γαστρονομία της Αυστρίας. Κόκκινο κρέας, λουκάνικα, μπέικον, τυριά, πατάτες, κρέμα συνοδεύονται από λάχανο τουρσί και ποτό. Στο «πόδι» θα φάτε αλλαντικά με τυρί και κρασί, αλμυρά και γλυκά ντόνατ. Τα εστιατόρια σερβίρουν σούπα με κομμένη κρέπα, πικάντικη γκούλας, μοσχαρίσιο σνίτσελ (wiener schnitzel) συνοδεία μαρμελάδας, τηγανητό κοτόπουλο, φέτες χοιρινού, ποικιλία λουκάνικων, ντάμπλινγκ και, φυσικά, πατάτες - τηγανητές, ψητές με τη φλούδα τους, σοτέ, βραστές με σάλτσα. Ξεχωρίζουν η ταβέρνα Gasthaus Goldenes και το εκλεπτυσμένο εστιατόριο του Dachl Romantik Hotel Schwartzer Adler. Για γλυκό, φυσικά, θα φάτε στρούντελ μήλου, κρέπες, πουτίγκα αλλά και τη φημισμένη Sacher Torte. Θα πιείτε μπίρα και τα εξαιρετικά ντόπια κρασιά. Απολαύστε ζεστή σοκολάτα και μυρωδάτο καφέ με λικέρ και κρέμα στο 200 ετών Café Munding ή στο φημισμένο Café Katzung.
ΑΓΟΡΕΣ
Θα βρείτε αλλαντικά, λουκάνικα και μαρμελάδες στο Speckeria, ένα από τα 600 λικέρ στο Spezialitaten aus der Stiftgasse, μπράντι, σναπς, γκράπα στο s'Culinarium, μπάρες σοκολάτας για ρόφημα στο Munding.
ΚΕΙΜΕΝΟ: ΘΑΛΕΙΑ ΑΡΓΕΙΤΗ, ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΩΣΤΑΡΑΣ - Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου