Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2012

Άνεργος 1 σους 2 νέους στη Θεσσαλονίκη

Χωρίς δουλειά έχει μείνει ένας στους δύο νέους στη Θεσσαλονίκη, ενώ παρόμοιο είναι το σκηνικό και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Τα ποσοστά της ανεργίας αυξάνονται δραματικά, με αποτέλεσμα...
μέσα σε ένα χρόνο να έχουν ανέβει κατά 5,3%.
Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat) που δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα, τον Οκτώβριο του 2011 ο δείκτης της ανεργίας στη χώρα μας έφτασε στο 19,2%, Το ποσοστό αυτό κατατάσσει δεύτερη την Ελλάδα στη λίστα των χωρών της ΕΕ με την υψηλότερη ανεργία, μετά την Ισπανία (22,7%). Σε σχέση με τον.....
Οκτώβριο του 2010 η ανεργία στην Ελλάδα μέσα σε ένα 12μηνο αυξήθηκε κατά 5,3%, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία της Eurostat. Στους άνδρες, ο δείκτης ανεργίας στην Ελλάδα έφτασε στο 17,2% και στις γυναίκες στο 22,1%.
Η ανεργία στην ΕΕ των «27» έφτασε στο 9,8% και στην ευρωζώνη στο 10,3%. Τα χαμηλότερα ποσοστά ανεργίας σημειώνονται στην Αυστρία (4,1%), στην Ολλανδία (4,8%), στο Λουξεμβούργο (4,9%) και στη Γερμανία (5,7%). Το Δεκέμβριο του 2011, η ανεργία στην ΕΕ των «27» ανήλθε στο 9,9% και στην ευρωζώνη στο 10,4%.
Πάντως, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η ΕΛΣΤΑΤ στις 12 Ιανουαρίου 2012, η ανεργία στην Ελλάδα τον Οκτώβριο του 2011 έφτανε στο 18,2%, δηλαδή υπολογίζεται χαμηλότερη κατά μια ποσοστιαία μονάδα.

Τραγική η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη
Αβέβαιο είναι το μέλλον των νέων στη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου, άνεργος είναι ο ένας στους δύο νέους στο πολεοδομικό συγκρότημα. «Το χειρότερο από όλα είναι ότι η πλειονότητα των ανθρώπων αυτών είναι άτομα με υψηλή μόρφωση, που, μην έχοντας επιλογή, αναγκάζονται να μεταναστεύουν σε χώρες της Ευρώπης», ανέφερε στην εφημερίδα «Αγγελιοφόρος» ο πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης, συμπληρώνοντας ότι πολλοί γιατροί μεταναστεύουν στη Μεγάλη Βρετανία και μηχανικοί στη Γερμανία.
«Πριν από ένα περίπου μήνα είχαμε μια πληροφορία από ολλανδικό τηλεοπτικό κανάλι ότι 300 νέα άτομα από τη Θεσσαλονίκη πήγαν για δουλειά στην κρεαταγορά του Αμστερνταμ. Είναι απογοητευτικό οι νέοι άνθρωποι να μην μπορούν να μείνουν στον τόπο τους και να αναγκάζονται να μεταναστεύσουν», επισήμανε ο κ. Τσαραμπουλίδης.

Βόρεια Ελλάδα
Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΑΕΔ, το Δεκέμβριο του 2011 στη Βόρεια Ελλάδα καταμετρήθηκαν 71.646 εγγεγραμμένοι άνεργοι ηλικίας κάτω των 30 ετών, εκ των οποίων οι 59.918 δήλωσαν ότι αναζητούν εργασία και οι 11.728 ότι δεν αναζητούν. Από όλους αυτούς οι 26.155 είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ για διάστημα μεγαλύτερο των 12 μηνών. Ειδικότερα, στην Κεντρική Μακεδονία ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων είναι 47.589, εκ των οποίων οι 16.526 για διάστημα μεγαλύτερο των 12 μηνών. Αντίστοιχα, στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη από τους 15.611 οι 6.301 είναι εγγεγραμμένοι άνεργοι για διάστημα μεγαλύτερο του ενός έτους και στη Δυτική Μακεδονία από τους 8.446 εγγεγραμμένους άνεργους οι 3.328 είναι για διάστημα μεγαλύτερο των 12 μηνών.

Ενέργειες της ΕΕ για την ανεργία
Τον περασμένο Οκτώβριο, σύμφωνα με τη Eurostat, η Ελλάδα κατέγραψε το δεύτερο υψηλότερο δείκτη ανεργίας στην ΕΕ για τους νέους κάτω των 25 ετών, ο οποίος διαμορφώθηκε στο 47,2%, μετά την Ισπανία (48,3%).
Η ανεργία των νέων πάντως είναι ένα ζήτημα που απασχολεί όλη την ΕΕ. Χτες, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, αποφάσισε τη δημιουργία ειδικών «ομάδων δράσης» σε οκτώ κράτη-μέλη της ΕΕ, όπου η ανεργία των νέων κάτω των 25 ετών υπερβαίνει το 30%, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Η πρωτοβουλία του Μπαρόζο εντάσσεται σε μια προσπάθεια αντιμετώπισης του προβλήματος της ανεργίας των νέων, που λαμβάνει πλέον ιδιαίτερα ανησυχητικές διαστάσεις πανευρωπαϊκά. Πρόκειται για την Ελλάδα, την Ιρλανδία, την Ισπανία, την Ιταλία, τη Λετονία, τη Λιθουανία, την Πορτογαλία και τη Σλοβακία.

.thestival.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου