Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2012

Αύριο στις 13:00 η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών


Σε κρίσιμη καμπή βρίσκεται η κυβέρνηση συνεργασίας με τους αρχηγούς των δύο μεγάλων κομμάτων να κρατάνε σταθερές αποστάσεις από τον πρωθυπουργό κ. Λουκά Παπαδήμο. Οι κύριοι Γιώργος Παπανδρέου και Αντώνης Σαμαράς θέτουν βέτο σε συγκεκριμένες απαιτήσεις των δανειστών της χώρας. Ο κ. Παπαδήμος σε στενή συνεργασία με τα δύο κόμματα, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης κ. Ευάγγελο Βενιζέλο και τους εκπροσώπους της Τρόικας στην Ελλάδα προσπαθεί να ...συγκεράσει τις απόψεις. Σε περίπτωση που δεν τα καταφέρει το σχέδιο για εκλογές άμεσα, ως τα τέλη Φεβρουαρίου, θα τεθεί σε εφαρμογή.

Χαρακτηριστικό είναι η καθυστέρηση οριστικοποίησης της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών που μετά από πολλές αναβολές, οριστικοποιήθηκε τελικά για την Κυριακή στη μια το μεσημέρι.

Τα σημεία που δεν βρίσκουν συμφωνία είναι: οι επικουρικές συντάξεις, οι μειώσεις σε κατώτατο μισθό, 13ο και 14ο, αλλά και ο τρόπος ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών.

Για τις επικουρικές συντάξεις η Τρόικα επιμένει πως σε λίγους μήνες θα υπάρξει αδυναμία πληρωμών, αφού τα επικουρικά ταμεία σύντομα θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα ρευστότητας. Άρα προτείνει τη μείωση των συντάξεων και την αναδιάρθρωση των ταμείων. Σε αυτό το θέμα η Νέα Δημοκρατία ζητά εναλλακτικό τρόπο εξοικονόμησης, πέρα από την περικοπή στις συντάξεις, οι οποίες είναι ούτως ή άλλως χαμηλές.

Στο θέμα των μισθών στον ιδιωτικό τομέα Παπανδρέου και Σαμαράς δείχνουν να μην είναι διατεθειμένοι να συναινέσουν σε μεταβολές. Μάλιστα η συμφωνία των κοινωνικών εταίρων τους έχει δώσει ένα δυνατό επιχείρημα για την άρνησή τους. Οι αρχηγοί των κομμάτων υποστηρίζουν πως ο κ. Παπαδήμος θα πρέπει να χρησιμοποιήσει το διαπραγματευτικό χαρτί της συμφωνίας των κοινωνικών εταίρων. Από την πλευρά του όμως ο πρωθυπουργός απαντά πως οι δανειστές επιμένουν. Πάνω σε αυτό το θέμα θα δοθεί και η… μητέρα των μαχών, αφού διακυβεύεται από αυτό και ο βίος της κυβέρνησης Παπαδήμου.

Τέλος, θέμα τραπεζών επανέφερε στην ομιλία του στη κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ ο πρόεδρός της κ.Γιώργος Παπανδρέου. Ο κ. Παπανδρέου τάχθηκε για μια ακόμη φορά υπέρ της ανακεφαλαιοποίησης μέσω κοινών και όχι προνομιούχων μετοχών. Δήλωσε μάλιστα πως σε αυτό το θέμα θα επιμείνει.

Συνεργάτες του πρωθυπουργού πάντως αρνούμενοι να σχολιάσουν επί της ουσίας τις διαφωνίες υπογράμμιζαν την ανάγκη να βρεθεί κοινός τόπος συνεννόησης τόσο μεταξύ των αρχηγών, όσο και μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και δανειστών. Οι εταίροι της Ελλάδας εξαρτούν την νέα συμφωνία και την επόμενη δόση του δανείου από τον βαθμό ικανοποίησης των απαιτήσεών τους. Σε κάθε περίπτωση τα χρονικά περιθώρια παραμένουν στενά και το Σαββατοκύριακο αναμένονται εξελίξεις.
Πρώτο Θέμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου