Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2012

Δύο νέες πυρηνικές δοκιμές πραγματοποίησε μυστικά η Β. Κορέα το 2010

Νέες πυρηνικές δοκιμές πραγματοποίησε η Βόρεια Κορέα πριν από δύο χρόνια και μόλις πριν από μερικές ημέρες ανακοινώθηκαν από σουηδική ομάδα ατμοσφαιρικών επιστημόνων. Η πληροφορία θα δημοσιευτεί στο τεύχος Απριλίου-Μαΐου Science and Global Security.

Όπως αναφέρεται το Απρίλιο και τον Μαίο του 29010 οι σταθμοί μέτρησης ραδιοϊσοτόπων που διαχειρίζεται ο Οργανισμός για τη Συνθήκη Πλήρους Απαγόρευσης των Πυρηνικών Δοκιμών (CTBTO) κατέγραψαν αύξηση των ραδιενεργών ισοτόπων του αέριου ξένου. Σύμφωνα με τα δεδομένα που έχουν συλλεχτεί η Βόρειος
Κορέα πραγματοποίησε την περίοδο εκείνη δύο επιπλέον πυρηνικές δοκιμές. .....


Οι εκρήξεις, είχαν σχετικά χαμηλή ισχύ η οποία ισοδυναμούσε με 50 έως 200 τόνους εκρηκτικής ύλης TNT. Μέχρι και το 2010 ήταν γνωστό ότι η Βόρειος Κορέα είχε πραγματοποιήσει δύο δοκιμές πυρηνικών συσκευών το 2006 και το 2009. Ο Λαρς-Έρικ ντε Γκέερ της σουηδικής Υπηρεσίας Αμυντικών Μελετών εκτιμά ότι οι δοκιμές χαμηλής ισχύος του 2010 ήταν το πρώτο βήμα για την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων από την Β. Κορέα, που βασίζονται στο ουράνιο αντί στο πλουτώνιο και επιπλέον χρησιμοποιούν τεχνολογία πυρηνικής σύντηξης για την αύξηση της ισχύος τους.

Πολλά προηγμένα πυρηνικά όπλα περιέχουν μικρές ποσότητες βαρέων ισοτόπων υδρογόνου. Όταν το όπλο εκραγεί, τα ισότοπα αυτά υποβάλλονται σε ακραίες πιέσεις και θερμοκρασίες, οπότε συντήκονται και μετατρέπονται σε ήλιο. Η διαδικασία αυτή απελευθερώνει νετρόνια, τα οποία με τη σειρά τους ενισχύουν την αντίδραση πυρηνικής σχάσης.

Μέχρι στιγμής, καμία από τις 182-χώρες μέλη του Οργανισμού για τη Συνθήκη Πλήρους Απαγόρευσης των Πυρηνικών Δοκιμών δεν έχει ζητήσει επίσημη ανάλυση των στοιχείων, ο Ντε Γκέερ ωστόσο ελπίζει ότι τώρα κάποιος θα αναγκαστεί να το ζητήσει.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου