Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2012

Στις 2 η συζήτηση στη Βουλή



Στις 2 μετά το μεσημέρι αρχίζει η συζήτηση στη Βουλή επί του νομοσχεδίου για τη νέα δανειακή σύμβαση, με το κλίμα στο εσωτερικό των κομμάτων να είναι εκρηκτικό εν όψει της κρίσιμης ψηφοφορίας.
Το νομοσχέδιο εισήχθη στη Βουλή με τη διαδικασία του κατεπείγοντας και ...
θα τεθεί προς ψήφιση τα μεσάνυχτα της Κυριακής, αφού θα έχει ολοκληρωθεί η σχετική συζήτηση στην Ολομέλεια.
Οι βουλευτές καλούνται να ψηφίσουν τρία άρθρα: Το PSI, την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και την εξουσιοδότηση στον πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών να υπογράψουν τη νέα δανειακή σύμβαση.
Η χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων, στην οποία συζητήθηκε το νομοσχέδιο, ήταν ιδιαιτέρως εκρηκτική, με βουλευτές και από τα δύο μεγάλα κόμματα να δηλώνουν ανοιχτά ότι θα το καταψηφίσουν παρά τα ξεκάθαρα μηνύματα που έστειλαν Γ. Παπανδρέου και Αντ. Σαμαράς.
Την παραίτησή τους ανακοίνωσαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Πέμυ Ζούνη (Α' Αθήνας) και Δημήτρης Βαρβαρίγος (Ζακύνθου), εκφράζοντάς την αντίθεσή τους στη νέα σύμβαση. Οι παραιτήσεις αυτές ήρθαν να προστεθούν σε εκείνη του βουλευτή Αρτας Π. Στασινού, την Παρασκευή. Πρώτη επιλαχούσα για να καταλάβει την κοινοβουλευτική έδρα του κ. Βαρβαρίγου είναι η Μαρία Κλαυδιανού, ενώ πρώτη επιλαχούσα του ΠΑΣΟΚ στην Α' εκλογική περιφέρεια της Αθήνας είναι η ηθοποιός Αννα Βαγενά.
Μέχρι το βράδυ του Σαββάτου, την πρόθεσή τους να μην ψηφίσουν τα νέα μέτρα είχαν εκφράσει οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Μαγκούφης (Τρικάλων), Ιωάννης Μιχελογιαννάκης (Ηρακλείου), Τσετίν Μάντατζη (Ξάνθης), Οδυσσέας Βουδούρης (Μεσσηνίας), Δ. Δημητρουλόπουλος (Ηλείας), Χρύσα Αράπογλου (Β' Θεσσαλονίκης), Λ. Κατσέλη, Β. Παπανδρέου (Β' Αθήνας), καθώς και η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου (αναπληρώτρια ΥΠΕΞ).
Στη Νέα Δημοκρατία, μέχρι στιγμής έχουν δηλώσει ότι διαφωνούν και δεν θα ψηφίσουν τη νέα δανειακή σύμβαση ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος κ. Κώστας Μαρκόπουλος, ο τομεάρχης εσωτερικών κ. Χρήστος Ζώης, ο τομεάρχης Αμυνας κ. Μαργαρίτης Τζίμας, οι βουλευτές κ.κ. Μαρία Κόλλια-Τσαρούχα, Παναγιώτης Μελάς, Σπύρος Γαληνός, Δημήτρης Σταμάτης, Κώστας Παπασιώζος, Γιώργος Βαγιωνάς, Ζήσης Τζηκαλάγιας, Δημήτρης Δερμετζόπουλος, Γιώργος Βλάχος και Μιχάλης Παπαδόπουλος.
Ανοικτό αφήνουν το τί θα ψηφίσουν οι κ.κ. Κώστας Τζαβάρας, Κώστας Γκιουλέκας και Κώστας Μουσουρούλης.
Στο στρατόπεδο του ΛΑΟΣ, ομόφωνα στήριξε η Κεντρική Επιτροπή,σύμφωνα με ανακοίνωση του κόμματος, την εισήγηση του προέδρου Γιώργου Καρατζαφέρη να καταψηφιστεί η δανειακή σύμβαση.
«Τέτοια σύμπνοια σε συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματός μας δεν έχω ξαναδεί», είπε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, αναφερόμενος στη συνεδρίαση.
Νωρίτερα πάντως, ο κ. Καρατζαφέρης είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο διαγραφής του Μάκη Βορίδη και του Αδωνη Γεωργιάδη, οι οποίοι είχαν αφήσει χθες να εννοηθεί ότι μπορεί να υπερψήφιζαν το νομοσχέδιο.
«Η ιδεολογία μας είναι ο πατριωτικός φιλελευθερισμός. Εάν κάποιοι έχουν απολέσει ως κυρίαρχο στοιχείο τον πατριωτισμό, τότε το πρόβλημα είναι δικό τους» απάντησε σε ερώτημα τί θα κάνει αν οι δύο βουλευτές του ΛΑΟΣ ψηφίσουν τα μέτρα, μιλώντας στη Real Νews της Κυριακής.
Σε άλλη ερώτηση αν θα διαγραφούν οι βουλευτές είπε πως «υπάρχουν όργανα στο κόμμα. Θα πρέπει να έλθουν να εξηγήσουν την πολιτική τους σε ένα έκτακτο συνέδριο ή στην Kεντρική Eπιτροπή. Πιστεύω ότι είναι δύσκολο να πείσουν».
Επιπλέον, σε απάντηση σε ερώτημα τι σημαίνει αν δεν ακολουθήσουν τα στελέχη του τη γραμμή του είπε ότι «σε κάποια υπουργεία εκ του αντικειμένου δημιουργούνται και κακές συναναστροφές. Δεν θα ξεχάσω, όμως τις ατέλειωτες ώρες του ‘σύν-ορκου’ Μάκη Βορίδη στο γραφείο μου, μέχρι να φιξαριστεί ότι τελικά υπουργοποιείται και ποιο υπουργείο θα πάρει.
Ούτε θα ξεχάσω την εξαιρετικά έντονη συναισθηματική φόρτιση του Αδωνη εκείνο το βράδυ. Πιστεύω δεν το έχουν ξεχάσει και αυτοί».
Πηγή: naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου