Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2012

Κορυφώνονται οι κινητοποιήσεις κατά του νέου Μνημονίου - Χιλιάδες κόσμου στο κέντρο της Αθήνας


Την ώρα που θα πραγματοποιείται στη Βουλή η συζήτηση για τη νέα δανειακή σύμβαση, έξω από αυτήν θα κορυφώνονται οι κινητοποιήσεις των συνδικαλιστικών οργανώσεων αλλά και απλών πολιτών ενάντια στα μέτρα που θα επιφέρει το νέο Μνημόνιο. Υπό αστυνομικό κλοιό το κέντρο της Αθήνας.
Περίπου τρεις ...χιλιάδες άνθρωποι έχουν ήδη συγκεντρωθεί στην Πλατεία Ομονοίας στο κάλεσμα το ΠΑΜΕ.

Κύριο σύνθημα στο πανό στην πλατεία Ομονοίας «Να φύγει τώρα η κυβέρνηση του εγκλήματος μαζί με την τρόικα».

Όλοι οι δρόμοι γύρω από την Πλατεία Συντάγματος είναι κλειστοί και κατάμεστοι, ενώ στην Βασιλίσσης Σοφίας έχουν παραταχθεί κλούβες των ΜΑΤ, χωρίς αυτή τη φορά να έχει τοποθετηθεί ο σιδερένιος φράχτης.

Σημειώνεται ότι τα Μέσα Μεταφοράς λειτουργούν κανονικά, ενώ κλειστός θα παραμείνει οι σταθμοί του Μετρό στο Σύνταγμα, τον Ευαγγελισμό και το Πανεπιστήμιο.

Στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη βρίσκονται άνδρες των ΜΑΤ, σε απόσταση αναπνοής από το πλήθος των διαδηλωτών, χωρίς ωστόσο να υπάρχει ένταση, μέχρι στιγμής.

ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ κάλεσαν τους εργαζόμενους στο Σύνταγμα στις 17:00 το απόγευμα, ενώ η ΓΣΕΕ σε ανακοίνωσή της αναφέρει: «οι στιγμές είναι κρίσιμες, και ότι διακυβεύονται βασικά και θεμελιώδη εργατικά δικαιώματα, όπως ο θεσμός των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας».

Σε συγκέντρωση έξω από τη Βουλή την Κυριακή έχουν καλέσει τους πολίτες ο Μίκης Θεοδωράκης και ο Μανώλης Γλέζος.

Δύο πορείες, μια στις ανατολικές και μια στις δυτικές συνοικίες της Θεσσαλονίκης, με αφετηρίες αντιστοίχως, το δημαρχείο Σταυρούπολης και την πλατεία Άγιου Θεράποντα (Τούμπα) πραγματοποίησαν το ΠΑΜΕ και οι «Λαϊκές Επιτροπές» ενάντια στη νέα δανειακή σύμβαση και στα νέα μέτρα.

Στις πέντε το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί το κεντρικό συλλαλητήριο του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης και της Ένωσης Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων Θεσσαλονίκης στην πλατεία Αριστοτέλους.

Από τις τρεις το μεσημέρι θα αρχίσουν να συγκεντρώνονται οι «Αγανακτισμένοι» στη συμβολή των οδών Τσιμισκή και Αριστοτέλους και από τις τέσσερεις και μετά καλούν τον κόσμο να βρίσκεται στην πλατεία ο ΣΥΡΙΖΑ, δυνάμεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς και συνδικάτα (ΑΝΤΑΡΣΥΑ, Πρωτοβάθμια Σωματεία Ιδιωτικού Δημοσίου Τομέα, κ.α.) και άλλες πολιτικές κινήσεις, («Σπίθα», «Άρμα», «Χριστιανική Δημοκρατία», κ.α.). Εκεί θα συγκεντρωθούν και οι «Μοτοσικλετιστές Εν Δράσει». Η πρωτοβουλία πολιτών «Κόντρα στο Ρεύμα» διαδήλωσε και σήμερα για δεύτερη μέρα στην Κατερίνη.

Διαδηλώσεις ενάντια στη νέα δανειακή σύμβαση έγιναν και σε άλλες πόλεις, στη Βέροια, στη Νάουσα, στη Σκύδρα στο Κιλκίς, στα Ν. Μουδανιά, στο Σταυρό, στο Λαγκαδά κ.α.

Δρακόντεια μέτρα

Από χθες Σάββατο πάντως, μπήκε σε πλήρη εφαρμογή το σχέδιο της Αστυνομίας για το συλλαλητήριο του Συντάγματος, με αυξημένη αστυνόμευση, περιπολίες, αλλά προληπτικούς ελέγχους.

Η κυβέρνηση φοβάται «θερμή υποδοχή» από τους κουκουλοφόρους και γι’ αυτό όλες οι υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. βρίσκονται σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού. Δεν θέλουν σε καμία περίπτωση σήμερα το απόγευμα το Σύνταγμα να παρουσιάζει την εικόνα του περασμένου Ιουνίου, όπου για πολλές ώρες διαδραματίζονταν οδομαχίες.

Στη σύσκεψη κορυφής που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, αποφασίστηκε να αναπτυχθεί μεγάλος αριθμός αστυνομικών δυνάμεων, που θα ξεπερνά τις 6.000, να περιοριστεί όσο περισσότερο γίνεται σε περίπτωση εκτρόπων η χρήση δακρυγόνων και χημικών και να εφαρμοστεί το δόγμα της ανοχής και της ψυχραιμίας. Δηλαδή, να μην υπάρξουν βίαιες αντιδράσεις από τους αστυνομικούς όσο και αν προκληθούν, ενώ έλαβαν ρητή εντολή να ριχτούν στη μάχη μόνο στην περίπτωση που η κατάσταση τείνει να γίνει επικίνδυνη. Επίσης έχουν δοθεί σαφείς εντολές να μην πέσουν δακρυγόνα στις εισόδους του Μετρό.

Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι έχουν ανακληθεί όλες οι άδειες και τα ρεπό των αστυνομικών, ενώ ενδεικτικό της εγρήγορσης των Αρχών είναι και το ότι εισαγγελείς θα είναι χωρισμένοι σε δύο βάρδιες και θαβρίσκονται σε επιφυλακή για παν ενδεχόμενο.


Με πληροφορίες από protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου