Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2012

Αγκάθια οι επικουρικές, οι μισθοί και τα μέτρα 3 δισ. ευρώ...."Φεύγουν" οι καταθέτες απο τις τράπεζες;;;;;


Ο κίνδυνος τη Δευτέρα να αδειάσουν οι τράπεζες και να καταρρεύσουν οι αγορές δεν πτόησε τους πολιτικούς αρχηγούς. Γιώργος Παπανδρέου, Αντώνης Σαμαράς και Γιώργος Καρατζαφέρης θέλουν να δείξουν στους πολίτες ότι διαπραγματεύτηκαν και έκαναν το καλύτερο. ....

Για αυτό ζήτησαν από τον πρωθυπουργό να καλέσει ξανά την Τρόικα στο γραφείο του το βράδυ της Κυριακής.

Την ίδια ώρα στην Ιπποκράτους θα συνεδριάζει το πολιτικό συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ. Ο πρόεδρος του κόμματος θέλει το πράσινο φως από όλους για να βάλει τη Δευτέρα την υπογραφή ή να πει το όχι.

(Διαβάστε εδώ το σχετικό ρεπορτάζ)

Την εικόνα της αντίστασης στις απαιτήσεις της τρόικας μετέφεραν και με δηλώσεις τους ο Αντώνης Σαμαράς (διαβάστε εδώ σχετικά) και ο Γιώργος Καρατζαφέρης, ο οποίος δήλωσε πως δεν συμφωνεί “σε κάτι που θα φέρει επανάσταση και θα ανάψει την σπίθα και στην υπόλοιπη Ευρώπη”

Σύμφωνα με πληροφορίες έχουν λήξει τα θέματα του κατώτατου μισθού και των δώρων. Διασώζονται, έστω κι αν μπει κάποιο πλαφόν για τον 14ο.

Αντίθετα, συνεχίζεται η διαπραγμάτευση για:

Το ψαλίδι στους μισθούς πάνω και κάτω από το όριο της εθνικής γενικής συλλογικής σύμβασης εργασίας.
Τη μείωση των μισθών στις ΔΕΚΟ.
Την περικοπή των επικουρικών.
Τα νέα μέτρα για να κλείσει ο προϋπολογισμός του 2012.

Για το τελευταίο δεν αποκλείεται να επισπευστεί η κατάθεση του φορολογικού, ώστε να ξεκαθαρίσει το τοπίο του τι ζητά το δημόσιο και τι πρέπει να δώσουν οι πολίτες. Η στάση των αρχηγών έχει προκαλέσει ενόχληση σε Μέγαρο Μαξίμου και υπουργείο Οικονομικών. Είναι χαρακτηριστικό πως το Σάββατο ανώτερος κυβερνητικός παράγοντας που συμμετέχει στις συζητήσεις έλεγε πως «θα μπορούσαν και οι αρχηγοί να καλέσουν την τρόικα και να διαπραγματευτούν»!

Ο κίνδυνος να αδειάσουν οι τράπεζες και να καταρρεύσουν οι αγορές είναι ο εφιάλτης των συνεργατών του Λουκά Παπαδήμου. «Οι αρχηγοί επέλεξαν την κυβέρνηση συνεργασίας, αυτοί θα επιλέξουν αν θα συμφωνήσουν με την Τρόικα ή η χώρα οδηγηθεί στη χρεοκοπία».

Νωρίτερα το protothema.gr είχε μεταδώσει το εξής ρεπορτάζ:

Συμφωνία σε τέσσερα σημεία ανάμεσα στον πρωθυπουργό και τους πολιτικούς αρχηγούς ανακοινώθιηκε επισήμως από το Μέγαρο Μαξίμου.

Πρόκειται για συμφωνία σε μέτρα για τη μείωση του μισθολογικού κόστους, την εξασφάλιση της βιωσιμότητας των επικουρικών ταμείων, τη μείωση δαπανών κατά 1,5% του ΑΕΠ - ήτοι 3 δισ. ευρώ - καθώς και για την ενίσχυση των τραπεζών.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου έχει ως εξής:

"Ο Πρωθυπουργός και οι πολιτικοί αρχηγοί των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση συναντήθηκαν για να λάβουν από κοινού απόφαση για το περιεχόμενο των βασικών στοιχείων της συμφωνίας με την τρόικα, όσον αφορά το νέο οικονομικό πρόγραμμα της Ελλάδας που αποτελεί προϋπόθεση για τη νέα χρηματοδοτική στήριξη της χώρας.
Ο Πρωθυπουργός και οι πολιτικοί αρχηγοί συμφώνησαν σε βασικά θέματα τα οποία, μεταξύ άλλων, αφορούν:
1) Τη λήψη μέτρων εντός του 2012 για τον περιορισμό των δημόσιων δαπανών κατά 1,5% του ΑΕΠ.
2) Την εξασφάλιση της βιωσιμότητας των επικουρικών συνταξιοδοτικών ταμείων.
3) Την αντιμετώπιση του ελλείμματος ανταγωνιστικότητας με τη λήψη μέτρων που περιλαμβάνουν ρυθμίσεις σε διάφορους τομείς, όπως η μείωση του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους, με στόχο την ενίσχυση της απασχόλησης και της οικονομικής δραστηριότητας.
4) Την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με συνδυασμό μέσων που διασφαλίζουν την προαγωγή του δημόσιου συμφέροντος και την επιχειρηματική αυτονομία τους.
Ο Πρωθυπουργός και οι πολιτικοί αρχηγοί θα ξανασυναντηθούν αύριο προκειμένου να ολοκληρώσουν τις διαβουλεύσεις για το περιεχόμενο του προγράμματος”.

το ΘΕΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου